Aktivisté pro brexit v Británii "zřejmě spáchali trestné činy"

27. 3. 2018

čas čtení 2 minuty

Britská Dolní sněmovna bude debatovat o obvinění, že oficiální volební kampaň pro brexit porušila volební zákon překročením finančních limitů


Aktivisté z oficiální předvolební kampaně pro brexit, činní před referendem o brexitu, které se konalo v červnu 2016, zřejmě spáchali trestné činy tím, že se spikli s cílem porušit zákon určující dané finanční limity pro volební kampaň. K tomuto závěru došli právníci, kteří jsou poradci pro whistleblowery, kteří byli původně součástí probrexitové kampaně Vote Leave a BeLeave.

Právníčky Clare Montgomery a Helen Mountfield z Matrix Chambers vypracovaly oficiální analýzu, z níž vyplývá, že jde o "jasný případ" toho, že kampaň Vote Leave podala úřadům falešný výkaz o svých financích a spikla se s organizací BeLeave, která byla zaměřena na studenty.


 


Právničky analyzovaly složku důkazů, kterou předložila právní firma Bindmans a která obsahuje důkazy o tomto spiknutí. Jde o to, že kampaně Vote Leave a BeLeave nebyly samostatné, a proto kampaň Vote Leave vydala na referendum o brexitu více, než je povolený limit 7 milionů liber.

Poslanci Dolní sněmovny  budou o této věci debatovat v úterý poté, co si britská strana liberálních demokratů k této věci vyžádala mimořádnou parlamentní debatu. Důkazy byly také předány britské státní Volební komisi, která je odpovědná za dodržování volebního zákona.

Právní firma Bindmans předložila množství emailů, z nichž vyplývá, že organizace Vote Leave pomáhala při vytvoření značky organizace BeLeave a že mezi oběma organizacemi, které sdílely jedinou kancelář,  byla neustálá komunikace.

Christopher Wylie, whistleblower z firmy Cambridge Analytica, která ukradla z Facebooku 50 milionů osobních údajů jeho uživatelů, svědčil o tom, že pracovník kanadské firmy AggregateIQ, která se jako součást Cambridge Analytica specializovala na manipulaci voličů před volbami prostřednictvím dat ze sociálních sítí, mu sdělil, že vztah mezi organizacemi Vote Leave a BeLeave je "naprosto protizákonný", protože "není povoleno koordinovat různé kampaně a nepřiznat to veřejně". Dodal: "Proto si nemyslím, že výsledek britského referenda o brexitu bude důvěryhodný."

Montgomery a Mountfield také poukázaly na to, že zůstávají nezodpovězeny vážné otázky o pracovnici organizace Vote Leave, která vymazala množství dokumentů na sdíleném drivu Google, které dokazovaly spolupráci mezi organizacemi Vote Leave a BeLeave.

Vyšlo také najevo, že kanadská firma AggregateIQ vytvořila software, které použil americký senátor Ted Cruz ve snaze získat kandidaturu na prezidenta USA.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
8365

Diskuse

Obsah vydání | 3. 4. 2018