Wylie: Pokud dosud nejste znepokojeni tím, jak jsou zneužívána vaše osobní data, je načase, abyste znepokojeni být začali

28. 3. 2018

čas čtení 4 minuty


Ve svém svědectví ve výboru Dolní sněmovny pro kulturu, Christopher Wylie, osmadvacetiletý Kanaďan, popsal, jak vnitřně funuje SCL, politická poradenská firma, která poskytla svým zákazníkům obrovské množství osobních informací odebraných z Facebooku, píše New York Times.



Při jednom z nejdelších slyšení v nedávné historii učinil Wylie celou řadu ohromujících tvrzení, z nichž nejvýznamnější bylo, že firma SCL a její zneužití osobních dat uživatelů Facebooku změnily výsledky britského  referenda z roku 2016 o odchodu z Evropské unie. 

Avšak hlavně se Wylie snažil vysvětlit pojem data-mining, získávání dat ze sociálních sítí. Připomínal, jak to zformuloval jeden novinář, "trpělivého vnuka, který se snaží zorganizovat hovor na Skypu pro svou babičku". 



To, co říkal, bylo jasné: "Pokud dosud nejste znepokojeni tím, jak jsou zneužívána vaše osobní data, je načase, abyste znepokojeni být začali. "Uvažuju o tom takto: data jsou elektřinou naší nové ekonomiky a elektřina může být docela nebezpečná," řekl. "Využíváme výhod elektřiny, přestože vás může doslova zabít." 

Wylieho svědectví bylo otevřeně v rozporu se svědectvím jeho bývalého šéfa Alexandra Nixe. Wylie svědčil, že skupina probrexitových organizací si najala kanadskou pobočku firmy Cambridge Analytica, Aggregate IQ, která jim poskytla archív osobních dat získaných firmou SCL. 

"Myslím, že je naprosto racionální říct, že mohlo dojít k jinému výsledku referenda, kdyby se nepodvádělo," řekl. 

Dodal, že ruské výzvědné agentury mohly lehce zísat obrovský archiv dat o amerických voličích před prezidentskými volbami v roce 2016 v USA, protože Aleksandr Kogan, vědec, který tato data shromáždil, pravidelně cestoval do Ruska. 

"Dejte do Koganova počítače v Rusku klíčový logger a máte všechno," řekl Wylie. "Bylo by pro ně neuvěřitelné lehké tato data získat. Z mého hlediska je to znepokojující a mělo by se to zkoumat." 

Wylie se charakterizoval jako "homosexuální kanadský vegan", který nedokončil střední školu, ale objevil v sobě génia na programování a ještě než mu bylo dvacet začal pracoval pro politické kampaně. V jednu chvíli v úterý  téměř ztratil rozvahu, když se ho zeptali, proč se postavil proti technologii, kterou pomáhal vytvořit. Řekl, že se jeho názory změnily po zvolení Donalda Trumpa.

"Už to nebyla ta specializovaná, okrajová firma ve stínu. Byla to firma, která začala obrovským způsobem ovlivňovat svět. Je to proces, v jehož rámci se musíte vyrovnat s tím, co jste vytvořili, a s dopadem, jaký to má. Mám strašlivé výčitky vůči své roli, že jsem to pomáhal vytvořit," dodal a jeho hlas zakolísal. "Jsem první osobou, která říká, že jsem si měl uvědomit, co dělám. Avšak co se stalo, se nedá odestát."

Sžíravě se vyjadřoval o svém bývalém šéfovi ve firmě Cambridge Analytica, který se podle něho vyžíval v koloniální manipulaci politiky v méně rozvinutých zemích. Zmínil se, že jednou přišli pozdě na jednání, protože Nix si musel vyzvednout lustr, který si zakoupil za 283 000 liber (820 000 Kč).

"Musíte si řádně uvědomit, že tito lidé už jsou nesmírně bohatí. Uvědomil jsem si, že někteří bohatí lidé potřebují něco, co by je zabavilo. A pro některé bohaté lidi je vstup do rozvojového světa a řízení celé země něco, co je baví." 

Občas se zdálo, že Wylie lituje britské činitele, kteří vyšetřují data mining. Řekl, že nemají dostatečné zdroje a chybí jim "robustní technické zázemí".

"Pracují opravdu usilovně. Ale musím říci, jednou slabostí - a to je konstruktivní kritika - je, že nemají techniky. Museli se mě ptát na celou řadu věcí, na které by se inženýr databází neptal." 

Kompletní článek v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
7948

Diskuse

Obsah vydání | 3. 4. 2018