Mezitím v Absurdistánu 63:

Proti zpřísnění potratového zákona v Polsku demonstrovaly jen ty ženy, které přišly o své ženství

28. 3. 2018 / Tomasz Oryński

čas čtení 13 minut
Ženy se znovu v Polsku vydaly do ulic na obranu svých práv. Podle varšavského komunálního úřadu se demonstrace účastnilo asi 55 000 osob. Velké demonstrace a velká shromáždění na protest proti nucenému zavádění nových protipotratových zákonů se konaly i v dalších polských městech. Podle státní televize TVP, kterou ovládá strana Právo a spravedlnost, ve Varšavě demonstrovalo jen několik málo tisíc "stoupenců zabíjení nenarozených lidí". 

A byl to údajně politicky sponzorovaný protest, což dokazuje, jak nekoordinovaná je opozice, protože opozice  hlasování o tomto zákonu v parlamentě zmeškala. Marzena Paczuska, bývalá šéfredaktorka hlavního zpravodajského pořadu polské státní televize Wiadomości a poradce šéfa této televize Jaceka Kurského zdůraznila, že #Černýpátek je den manifestací těch žen, které přišly o své ženství, o svůj šarm a o svou radost ze života. Jsou to ženy, kterým muži nerozumějí a které muži nechtějí."
.   


Svým způsobem, ona má vlastně pravdu. Takhle totiž zachází strana Právo a spravedlnost se ženami. Nezajímá ji jejich šarm či radost ze života. Nezajímá je to. Poté, co porodí dítě, v podstatě už jsou pak na vyhození. Prostě "chtějí z té ubohé dívky udělat matku, sebrat ji její povolání, protože je těhotná. Chtějí do ní arogantně kopat, házet na ni veškerou váhu této chyby a jejích důsledků a vyhrožovat ji mnoha lety vězení pokud, šílená zoufalstvím, se chce osvobodit od toho břemena, které je pro ni prostě příliš těžké. Toto je filozofie zákonů, které píší, jak je naprosto jasné, muži! Ti hlásají své vznešené teorie o "právu plodu na život", vyhrožují matce vězením jménem tohoto plodu, ale zároveň nedělají nic na zajištění toho, aby měla nositelka toho plodu co jíst. Avšak, shodou okolností, tentýž plod, který tvůrci zákonů tak ustaraně chrání, přichází hodinu po svém narození o všechnu zákonnou ochranu. Může zemřít zimou pod mostem, pokud jeho matka - jejíž posvátné mateřství ji někdy činí ve společnosti vyhnancem  - nemá střechu nad hlavou."

Ta slova psaná kurzívou jsem nenapsal já. Napsal je Tadeusz Boy-Żeleński, lékař a spisovatel ... v roce 1930.    Je někdo stále ještě překvapen, proč musejí polské ženy bojovat za svá práva? Jediná věc, která se za téměř devadesát let změnila, je to, že dnes, díky modernímu lékařství, se ženy často dovědí předem, zda je plod v jejich těle těžce zdeformován. Avšak polská pravice přesto požaduje, aby pokračovaly v těhotenství a byly svědkem toho, jak jejich nemocné dítě umírá v bolestech několik hodin po porodu...

Strana Právo a spravedlnost tvrdí, že zpřísnění protipotratových zákonů požaduje polský lid. Ale to je zase jen lež. Drtivá většina Poláků je se současným zákonem v této věci spokojena a počet těch polských občanů, kteří chtějí naprostý zákaz potratů, je pětkrát nižší než počet těch, kteří by chtěli, aby byl polský zákon o potratech liberalizován. Takže, přesně tak, jak to napsal Boy-Żeleński před 88 lety ve své knize “Piekło Kobiet”: "zatímco naši tvůrci zákonů ve svém projektu považují potrat za něco, co se rovná vraždě dítěte (!!), společnost - i když lituje, že je to někdy nutné - to absolutně za zločin nepovažuje".

Není divu, že strana Právo a spravedlnost musí podporovat slabé protipotratové hnutí Kaji Godekové. Právě vyšlo najevo, že jí jmenovala do křesla ve správní radě státní firmy, která vyrábí injekční systémy pro naftové motory. Její kvalifikace? Studovala angličtinu a její manžel pracuje na Technické univerzitě. Její pracovní zkušenosti? Bývala sekretářkou... Tohle zřejmě vyvolá skandál  stejně jako nepodložená zpráva, že strana Právo a spravedlnost plánuje jmenovat svého muže do vedení firmy PKP Cargo, největší polské železniční společnosti, vedla k pádu jejích akcií o 20 procent.

"Korupce, protekce, kamarádšofty!" bouřil Kaczyński  před pěti lety. Dnes víme, že to prostě byl jeho plán pro budoucnost. I premiérka Beata Szydło jmemovala svou kamarádku do správní rady jedné z největších polských bank. Jestliže ona sama dělá to, za co kritizovala předchozí vládu, pak si možná nezaslouží všechny ty prémie, které si udělila sama sobě a svým ministrům? Avšak kritika, že to s těmi prémiemi Beata Szydło poněkud přehnala, ji opravdu rozčílila:



"Ano, je to pravda! Ministři a jejich náměstci ve vládě strany Právo a spravedlnost dostali prémie za svou tvrdou a poctivou práci. A oni si prostě ty peníze zaslouží! Jsou to oficiální prémie, udělené v souladu s rozpočtem, schváleným v této sněmovně!" řvala.

A buď prostě lhala, anebo zapomněla, že ten státní rozpočet prohlasovala strana Právo a spravedlnost během ilegálního jednání v jiné komoře  parlamentu  proto se konaly v prosinci 2017 ty obrovské protesty.   Avšak mně vrtá hlavou jedna věc: jestliže si ministr zaslouží prémie za tvrdou a poctivou práci, pak to tedy znamená, že kdyby se jako práci vyhýbali nebo dělali něco nepoctivého, budou muset přežít jen ze svého holého platu bez prémií? A jestliže se náš náměstek ministra zahraničí bojí vstoupit do letadla, a proto mu trvá tři dny, než dojede na jednání do Kodaně nebo do Budapešti, protože tam jede autem nebo nočním vlakem, je to tvrdá práce nebo její opak?

A co takhle Zbigniew Ziobro? Ten muž jistě pracuje velmi tvrdě. Nejprve jako ministr spravedlnosti zorganizoval změnu v zákonu o soudnictví. Nyní jako generální prokurátor rozhodl, že ta změna je "neústavní a nefunkční", a zákon se musí změnit poté, co nový premiér rozhodl ustoupit od některých kontroverzních změn  ve snaze trochu zlepšit vztahy polské vlády k Evropské unii. Takže dobře, Ziobro pracuje opravdu tvrdě, ale jestliže učiní dva kroky dopředu a jeden zpět, zaslouží si prémii za tři kroky, anebo jen za jeden? A jestliže sám osobně si vynutil přijetí zákona, který on sám považuje za neústavní, lze o něm stále ještě říci, že dělá poctivou práci?

Názor Poláků je jasný
:  Téměř třem  čtvrtinám Poláků se hysterický výlev Beaty Szydło hájící ministerské prémie nelíbil a dokonce i 48 procent voličů strany Právo a spravedlnost s bývalou premiérkou nesouhlasilo. Zjevně si i oni povšimli, že chtivost peněz u Kaczyńského týmu už přesáhla všechny meze.

Ale samozřejmě ne všichni na pravici jsou v politice jen pro peníze. Někteří opravdu  věří v myšlenky, které jsou připraveni hájit proti všemu i proti všem. Krzysztof Bosak, jeden z předáků polských nacionalistů, například, se účastnil v diskusi na Twitteru. Souhlasil sice, že potrat je vražda, ale měl pochybnosti o tom, zda Země obíhá Slunce. Podle něho "o tom neexistují věcné důkazy" a tato "kontroverze trvající mnoho století" dosud nebyla vyřešena. Okamžitě byl zesměšněn, jenže pravý polský vlastenec se nikdy nevzdá, a tak ve svých tvrzeních pokračoval a podpořil své tvrzení, že výrok "Země obíhá Slunce" je stejně tak správný jako výrok "Slunce obíhá Zemi" odkazem na jednoho fyzika, který věc vysvětluje. To bylo ještě legračnější, protože v tomto článku ten fyzik jednoduchou řečí vysvětluje, proč, i když teoreticky je možné učinit Zeměkouli odrazovým bodem, v reálném světě to nemůže fungovat.

Je zjevné, že popírání faktů je typickým chováním polské pravice. Vzpomínáte na Magdalenu Ogórek, bývalou prezidentskou kandidátku, kterou podpořila SLD, postkomunistická Sociálnědemokratická aliance? Poté, když si ucítila, kde je vlastně ten pravý med, stala se nadšenou stoupenkou strany Právo a spravedlnost, což ji umožnilo získat zaměstnání ve státní televizi TVP. Pravděpodobně jí to nestačí a směřuje ještě výše, protože právě oznámila, že se Sociálnědemokratickou aliancí neměla nikdy vůbec nic společného.  To je odvážné tvrzení od někoho, kdo během vlády SLD pracoval na ministerstvu vnitra, pak byl přímo zaměstnán SLD a v roce 2011 se dokonce stal jejím kandidátem v parlamentních volbách:




Jako kandidátku SLD ji podpořil dokonce sám prezident Aleksander Kwaśniewski:



V roce 2015, kdy kandidovala v prezidentských volbách, se opravdu jasně distancovala od toho, že by byla kandidátkou SLD, ale dokonce i pro Jerzyho Urbana, bývalého mluvčího vlády generála Jaruzelského a dnes cynického novináře hraničícího s trollem, bylo jasné, kdo podporuje Magdalenu Ogórek (pro některé čtenáře mohou být níže uvedené záběry znepokojující, vzhledem k tomu, že názor Jerzyho Urbana na šéfa SLD Leszka Millera je vyjádřen nekonvenčním způsobem):



Vzhledem k tomu, že už pojednáváme o postavách, které se navracejí, stojí za to se zmínit, že došlo k dalšímu vývoji v případě obchodu manželky poslance, který měl otevřeno v neděli navzdory tomu, že je to zákonem zakázáno (psali jsme o tom minulý týden). Ukázalo se, že to není jen běžný případ pokrytectví strany Právo a spravedlnost. Novinářka, která to odhalila, zveřejnila svou stvrzenku z nákupu v tomto obchodě, a pečlivý čtenář si povšiml, že energetický nápoj, který si tam novináři koupili, je uveden na stvrzence jako "džus". Zdá se, že je to pokus o daňový podvod, protože na energetické drinky je DPH 23 procent, na džus jen 5 procent...

No, co k tomu mám říci: ne každý může dostat pohodlné a dobře placené zaměstnání ve správní radě nějakého státního podniku, někteří musejí vydělávat své peníze velmi tvrdě (i když, zjevně, tvrdá a poctivá práce se v kruzích PiS příliš často nevyskytuje, takže možná dokážeme nyní pochopit lépe všechny ty prémie pro ministry ve vládě Beaty Szydłové).

 Ale zatímco je strana Právo a spravedlnost zjevně toho názoru, že veřejné peníze patří jí, nekončí to jen tím. Vzhledem k tomu, že si osvojili jurisdikci nad Piłsudského náměstím, kterou odebrali varšavskému komunálnímu úřadu, považují to náměstí teď za svůj vlastní dvorek. Nejenže tam teď staví památník katastrofě ve Smolensku,  ale toto tradiční místo pro velké události je nyní, jak se zdá rezervováno jen pro akce strany Právo a spravedlnost. Vláda totiž právě odmítla polovit, aby se na tom náměstí konaly každoroční oslavy Národního dne hasičů,   přestože se na náměstí Piłsudského konaly po mnoho let a rok 2018 je mimořádný, protože je to sté výročí vzniku dobrovolných hasičských brigád. Vláda pro to odmítnutí neudala žádný důvod.

Berou si, co chtějí, a to, co ukradnou, si zajistí změnou zákonů. Jedinou nadějí je to, že Poláci najdou způsob, jak ty zákony obejít. V tom mají dnes dobrou praxi, protože zákony v Polsku jsou nyní den za dnem absurdnější:  jen se podívejte na nový zákon, který dovoluje elektrickým vozidlům jezdit v jízdních pruzích pro autobusy a parkovat zadarmo. A jak se parkuje zadarmo?   No, prostě ignorujete parkovací automaty a když pak dostanete pokutu, odvoláte se a pokuta bude zrušena. Logické, co?

Není divu, že Polák si vždycky najde cestu, což dokazuje tento obrázek, který nedávno koloval v Polsku na internetu. Nápis zní:

"INZEROVAT ELEKTRONICKÉ CIGARETY JE PROTIZÁKONNÉ"
. Pod tím je napsáno: "Další informace v obchodě s elektronickými cigaretami zde."

 



Tam, kde vládne takovýto tvůrčí přístup, je ještě naděje. Jsem si jist, že se nám podaří vyhnout se i těm nejstupidnějším zákonům, zavedeným stranou Právo a spravedlnost. Ale pak budeme vůbec vědět kdy přestat?









 

2
Vytisknout
9806

Diskuse

Obsah vydání | 3. 4. 2018