Skandál spojující firmy Cambridge Analytica a Aggregate IQ s britskými kampaněmi za brexit jde až ke kořenům současné britské vlády

31. 3. 2018

čas čtení 3 minuty

Kanadská firma AggregateIQ hrála podle manažera probrexitové kampaně Vote Leave Dominica Cummingse v této kampani klíčovou roli. Po dobu delší než rok byl citát od Cummingse: "Bez této firmy bychom nezvítězili" zvýrazněn na internetových stránkách firmy AIQ. Tento citát náhle z těchto stránek zmizel před týdnem, když britská novinářka Carole Cadwalladr předložila firmě AIQ své otázky.

Tento vychloubačný citát tento týden ze stránek kanadské firmy AIQ náhle zmizel:

 
 

První článek, který Cadwalladr napsala loni v únoru o firmě Cambridge Analytica, informoval o vztahu mezi organizací Nigela Farage Leave.EU a firmou Cambridge Analytica a vazbami na Roberta Mercera, hlavního investora do firmy CA, a na jejího akcionáře a viceprezidenta Steva Bannona. Po zveřejnění tohoto článku se ozval jeden kanadský čtenář. Ví Cadwalladrová, že telefonní číslo a adresa uvedené na internetových stránkách firmy Cambridge Analytica jako její kanadský úřad  - SCL Canada - patří Zackarymu Massinghamovi? Ví, že to je ředitel firmy jménem AggregateIQ? Firmy, která pracovala pro britskou kampaň Vote Leave? Cadwalladrová to nevěděla.

Vote Leave byla oficiální probrexitová kampaň v Británii. Jejím šéfem  byli Boris Johnson a Michael Gove, nyní ministři ve vládě Theresy Mayové, kteří nyní vidí, jak skandál ohledně firmy Cambridge Analytica přichází k jejich dveřím.

Minulý týden svědčil další whistleblower, Shahmir Sanni, o tom, jak vysocí činitelé kampaně Vote Leave zneužili jejich studentské kampaně BeLeave k tomu, aby porušili finanční limit své kampaně. Vote Leave dal kampani BeLeave 625 000 liber, avšak Sanni - pokladník - si ani nesměl vybrat peníze na své jízdenky na vlak. Celá tato částka byla převedena přímo na firmu AggregateIQ - firmu, kterou Cadwalladrová o rok předtím našla na stránkách Cambridge Analytica jako SCL Canada.

Dokumenty zveřejněné britským parlamentem minulý týden dokazují právní vazby mezi AggregateIQ a Cambridge Analytica. Existuje také interní dohoda mezi oběma firmami, která určuje, jak budou sdílet zisky, interní seznam zaměstnanců firmy Cambridge Analytica, který obsahuje Massinghamovo jméno, a emaily o tom, že obě firmy pracovaly pro Johna Boltona, nově jmenovaného poradce pro národní bezpečnost u Donalda Trumpa.

Gizmodo, specializovaný technický server, publikoval informace o tom, že firma AggregateIQ vytvořila pro firmu Cambridge Analytica její software pro ovlivňování voleb. Ve čtvrtek zveřejnil server UpGuard informaci, že AIQ vytvořila internetové stránky pro organizace Vote Leave, Veterans for Britain, DUP, Change Britain a Gove 2016.

Přesto Vote Leave tvrdí, že tyto organizace nebyly koordinované. Nicméně firma AggregateIQ překvapivě dělala internetové stránky pro všechny z nich. Michael Gove, nyní ministr životního prostředí ve vládě Theresy Mayové, se z toho bude muset zodpovídat. Stejně tak dva další ředitelé kampaně Vote Leave Stephen Parkinson a Cleo Watson, kteří jsou nyní poradci britské premiérky.

Britská Dolní sněmovna nyní má k dispozici celou tuto dokumentaci. Má korporátní dokumenty propojující Cambridge Anaytica a AIQ s řadou údajně samostatných kampaní za brexit. Přitom je koordinace politických kampaní při sdílení jejich financí nezákonná. Dolní sněmovna podporuje vládu Mayové, která je v tomto skandálu hluboce namočena.

To, jak se Dolní sněmovna vypořádá s těmito dvěma neslučitelnými skutečnostmi, se stane metrem, podle něhož ji budou posuzovat budoucí generace, uzavírá Carole Cadwalladr.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
8326

Diskuse

Obsah vydání | 3. 4. 2018