Budete ohromeni: Všechna data, která o vás mají Google a Facebook

28. 3. 2018

čas čtení 3 minuty
Toto je jedna z nejšílenějších skutečností o dnešní době. Nikdy bychom nedovolili vládě či nějaké korporaci, aby si umístila kamery nebo mikrofony do našich domovů nebo do našich lokací a sledovala nás. Ale udělali jsme to sami, protože, zatraceně, my se přece chceme dívat na ta hezká videa o těch psících!



- Google ví, kde jste kdy byli

Podívejte se sem: https://www.google.com/maps/timeline?pb

- Google zná všechno, co jste kdy vyhledávali - i co jste vymazali:

Podívejte se sem: myactivity.google.com/myactivity

- Google má váš reklamní profil:

Ten se skládá z vaší lokace, pohlaví, věku, koníčků, pracovního zařazení, zájmů, vztahů, váhy a příjmu:

Podívejte se sem: google.com/settings/ads/

- Google zná všechny aplikace, které používáte:

 

Ví, kdy je používáte, jak často a s kým se prostřednictvím nich stýkáte. Ví, s kým máte kontakty na Facebooku, s jakými zeměmi hovoříte, kdy chodíte spát.


Podívejte se sem https://myaccount.google.com/permissions

- Google zná veškerou vaši historii sledování YouTube:

Tedy velmi pravděpodobné ví, zda budete mít brzy dítě, zda jste konzervativec, pokrokář, zda jste žid, křesťan nebo muslim, zda jste v depresi, zda jste anorektičtí...

Podívejte se sem:

https://www.youtube.com/feed/history

- Google má o vás údaje velikosti mnoha milionů wordovských dokumentů:

Autor tohoto přehledu zažádal Google o stažení všech svých dat o své osobě. Dostal soubor o velikosti 5,5 GB, což jsou asi 3 miliony wordovských dokumentů

Obdobný materiál má na vás Facebook. Jeho celkový osobní dokument o vás má asi 600 Mb, tedy asi 400 000 wordovských dokumentů.

Tady najdete data, která o vás shromažďuje Facebook: https://www.facebook.com/help/131112897028467

Facebook ukládá o vás všechno. Má přístup k webkameře na vašem počítači a k vašemu mikrofonu. Zná vaše kontakty, vaše emaily, historii vašich telefonátů, hry, které hrajete, vaše fotografie a videa, vaši hudbu, vaši vyhledávací historii, jaké rozhlasové stanice posloucháte.

Google ví, jaké akce jste kdy navštívili

Google má informace, které jste vymazali

Google ví, kde cvičíte

Google má vaše fotografie, pořízené za mnoho let

Google má všechny emaily, které jste kdy poslali

Google má všechny reklamy, na které jste se kdy podívali nebo na které jste klikli. Všechny aplikace, které jste kdy použili, všechny internetové stránky, které jste kdy otevřeli a kdy. Má také všechny obrázky, které jste kdy hledali a uložili, všechny lokace, které jste kdy hledali a uložili, historii veškerého vašeho vyhledávání a všechna videa na YouTube, která jste kdy hledali nebo na která jste se dívali.

Tyto informace mohou být zneužity miliony způsobů. Říkáte, že nejste terorista. Proč jste tedy na Googlu vyhledávali Isis? Pracujete u Googlu a podezříváte manželku? Žádný problém: Máte chronologický záznam všeho, co kdy dělala za posledních deset let.

Toto je jedna z nejšílenějších skutečností o dnešní době. Nikdy bychom nedovolili vládě či nějaké korporaci, aby si umístila kamery nebo mikrofony do našich domovů nebo do našich lokací a sledovala nás. Ale udělali jsme to sami, protože, zatraceně, my se přece chceme dívat na ta hezká videa o těch psících!


Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
21494

Diskuse

Obsah vydání | 3. 4. 2018