Dvě návštěvy a jejich poselství pro ČR, Zemana i Babiše

Milí Češi, uvědomte si, kdo jste a kde stojíte

29. 3. 2018 / Bohumil Kartous

čas čtení 7 minut
Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Češi nám pomohli vybudovat Janesvill ve Wisconsinu, město, v němž jsem se narodil. Samostatný stát Československo vznikl ve spolupráci prezidentů Woodrowa Wilsona a Tomáše Garrigue Masaryka. Češi pomáhají Američanům v Damašku, v Iráku. Mohou si být proto jisti, že článek 5 Severoatlantického paktu platí. Demokracie, bezpečnost a obchod je to, co nás spojuje. Vzpomeňme Havla, vzpomeňme, že komunistická éra skončila, uvědomme si, jaké nebezpečí představuje Rusko. V jednoduše srozumitelné symbolice představil Paul Ryan českým poslancům a vládě základní otázky, které by si měli - viděno z americké perspektivy - zopakovat vždy po probuzení, než zase půjdou měnit ten malý velký svět okolo. Otázka je, jestli všichni skutečně pobrali, co se jim to vlastně pravděpodobný budoucí republikánský kandidát na prezidenta USA snažil sdělit. Co se snažila při své návštěvě v Praze ve stejných dnech sdělit Amina J. Mohammed, zástupkyně generálního tajemníka OSN, nepobrali určitě. Česká média, natož politici, si totiž přítomnosti druhé nejvýše postavené představitelky největšího světového společenství nevšimli...

Jako by nebyl. Paul Ryan Miloše Zemana vcelku přirozeně ignoroval, neboť diplomatické schopnosti hlavy státu a jeho spolupracovníků nestačí na to, aby dohodli společné setkání, byť by se mu pravděpodobně jeden z nejvýše postavených politiků USA nebránil. Dokonce by i do těch Lán zajel, s vědomím toho, že stále více nemohoucí, těžce nemocný Zeman už je de facto na odpočinku a je třeba mu dopřát klidu a míru. Jenže idiocie, která ovládá prezidentský úřad, je příliš nepropustná.


Ryan nicméně nepřímo mluvil i k Zemanovi. Respektive mluvil k té části českých politiků, kteří si uvědomují, jak zbytečně ČR prostřednictvím svého prezidenta a některých dalších výtečníků sama sebe zostuzuje pohledem zvenčí. Komické šklebení poslance Okamury, sedícího jako opička na bidýlku během cirkusového představení, a jeho protestní odmítání odměnit řeč Paula Ryana potleskem, dává tušit, že USA čekají "tough times". Tomio & his nazi band Američanům ještě ukážou...

Komunistům se projev určitě taky nelíbil. Paul Ryan totiž explicitně připomněl, že se ČR už jednou od komunismu osvobodila. A od Ruska taky. Nicméně Andrej Babiš, který občas vykoukl zpoza mluvčího, se přesto tak nějak zvláštně usmíval. Ačkoliv právě dostával dost tvrdou lekci z demokracie a za domácí úkol načíst Masaryka a Havla. Všechno snese, všecičko. Ta návštěva a osobní schůzka s pravděpodobným budoucím prezidentem USA má pro něj cenu vyčíslitelnou jeho vlastní mocenskou budoucností.

Ábíčko už totiž začal hodně slibovat. Tuhle dáme nějaké ty miliardy na důchody, tuhle do toho Harrachovského areálu je třeba investovat... Co jste to říkal, pane starosto? Čističku? Pište si slečno, 25 milionů je třeba zajistit. Rozsypeme nějaké ty miliardy na místní rozvoj, támhle postavíme to či ono... a je z toho účet za několik set miliard, které ovšem Andrejko reálně nemá, byť se tváří, že ano. Pobočník Michl to nevydržel a v Českém rozhlase prohlásil, že státní pokladna dnes pracuje s přebytkem 250 miliard korun. Nechci sahat do svědomí českým novinářům a ekonomům, přítomný novinář z Respektu asi úplně neví, ale rozhodně bych se ptal v České národní bance, cože to je vlastně za přebytky a kde se tak náhle objevily. A do jaké míry jsou skutečně disponibilní.

Paul Ryan a jeho návštěva v ČR jsou především příslibem investic, které Andrejko nutně potřebuje, aby mohl své plány uskutečňovat. Bude ale muset začít brát sedativa, aby neblouznil a nedával na dluh něco, co mu nepatří. Investice, o kterých lze reálně uvažovat, se budou týkat bezpečnosti, technologií, výzkumu, snad i vzdělávání, troufnu si odhadnout z těch kusých informací, které Paul Ryan v Praze zanechal. Sociální stát v ČR tyto investice určitě nezajímají, to je potřeba vzít jako fakt a Andrejkovo bdělé snění se takových představ bude muset zbavit. Ale on si určitě nechá poradit, je to hodný a poslušný chlapec.

V Praze byla před pár dny i druhá nejvyšší představitelka OSN, Amina J. Mohammed, dříve ministryně životního prostředí v Nigérii, matka pěti dětí a muslimka. Její návštěva byla krátká, nicméně našla si čas na setkání s mladými Čechy, s cílem podpořit probíhající kampaň Little by little, ve které se snaží OSN upozornit na globální problémy současnosti, od chudoby, rostoucího rozdílu mezi světem nedostatku a světem přebytku, znečišťování moří až po nerovnosti v přístupu ke vzdělávání či dodržování lidských práv (ústřední video kampaně). 

Během diskuse zdůraznila, že globální problémy tohoto světa je třeba řešit v prvé řadě tím, že se otevřou obavy a komplikace života lidí v jejich lokálním prostředí. Řada z nich, například problematika lidských práv, nerovnosti přístupu ke vzdělávání, řešení problémů s odpady a řada dalších věcí jsou problémy globálně lokálního charakteru. Paní Mohammed povzbuzovala mladé lidi k tomu, aby byli občansky aktivní, aby nepodléhali skepsi z toho, že politická reprezentace neřeší skutečné problémy lidí a chová se populisticky. Na konkrétních příkladech ukazovala, že je možné soustředěným tlakem zespodu vymoci si na těch, kdo se mají starat o věci veřejné, aby tak skutečně činili. Zdůraznila potřebu vychovávat a vzdělávat lidi v tom, jak se zasazovat o svá práva a jak se chovat v občanském prostoru. 

Apelovala také na to, že boj za lepší svět je nutné svádět i zbraněmi, které využívají ti, kdo zrovna takové cíle nesdílí, prostřednictvím komunikačních prostředků současnosti (Amina Mohammed má na Twitteru 114 tisíc followers). 

Otevřeně mluvila o tom, že pokud se lidé cítí být ohroženi migrací, která skutečně představuje rizika a vyžaduje řešení, pak je nutné toto téma otevřít a vysvětlovat, v čem jsou obavy oprávněné a v čem liché. Amina Mohammed upozornila, že jako muslimka je často, i ve své pozici, vystavena zvýšené nedůvěře a odlišnému přístupu. Jak ale sdělila, nikdy nepřestane být hrdá na svou identitu a nepřestane se snažit vysvětlovat, že islám nerovná se terorismus, že teroristů mezi muslimy je naprosté minimum a že není možné stavět ve světě bariéry založené na tomto typu stereotypní xenofobie. 

Amina J. Mohammed za Zemanem také nebyla, stejně jako Paul Ryan. Je pro Čechy dost hloupé, že většina z nich upřednostňuje Zemana, který neví, kde je sever, a který okázale ignoruje skutečně problémy lidí, jejichž přízeň získává. Snad se tato společnost vzpamatuje. Brzy k tomu bude další příležitost.

0
Vytisknout
20708

Diskuse

Obsah vydání | 3. 4. 2018