Britští vládní experti nejsou schopni určit "přesný zdroj novičoku"

3. 4. 2018

čas čtení 3 minuty


Bývalý britský velvyslanec v Uzbekistánu Craig Murray: "Dnes absolutní potvrzení, že mé zdroje na britském ministerstvu zahraničí měly pravdu a vědci z Porton Down neříkají, že látka byla vyrobena v Rusku. Očekávám omluvy od všech mainstreamových novinářů, kteří na mě útočili."


Mark Urban, BBC: "Tohle je důležité: I když většina britské vlády udržovala tu linii, že ruský původ novičoku 'je vysoce pravděpodobný', a netvrdila, že byl novičok ze Salisbury vystopován do Ruska, někteří lidé to přehnali, a tak teď zřejmě zaplatíme politickou cenu."


Britští vědci ve vojenské vládní britské chemické laboratoři v Porton Down nebyli schopni určit, kde byl vyroben novičok, který byl použit k otravě Sergeje a Julie Skripalových, konstatoval Gary Aitkenhead, ředitel Defence Science and Technology Laboratory v městě Porton Down ve Wiltshiru. Zdůraznil, že jeho laboratoř nedokázala, že novičok byl vyroben v Rusku.

Aitkenhead potvrdil, že látka vyžadovala "extremně sofistikovaných metod vytvořit něco, co pravděpodobně dokáže vytvořit jen stát". 

Co si počít s frustrovanými lidmi?

3. 4. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty



Nevím, jestli to bylo moudré - v českém prostředí se dost dobře nedá publikovat satira ani ironie, protože k tomu, aby mohla fungovat, se musí jasně odlišit od pevného, civilizovaného hodnotového systému, a ten v ČR není, tak lidi většinou nepoznají, že si z nich někdo dělá legraci a věc vezmou vážně. Tuto nepevnost hodnotového systému i vlastně nefunkčnost satiry a ironie v českém prostředí, když pod svůj publikovaný aprílový článek byl nucen explicitně napsat, že jde o apríl.

Článek psal o tom, že se prý Evropská unie rozhodla zakázat velikonoční šlehání žen pomlázkami.  

K tomu dodejme: škoda, že to neučinila. Opravdu se vám nezvedá žaludek nad takovýmito "velikonočními" motivy?





A tenhle není ještě nejhorší!  Viděl jsem v těchto dnech v českých domácnostech ještě horší "velikonoční přání".


Jeden ctihodný český vědec napsal v pondělí toto ve svém skupinovém mailu. Neuvěřitelné:
 

"Přeji Vám klidné a úsměvné Velikonoční pondělí, pánům potěšení z bohaté pomlázky."

Jenže jde o něco jiného. Přestože IDnes výslovně napsala, že článek o snahách EU zakázat velikonoční bití žen pomlázkou, je aprílový vtip, vyvolalo to v české společnosti zuřivost a vlnu xenofobniho nacionalismu:





Můžete samozřejmě tuto spodinu odepsat a bagatelizovat. Jenže tihle lidé mají také volební právo a hrozí, že uvrhnou Českou republiku do katastrofy.

Řešit se to asi nemůže konstatováním, že to jsou prostě blbci, že se nemusíme starat. Musíme.

Měla by vzniknout celonárodní diskuse, co s tím. Chytře o tom píše Jiří Hlavenka: 

Spontánní reakce je, že jsou to velmi, velmi hloupí lidé. Já si jistý vůbec nejsem - nezdá se mně pravděpodobné, že by voliči Okamury byli naprostým mentálním dnem společnosti. Mohou být klidně někde okolo průměru.

Spíš se zde děje něco, co pořád neumíme dobře popsat, ač se snažíme, a už vůbec na to neumíme najít lék.

Sociální sítě (a další formy online komunikace) vytvářejí skupiny, kde je obvyklé pojmenování "názorová bublina" už nedostatečně - vhodnější by bylo říkat třeba "hodnotová ghetta". Obyvatelé jsou v nich uzavření, do odlišných světů nevstupují. Sdílejí stejné hodnoty, vzájemně se v nich utvrzují a chválí se navzájem, tím se v nich cítí komfortně, příjemně. Cokoli, co je do ghetta někým z jeho členů (či organizátorů-manipulátorů) vneseno, je přijato všemi ostatními se souhlasným nadšením a šířeno dál. Je těžké tomu odolat. Ve skupině, kde si notujete, vyjádří před vámi třicet lidí stejný názor (často jej "stupňují", tedy soutěží, kdo vymyslí nejtvrdší vyjádření) - kdo se odváží říci opak? Kdo se odváží říci je to apríl, žert, hoax, vy všichni jste naletěli? Nikdo.

Je v tom až mentalita davu - poutník přijde zdálky do města, tam na náměstí dav, křičí "ukřižovat!", poutník neví co a jak, ale za chvíli to křičí taky. Převezme názor davu - jakýkoli.

Jak velký je to problém? Vzniká to spontánně či organizovaně? Jak se bránit? A bránit se vůbec?
Diskutujme!

Rozhovor Britských listů 158:

"Indové mají daleko vyšší IQ než Češi"

30. 3. 2018

čas čtení < 1 minuta


Samozřejmě to není pravda. Středoškolská studentka z Indie Pria Jadav strávila rok ve Zlíně. Je zřejmě varováním, že po ročním pobytu v českém prostředí usoudila, že Indové jsou daleko energičtější a daleko usilovněji se snaží ekonomicky uspět na mezinárodním fóru než Češi. Jan Čulík mluví v tomto Rozhovoru Britských listů s Priou Jadav o jejích dojmech z ČR a s filmařkou Dominikou Švecovou o jejích dojmech z Indie.  Rozhovor se vysílá na Regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 30. března 2018.


Indie bude v roce 2100 nejlidnatější zemí světa:


Vrací se nám rychle minulost?

3. 4. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty



Nemám z toho dobrý pocit. Hodnotil jsem nedávno jednu doktorskou dizertační práci jedné studentky na uměleckém Courtauld Institute v Londýně, zabývala se karikaturou v meziválečném Rakousku a Československu. Nevěděl jsem o meziválečném Rakousku příliš mnoho, asi jako to neví většinou do své vlastní společnosti zahledění Češi. Věděli jste, že po rozpadu rakousko-uherské říše v roce 1918 se octlo malé, nově vzniklé Rakousko v obrovské hospodářské a sociální krizi a reagovalo na to antisemitismem, zarytou konzervativností a autoritářstvím? Věděli jste, že ještě dávno předtím, než Rakousko pohltil Hitler (což většina antisemitských Rakušanů přijala s nadšením, mimochodem po druhé světové válce nedošlo v Rakousku k denacifikaci tak, jako v Německu, neboť Rakousko nebylo považováno v té válce za agresora, ale za oběť - asi chybně, není divu, že se tam nyní dostala k moci ultrapravicová vláda) Rakousko v roce 1934 (!) zákonem zakázalo vdaným ženám chodit do zaměstnání?

Paralely mezi tehdejší dobou a dneškem jsou alarmující. Ve studentčině doktorské práci mě v příloze velkého množství pozoruhodných dobových karikatur zaujala tato karikatura Hitlera z dobového  německého tisku.

Obrázek má titul: Bezvýsledná domovní prohlídka u Hitlera a podtitulek zní: "Je neuvěřitelné, s jak minimálními prostředky lze způsobit tak obrovské škody!"




Je alarmující, jak podobná je tato karikatura dnešním karikaturám Donalda Trumpa...



Jezdím tu a tam po vlastech českých a s hrůzou si povšímám, jak ke mně všude promlouvá děsivá historie. V Českém Krumlově v muzeu udělaném z fotoateliéru fotografa Seidla naleznete přístroj na prohlížení stereoskopických fotografií. K dispozici jsou stereoskopické fotografie z první světové války. Na jedné z nich, v dokonalém 3D, prochází rakouský voják před polem pobitých mrtvol - mrtvých lidí tam leží v neladu a neskladu asi stovka. Nesmyslné vraždění, k němuž došlo za první světové války, jsme nepřekonali, ani všechny krutosti, idiocii a sobectví od té doby. Nezpracovali jsme to a neupoučili jsme se.

Procházíte-li českými památkami, tolik z nich je jich poničených, zanedbaných, špatně zrestaurovaných. Čiší z nich hrůza z minulosti.

Vrátí se?

(Skoro) stejné v Maďarsku jako v Česku:

Nenávist vůči neexistujícímu nepříteli otrávila politiku

3. 4. 2018

čas čtení 3 minuty



Můžete si myslet, že je Maďarsko daleká země. Malá a ležící uprostřed kontinentu, používá matoucí finno-ugrický jazyk, který se dokáže naučit jen málo lidí zvenku. Co má korupce v Maďarsku a maďarské konspirační teorie společného s námi? píše Nick Cohen.

Musíte si uvědomit, že vládnoucí strana Fidesz a její kápo Viktor Orbán, zpotvořují ústavu, volební systém, většinu sdělovacích prostředků, soudnictví i maďarské kulturní instituce. Služkou autokracie je korupce. Jestliže chtějí Maďaři zajít k lékaři nebo získat vládní kontrakt, musejí zaplatit. Budapešť už není evropským městem: je to Moskva na Dunaji.

Vyvolávání nenávisti je opravdu užitečnou zástěrkou pro absenci jakéhokoliv politického programu

3. 4. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta




Jak jsme tu mnohokrát psali, vyvolávání nenávisti vůči uprchlíkům a muslimům, národovecké třeštění je pro politiky opravdu užitečnou zástěrkou pro jejich neschopnost. Už nemusejí připravovat žádný politický program pro zlepšení společnosti, stačí vyvolávat nenávist a národ bude uspokojen.

Přesně to před nadcházejícími všeobecnými volbami dělá v Maďarsku Viktor Orbán. Ve svém velkém nedělním televizním projevu vyhrožoval, že kdo pro něho nebude příští neděli hlasovat, je stoupenec Sorose, je protimaďarský a protikřesťanský. Orbán se vůbec nezmínil o jakémkoliv politickém programu, jen šířil antimuslimskou a antisemitskou rétoriku a nadával na západní Evropu...



Cestování vlakem Regiojet - tak trochu návrat do ošuntělé, nefunkční komunistické éry

3. 4. 2018 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta

Poprvé a naposledy jsem se dnes v úterý vydal do Brna z Prahy na univerzitu vlakem firmy Regiojet, protože náhodou se hodil čas odjezdu.

Ošuntělost a zanedbanost vlaku mě překvapila. Z Prahy vyjel s asi desetiminutovým zpožděním, "nejde nám proud, musíme opravit pantograf". Skutečně?

Žádná oznámení o příjezdech do stanic vlakovým rozhlasem, žádné elektronické informační tabule jako ve vlacích Českých drah. Žádné teplé jídlo, "nemáme ho kde ohřát", informoval personál.

Většina záchodů ve vlaku byla mimo provoz, před několika málo funkčními stála fronta cestujících.

Na záchodě nebylo možné se zamknout.



Netekla voda, takže nebylo možné si umýt ruce. Nahrazeno zoufalým pokusem naplnit umyvadlo vlhkými kapesníky:




Ať žije pan Jančura!


Americká solidarita s Británií: Trump pozval Putina do Bílého domu

3. 4. 2018

čas čtení < 1 minuta



Týden poté, co bylo oznámeno, že USA vyhostila 60 diplomatů "v solidaritě" s Británií kvůli útoku na Skripalovy v Salisbury, se ukazuje, že Trump pozval Putina do Bílého domu a americké ministerstvo zahraničí potvrzuje, že Rusko může náhradou za vyhoštěné diplomaty poslat do USA 60 nových.


Tání ledu v Antarktidě je daleko rozsáhlejší a rychlejší, než se předpokládalo

3. 4. 2018

čas čtení < 1 minuta



Základna ledu kolem jižního pólu se zmenšila v letech 2010-2016 o 1463 čtverečních kilometrů

Rychlé tání ledu v Antarktidě pod hladinou moře se každých 20 let zdvojnásobuje a brzo předstihne zřejmě Grónsko jako hlavní zdroj stoupání hladin moří.

V letech 2010-2016 roztála podle nové studie vydané v časopise Nature Geoscience základna ledu v blízkosti mořského dna na prostoru 1463 čtverečních kilometrů, což je přibližně rozloha Londýna a jeho předměstí.

Až donedávna se mělo zato, že je led v Antarktidě relativně stabilní. Z leteckého pohledu se skoro nic nezměnilo.

Nová studie ale zjistila, že i malé oteplení vede k tomu, že každý rok na spodku ledového bloku v Antarktidě roztaje pět metrů ledu. Nejvíce taje led v západní Antarktidě.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Chudoba v Británii: Bledí, zakrslí a hladoví žáci si naplňují ve škole kapsy jídlem

2. 4. 2018

čas čtení 1 minuta



Podvyživení žáci s šedou kůží si v chudých oblastech naplňují ve školních jídelnách kapsy jidlem, varují ředitelé anglických škol.

Jeden ředitel školy konstatoval: "Naši žáci mají šedou kůži, špatné zuby, špatné vlasy, jsou hubenější a menší.

Ředitelé anglických škol na celostátní konferenci školských odborů v Brightonu varovali, že školy se dnes nemohou primárně věnovat výuce, neboť řeší problémy podvýživy a deprivace svých žáků.

Jedna ředitelka školy uvedla, že je zjevné, že nejvyhladovělejší jsou její žáci po víkendu. Dodala: "Děti si plní kapsy jídlem. V některých školách by se to nazvalo krádeží. U nás je to základní způsob přežití.

Jiná ředitelka školy upozornila, že když se děti z její školy účastní nějaké akce někde jinde v Anglii, například sportovní akce, je zjevné, že děti z její školy jsou šedivější, bledší a menší.

Její škola poskytuje některým dětem čisté uniformy a ony se často vracejí po víkendu v těchže uniformách, jenže špinavých. Škola také rozdává potraviny a šatstvo, včetně kabátům, dětem, které je nemají.

Z dotazovaných 900 učitelů jich uvedlo 60 procent, že od roku 2015 se zhoršila chudoba dětí ve školách. Každý třetí učitel konstatoval, že se zhoršila podstatnou měrou.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

 

 

Jdi do prdele, Ježíši...

2. 4. 2018

čas čtení 1 minuta

Když připadnou Velikonoce na apríla:



"Cha, cha, cha, vy apríloví hlupáci! Vy jste si mysleli, že jsem mrtvý, a já jsem si to jen užíval v jeskyni."

"No, to je podraz, Ježíši."

"A jdi do prdele!"

"Já jsem brečel a vůbec..."

* * *

Před mnoha lety jsem musel převyprávět život Ježíše Krista jednomu tchajwanskému studentu, který o křesťanství nic nevěděl. Jak jsem mu vyprávěl o Kristově zrození z Panny, o zázracích, o ukřižování a o zmrtvýchvstání, student reagoval smíchem. Nemohl tomu všemu vůbec uvěřit.

Naše vnitřní reakce je obdobná: Jak mohou lidé opravdu věřit tomuhle všemu? Zmrtvýchvstání není ani tou nejabsurdnější částí příběhu Velikonoc. Daleko bizarnější je tvrzení, že Bůh musel poslat svého syna, aby za naše hříchy zemřel.

Mnozí lidé ale věří, protože měli tak intenzivní náboženskou zkušenost, že v jejím důsledku jsou schopni přijmout i ty největší absurdity křesťanské víry, argumentuje Julian Baggini ZDE

Pro stoupence Czexitu:

Brexit: Britské elity nyní lžou jak Východoevropané za komunismu

2. 4. 2018

čas čtení 4 minuty

 


Nakonec už nikdo v sovětské vládnoucí třídě nevěřil v komunismus. Lidé dál opakovali hesla o "diktatuře proletariátu", ale věděli, že je to celé nesmysl. Dnes má Putinovo Rusko svou vlastní prolhanou vládnoucí třídu, píše Peter Pomerancev ve své knize Nic není pravda a všechno je možné. Pracovníci ruských televizí šíří propagandu a po příchodu domů z práce si pouštějí opoziční rádio. 'Pravoslavní' oligarchové pějí pajány na ruský náboženský konzervatismus - a své rodiny a své bohatství mají v Londýně. Tito lidé mají veřejnou perzónu - a v soukromí se chovají jinak. Pomerancev nakonec utekl před všemi těmi lžemi do Londýna, "kde se nemusíte rozkouskovat. Kde slova znamenají věci."

Možná teď lituje, že si vybral Londýn. Brexit vytvořil lživou vládnoucí elitu nyní i v Londýně, píše v deníku Financial Times Simon Kuper. Skoro žádní britští politici, státní úředníci, přední podnikatelé ani dokonce novináři, kteří brexit nadšeně podporují, nevěří v oficiální státní ideologii brexitu. Jen opakují hesla, jak se to od nich očekává. Britské elity dnes lžou. A po brexitu se to ještě zhorší.

Pracovníci úřadu dohlížejícího na Hlas Ameriky a Svobodnou Evropu se obávají breitbartizace amerických médií vysílajících do zahraničí

1. 4. 2018

čas čtení 1 minuta



Zaměstnanci americké Rady pro vysílání (Broadcasting Board of Governors, BBG), která dohlíží na provoz amerických médií financovaných státem a vysílajících do zahraničí, volají na poplach: Podle nich dochází k pokusům naplnit tuto Radu spojenci Steva Bannona a proměnit tak americké zahraniční vysílání v "Parlamentní listy".

Dlouhodobý činitel BBG André Mendes a Jeffrey Shapiro, bývalý autor Breitbartu, amerických Parlamentních listů a nyní vysoký poradce pro BBG, prý uzavřeli spiknutí, jehož cílem je odstranit z vedení Rady dosavadní normální ředitele. Chtějí vedení Rady naplnit ideology, kteří budou prosazovat názory Donalda Trumpa, a očekávají, že Bílý dům dosavadní Radu rozpustí a Mendese udělá jejím ředitelem.

Zaměstnanci se obávají, že pokud k tomu dojde, ochromí to nezávislou a na faktech založenou novinářskou práci, kterou provádějí Hlas Ameriky, Rádio Svobodná Evropa a Rádo Svoboda, Úřad pro vysílání na Kubu, Rádo Svobodná Asie a vysílací sítě pro Blízký východ.

Americké zahraniční rozhlasové a televizní vysílání se šíří v 61 jazycích světa do více než 100 zemí a sleduje ho 278 milionů lidí. Zaměstnanci Rady charakterizují jejího dosavadního šéfa Johna Lansinga jako vysoce respektovaného činitele, ale mezi ním, Mendesem a Shapirem vznikají konflikty.


Podrobnosti v angličtině ZDE

Ve svém velikonočním projevu požadoval papež mír pro Sýrii, pro Palestince a pomoc pro uprchlíky

1. 4. 2018

čas čtení 1 minuta



V neděli, na Boží hod velikonoční, požadoval papež František mír ve světě plném válek a konfliktů, "počínaje milovanou a dlouho trpící Sýrií" a včetně Izraele, kde dva dny předtím usmrtila izraelská armáda nejméně 15 Palestinců.

Kristovo zmrtvýchvstání prý podle Františka nabízí naději ve světě "poznamenaném tolika nespravedlnostmi a takovým násilím", včetně částí Afriky, postižených "hladem, trvalými konflikty a terorismem".

František požadoval "rychlé ukončení" sedm let trvající války v Sýrii, požadoval, aby postižení Syřané dostali humanitární pomoc a apeloval na vytvoření "přijatelných podmínek pro vyhnané lidi, kteří se vrací". Naléhal také na smíření v Izraeli, v místě, který "zažívá v těchto dnech rány pokračujícího konfliktu, které nešetří bezbranné lidi".

Papež vyjádřil naději, že rozhovory přinesou mír korejskému poloostrovu a požadoval smíření na rozdělené Ukrajině. Apeloval za mír v Jižním Súdánu a v Demokratické republice Kongo a prosil svět, aby nezapomínal na oběti konfliktů, především děti.

"Nechť nechybí solidarita s všemi těmi, kdo byli donuceni opustit svou rodnou zemi a jimž chybějí základní potřeby k životu," řekl František, který podporuje migranty a uprchlíky.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Britské listy: Bez trvalé finanční pomoci čtenářů zkrachujeme

10. 3. 2018

čas čtení 1 minuta

Vážení čtenáři, 


jsme nuceni vám znovu připomenout, že v situaci, kdy drtivá většina českých médií patří k nějakému kmenovému nebo oligarchickému seskupení, jsou Britské listy na vlivových skupinách zcela nezávislým serverem, který ovšem pro svou existenci plně závisí na finanční podpoře od své čtenářské obce. Žádné finance od nikoho jiného nedostáváme a naši tři kmenoví spolupracovníci pro nás pracují na základě absolutně minimálních honorářů. 

Chtěl bych v této souvislosti upřímně poděkovat přibližně dvěma stovkám pravidelných finančních přispěvatelů, bez nichž by Britské listy nemohly existovat, a v poslední době zejména i hrstce těch, kteří byli schopni a ochotni provoz Britských listů podpořit darem několika tisíc Kč. 

Nicméně, minimální náklady na provoz serveru Britských listů se pohybují kolem 65 000 - 70 000 Kč měsíčně. Finanční příspěvky od čtenářů jsou většinou pod 60 000 Kč měsíčně. Lze si lehce vypočítat, že za takovýchto okolností nám dojdou finanční prostředky na provoz do několika měsíců.

Pevně doufáme, že k tomu nedojde, a že si čtenáři budou i nadále financovat tento nezávislý hlas.

Přispět můžete především bankovním převodem na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Další informace jsou ZDE

Děkujeme

Jan Čulík
šéfredaktor

TV Barrandov v tichosti připravuje velkolepý životopisný seriál o Miloši Zemanovi

Já jsem stát

1. 4. 2018 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut

Dlouhé, nicméně k ukousání nehtů napínavé monology budoucího světového vůdce, které ve své době slyšely jen stěny nenápadného sídlištního bytu v pražských Lužinách a občas i manželka Ivana. Roky hlubokých úvah nad zdánlivě neřešitelnými politickými a ekonomickými problémy milované země i světa, který ji obklopuje, jež následně vyústí v překvapivá, geniální řešení a neskonalou úctu světových politických lídrů. Důmyslně promyšlené scény a umělecké obrazy podtrhují jedinečnost osobnosti, která se překvapivě zrodila tam, kde by to nikdo nečekal a navzdory všem příkořím, jež nemizí ani tváří v tvář historické pravdě. "Ty oči jsou z rodu těch, jež vědí a jitro země svítí mřížkou řas, ty oči vidí boj a klidně vstříc mu hledí, prezident Zeman se usmívá a úsměv roste v nás." Tolik ze synopse k epickému seriálu, jež byla 1. dubna 2018 zcizena a zveřejněna na parazitních webech pražské kavárny. Scénář, režie, produkce, kamera, zvuk, casting, kostýmy jsou podle dostupných informací dílem podnikatele, moderátora, investigativního novináře, filantropa, filozofa, boxera a především rovného člověka Jaromíra Soukupa, který zároveň herecky ztvární sedm rolí v seriálu, mimo jiné Miloše Zemana v letech dětství a počínající dospělosti. Podle dostupných informací už o distribuční práva pro zahraničí projevila zájem společnost Netflix, která by ráda seriál nadabovala do několika světových jazyků. "Předpokládáme velký zájem v Rusku a v Číně," sdělila na přímý dotaz Britských listů osoba obeznámená s plány Netflixu pod podmínkou anonymity. První díl by měl českou i světovou premiéru 28. září, v den narozenin Miloše Zemana. Sdílený židobolševickozednářský google kalendář ukazuje, že většina mocných si na večer tohoto dne vyhradila home office.

Skandál spojující firmy Cambridge Analytica a Aggregate IQ s britskými kampaněmi za brexit jde až ke kořenům současné britské vlády

31. 3. 2018

čas čtení 3 minuty


Kanadská firma AggregateIQ hrála podle manažera probrexitové kampaně Vote Leave Dominica Cummingse v této kampani klíčovou roli. Po dobu delší než rok byl citát od Cummingse: "Bez této firmy bychom nezvítězili" zvýrazněn na internetových stránkách firmy AIQ. Tento citát náhle z těchto stránek zmizel před týdnem, když britská novinářka Carole Cadwalladr předložila firmě AIQ své otázky.

Tento vychloubačný citát tento týden ze stránek kanadské firmy AIQ náhle zmizel:

Maďarsko na pokraji autokracie

31. 3. 2018

čas čtení 2 minuty



Budapešť: Billboardy. Televizní kampaně. Rozhlasové pořady. Protiuprchlická vláda premiéra Viktora Orbána používá nejrůznější páky ve snaze ovlivnit veřejné mínění, zejména co se týče evropské uprchlické krize, píše Patrick Kingsley v deníku New York Times.

Dokonce i školní učebnice.

Na straně 155 nejnovější učebnice dějepisu pro osmé třídy je školákům sděleno, že je Orbán přesvědčen, že uprchlíci jsou pro Maďarsko hrozbou - a pak jsou povzbuzováni, aby jeho názor přijali. "Může být problematické," argumentuje učebnice, "když koexistují různé kultury."

Georg Friedrich Handel: Messiah

31. 3. 2018

čas čtení < 1 minuta

Oratorium, které především v anglosaském světě je metaforou Velikonoc. Užijte si to:


26694

Golgota a přirozený svět

31. 3. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 6 minut

Naše intuice často vycházejí z minulých samozřejmostí. Ještě Carl Linné (1707-1778) si myslel, že organismy, které systematicky popisuje, vypadaly tak, jak vypadají, už od samého začátku stvoření. Země byla podle tehdejších představ pár tisíc let stará, vesmír by udělán tak, aby sloužil lidem, kteří jsou smyslem jeho existence, a Boha bylo možné dokázat právě z toho, jak je všechno rozumné, přehledné a účelné. Rozum může dosáhnout na Boha. A Bůh – řečeno slovy Leibnizovými – stvořil nejlepší ze všech možných světů.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Záběry palestinského chlapce na útěku, postřeleného izraelským vojákem

31. 3. 2018

čas čtení 1 minuta

Zdeprimovaní, rozhněvaní Palestinci pohřbívají své mrtvé po vražedném konfliktu na hranici Gazy

Protest v Gaze, který skončil masakrem, vedl Palestince k volání po pomstě, zatímco Izrael tvrdí, že se bránil proti "terorismu"

Izraelská armáda usmrtila 17 osob během demonstrací nedaleko hranice pásma Gazy. Obyvatelé Gazy v demonstracích požadovali, aby se uprchlíci a jejich potomci směli vrátit do domovů svých předků v Izraeli.

Byl to začátek šestitýdenní demonstrace vsedě, která byla inzerována jako mírový protest. Demonstrace měla pokračovat do 15. května, kdy si Palestinci připomínají 700 000 lidí, kteří byli donuceni uprchnout nebo byli vyhnáni ze svých domovů během válek týkajících se vytvoření státu Izrael v roce 1948. Izraelští ostřelovači začali na demonstraci střílet a ta se rychle proměnila v krvavý chaos.

Kromě usmrcených 17 lidí bylo více než 1400 lidí zraněno, většinou kulkami, ale také projektily s gumovým povrchem  a vdechováním slzného plynu.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 


K tomu: 17 Palestinců bylo usmrceno a 1400 zraněno Izraelci při protestech v Gaze

Dlouho ztracený film předpovídající antisemitismus přináší varování pro dnešní svět

30. 3. 2018

čas čtení 1 minuta

 

Rakouský Národní filmový archiv rok pečlivě restauroval němý film z roku 1924 Město bez židů. Film vyvolal v antisemitském Rakousku ve dvacátých letech zuřivé reakce a mělo se za to, že je ztracen, avšak v roce 2015 byl objeven na jednom bleším trhu v Paříži.



Film ukazuje fiktivní město ve dvacátých letech dvacátého století, které trpí vzrůstající nezaměstnaností a chudobou a kde roste nenávist vůči židům, které lidé obviňují ze svých potíží. Je schválen zákon, nařizující všem židům opustit město. Občané oslavují, ale brzo poté si uvědomí, že jsou na tom hůř než kdy předtím. Zákon je posléze zrušen.

Zdigitalizovaný a zrestaurovaný film se bude nyní promítat po celé Evropě jako velmi aktuální, děsivé varování před nynější situací.

"Poslání tohoto filmu jde mimo antisemitismus a je obecnější," říká Nikolaus Wostry, ředitel rakouského Národního filmového archivu. "V dnešní Evropě znovu jasně vidíme zneužívání strachu lidí. Politikové se zaměřují na obviňování určitých skupin obyvatel, proti imigrantům a uprchlíkům. Jako Rakušané máme v této věci mimořádnou odpovědnost. I předtím, než nacisté anektovali Rakousko, bylo centrem antisemitismu. Hiter se naučil zneužívat antisemitismu tady ve Vídni," řekl Wostry.

Podrobnosti v angličtině ZDE



 

Polský prezident znovu v konfliktu se stranou PiS

30. 3. 2018

čas čtení 1 minuta

 

Polský prezident Andrzej Duda vetoval zákon, podle něhož měli být propuštěni činitelé, kteří se před 37 lety podíleli na zavedení stanného práva ve snaze neutralizovat vliv protikomunistického odborového hnutí Solidarita.

Strana Právo a spravedlnost zavedením tohoto zákona chce pokračovat v očišťování Polska od komunismu.

Duda poukázal na to, že je nespravedlivé, že postižené osoby mají být potrestány bez práva na odvolání. "Nemůžeme zavádět v Polsku spravedlnost a zároveň zavádět nespravedlivá řešení," zdůraznil. "Nechci, aby byl zaveden zákon, který by rozdělil naši společnost a nebyl by přijat s porozuměním."

Je možné, že Duda si tak buduje popularitu pro prezidentské volby v roce 2020 a zároveň se  chce vyhnout dalšímu konfliktu Polska s Evropskou unií ohledně zavádění nepřijatelných zákonů. Zákon bez práva na odvolání by pro Evropskou unii nebyl přijatelný.




Podivný případ Jevgenije Nikulina

30. 3. 2018

čas čtení 4 minuty



České úřady vydaly Jevgenije Nikulina do USA. Miloš Zeman ho chtěl nechat vydat do Ruska. V ČR znovu zavládla kmenová politika: odpůrci Zemana se radují, že Zeman bude naštván. Meritum věci se neřeší, jen odpůrci Zemana jásají, že "jsme prokázali loajalitu Spojeným státům".

Co ale když neměl být Nikulin vydán ani do USA, ani do Ruska?

Investigativní reportér deníku Guardian Shaun Walker napsal před časem o Nikulinově případu delší článek. Dnes na Twitteru upozorňuje, že v jeho případě je řada nejasností: (JČ)

 



Jevgenij Nikulin byl zatčen v jedné pražské restauraci v říjnu 2016. FBI ho obvinila z masivního hackerství amerických podniků. V květnu 2017 se po osmi měsících pražského věznění na samotce objevil před soudem, bledý a vyhublý.

Salisburská rošáda, aneb Partie, již Corbyn hloupě prohrál

30. 3. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Vyhoštění zhruba 150 ruských "diplomatů" (=špionů s formálním diplomatickým krytím, tzv. legálů) z celkem 25 zemí je výsledkem "bezprecedentního" sdílení zpravodajských informací ze strany britských úřadů ZDE. Britská vláda evidentně přesvědčila velkou část světa o tom, že chemický útok v Salisbury provedla právě Ruská federace - ať už o tom šéf opozice systematicky opakující ruský dezinformační narativ ZDE, přátelsky se stýkající s ruským klientem Asadem ZDE, jehož obhajuje ZDE a "informovaný" o situaci v Sýrii Asadovými poskoky ZDE ZDE, tvrdí cokoliv.

Pro stoupence czexitu: Rok před brexitem nenápadně opustila britská vláda jedenáct svých slibů britskému lidu

29. 3. 2018

čas čtení 2 minuty





11 tvrzení stoupenců brexitu, slibovaných před referendem o odchodu Británie z EU se ukázalo jako lživé:

1. Brexit bude jednoduchý a nebude mít žádné záporné dopady. "Oni nás potřebují víc než my je"

2. Británie bude zároveň při jednání o brexitu mít právo vyjednávat o samostatných obchodních smlouvách s celým světem

3. Británie nebude potřebovat přechodné období a pokud by přece vzniklo, nebude během něho podřízena předpisům EU ani jejímu rozpočtu

4. Přechodové období bude sloužit jen k realizaci naší uzavřené dohody s EU

Vysocí politikové v Německu požadují od Británie důkazy, že atentát na Skripalovy spáchal ruský stát

29. 3. 2018

čas čtení < 1 minuta



V Německu vyvolalo rozhodnutí vlády vyhostit ruské diplomaty v solidaritě s Británií konflikty, Relf Stegner, čelný sociálnědemokratický politik, se vyjádřil v deníku Süddeutsche Zeitung, že "to, že něco nějak vypadá a je to pravděpodobné, nestačí k odsouzení u soudu".

Ruské ministerstvo zahraničí mezitím obvinilo Británii, že údajně porušila konzulární dohodu, uzavřenou mezi Británií a Sovětským svazem r. 1968, podle níž má mít Moskva přístup k ruským občanům v Británii a poskytovat jim pomoc.

Ruský generál Alexander Michailov z FSB zpochybnil údaj britské policie, že Skripalovi byli otráveni jedovatou látkou u vchodu do svého domu. Kdyby tomu tak prý bylo, byli by na místě mrtví a nedošli by až na lavičku do města.

Podrobnosti v angličtině ZDE


Nad čím by v ČR nikdo nehnul brvou, to vyvolává v Británii pozdvižení

29. 3. 2018

čas čtení 2 minuty



David Lammy, labouristický poslanec: "Hate speech je trestný čin. Informuju o vás policii. Boris Johnson, Michael Gove, Nigel Farage a všichni lidé, kteří 23. června 2016 hlasovali pro brexit, musejí toto okamžitě a jednoznačně odsoudit. Je to absolutně odporné. "



Leave.EU: "Je snad překvapivé, že labouristé nechtějí řešit odporný antisemitismus ve své straně, když tolik spoléhají na hlasy rychle rostoucí muslimské populace v Británii? Pro ty lidi je to otázkou matematiky, ne spravedlnosti!" Robert Peston, věhlasný novinář z komerční britské televize ITV, na Twitteru ho sleduje 900 000 lidí: "Takže způsobem jak bojovat proti antisemitismu je pomluvit nejodpornějším způsobem britské muslimy a obvinit labouristy z nejhnusnějšího vypočítavého rasismu? To je tak odporné, že nemám slov."




Humza Yousaf, skotský ministr dopravy, muslim: "Tohle je odporný tweet. Muslimové po celé Británii stojí bok po boku s našimi židovskými přáteli proti antisemitismu. Doufám, že lidé, kteří podporují odchod Británie z EU, se budou distancovat od této nenávistné organizace a od snah vyvolávat ve společnosti konflikty."


Parlamentní skupina pro záležitosti britských muslimů výše zmíněné vyvolávání nenávisti ostře odsoudila:



Britský plán na odchod z Evropské unie

29. 3. 2018

čas čtení < 1 minuta

Za rok, 29. 3. 2019, odchází Velká Británie z Evropské unie, Zbývá tedy už jen rok, a zde je shrnutí dosavadního pokroku při přípravě existence Británie mimo EU:


Skripalovi byli zřejmě otráveni u vstupních dveří do svého domu

29. 3. 2018

čas čtení < 1 minuta

 

Detektivové vyšetřující atentát proti Skripalovým v anglickém městě Salisbury konstatují, že se domnívají, že Skripalovi byli otráveni před domovními dveřmi svého domu. Specialisté na tom místě nalezli nejvyšší koncentraci nervové látky.

Protiterorističtí detektivové budou zkoumat dům Skripalů po dalších mnoho týdnů, možná i měsíců. Na případu dál pracuje asi 250 detektivů a mnoho dalších odborníků. Policisté kontrolují více než 5000 hodin záznamů z průmyslové televize a zkoumají více než 1350 předmětů, které byly zkonfiskovány.  Bylo identifikováno asi 500 svědků a zaznamenány stovky svědectví.

Policisté nalezli stopy jedovaté látky i na některých jiných místech, ale v daleko nižší koncentraci. 

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Statisíce dat amerických občanů, které získala firma Cambridge Analytica, stále nebyly vymazány

29. 3. 2018

čas čtení 1 minuta


Channel 4 News zjistily, že psychologické profily tisíců lidí v americkém státě Colorado, vytvořené na základě ukradených dat firmou Cambridge Analytica z Facebooku, stále kolují - přestože Facebook ujišťuje, že byly dávno vymazány. 

Soubor dat od zdroje z firmy Cambridge Analytica popisuje 136 000 jednotlivých občanů z amerického státu Colorado a obsahuje osobnostní a psychologické profily všech těchto osob. 

Data jsou z roku 2014 a umožňují zaměřovat specifické vzkazy na ty občany, o nichž vypovídá jejich psychický profil, že na ně budou reagovat nejvýrazněji.

Obdobná data existují také pro občany Oregonu. Kopie těchto dat cirkulují prostřednictvím negenerických, nekorporátních emailových systémů. Vyvolává to otázky, kdo ještě je vlastní. 

Zdroje sdělily Channel Four News, že těchto psychologických profilů využívali američtí Republikáni v Coloradu s cílem zaměřovat se na voliče. Podle listu New York Times využíval dat od firmy Cambridge Analytica také nový Trumpův poradce pro národní bezpečnost John Bolton.

Ředitel Facebooku Mark Zuckerberg opakovaně odmítá poskytnout rozhovor Channel 4 News.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Jak političtí manipulátoři dnes oblbují lidi

29. 3. 2018

čas čtení 1 minuta

Poradce pro politické předvolební kampaně Rick Ridder hovoří o datech z firmy Cambridge Analytica, prozrazených Channel 4 News, které obsahují osobní podrobnosti z psychologických profilů občanů amerického města Denver.




Rick Ridder: V podstatě, to, co jste schopni dělat, je indentifikovat, nebo si myslet, že identifikujete lidi, kteří mají neurotickou osobnost a proto budou více susceptibilní vůči přesvědčování prostřednictvím apokalyptických zpráv. 

Kdyby věděli, že máte otevřenou osobnost, použijí vůči vám optimističtějšího jazyka. 

Reportérka: Takže to znamená, že lidi oslovujete prostřednictvím individuálního přístupu? 

Rich Ridder: Ano. Jsme nyní v takové situaci, kdy se veškerá politika provádí prostřednictvím individualizovaného, čistě osobního přístupu. Jde to daleko dál, než to, co se dělávalo dosud. 

29710

Bizár

Češi opět řeší "důležité" problémy...

29. 3. 2018

čas čtení < 1 minuta

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Česká republika drasticky podfinacovává vzdělávací systém, trpí masivním zneužíváním exekucí, velká část české společnosti žije v latentní chudobě, nedokáže si efektivně poradit s odpady, obává se minima uprchlíků z blízkého a středního východu, kteří v ČR zůstávají. Česká společnost si ovšem našla způsob, jak se s problémy vypořádat po svém: chytá se každé kraviny, kterou jí předloží média a sociální sítě:

"Český olympijský výbor dnes v budově Českého rozhlasu představil nové verze české státní hymny od skladatele Miloše Boka. Kromě praktických důvodů chce iniciovat celospolečenskou debatu na toto téma, k této debatě se připojuje i Český rozhlas Vltava."

Gratulujeme.

29863

Přehled vědecké literatury věnující se vztahu mezi sociálními médii, politickou polarizací a politickou dezinformací

29. 3. 2018

čas čtení < 1 minuta

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Tým autorů za podpory Nadace Hewlettových vydal studii dosavadní vědecké literatury věnující se vztahům mezi sociálními médii, politickou polarizací a a politickou dezinformací, což zahrnuje širokou škálu typů online informací o politice, včetně fake news, fám, záměrně fakticky zavádějících informací, neúmyslně fakticky zavádějících informací, politicky zavádějících či zkreslených informací a radikálně politicky vyhraněných zpráv.

Studie je k dispozici v šesti sekcích:

  • Online politické diskuse
  • Dopady vystavování online dezinformacím
  • Producenti dezinformací
  • Strategie a taktiky šíření dezinformací
  • Online obsah a politická polarizace
  • Záměrná dezinformace, polarizace a demokracie








29766

Bodláky Václava Duška

Mezinárodní den obětí

29. 3. 2018 / Václav Dušek

čas čtení 4 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Smutek ani slzy proti válečné armádní zvůli nestačí. Lidské pokolení vytrvale vrší chyby a nechá se často zastupovat nehodnými bytostmi uhnětenými z bláta; tísní se kolem bohatě prostřených tabulí, mlsají, mlaskají, rádi řeční od ničeho k ničemu, rádi podrží i zbohatlického ničemu nakročeného do kriminálu – krást a krást je rozdíl, cumlíku, kradeš v malém, trest tě nemine, kradeš ve velkém, jak tě mohou asi potrestat?! V kalendářích máme vyznačené i mezinárodní svátky nezpochybnitelného významu, a přesto nám chybí den D, kdy i ten nahoře tajil dech při odporných mordech, hnusných zvěrstvech, etnických čistkách, zbabělému bombardování, výstavbě lágrů, gulagů i koncentráků – ničemní obhájci těchto excesů měli a mají duše i charaktery z plastelíny.

29864

Bizár

Česká vlastenecká sociální síť má jako hlavní agendu obhajobu ruských zájmů

29. 3. 2018

čas čtení < 1 minuta

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Podle všeho nový web My Češi se označuje za "vlasteneckou sociální síť". Členové mají různé šarže: vlastenec, zasloužilý vlastenec a národní vlastenec. Na stránce plápolá česká vlajka ve formátu gif, podobu české vlajky má i favicon. "Protože Bůh tento národ miloval, Lva jako symbol Síly do znaku mu daroval," píše se nad českým národním znakem. Na homepage lze najít českou ústavu, citáty z Masaryka, básně Nerudy či Sládka, text Kryla o cenzuře. Aktuálně nejvíce na české vlastenecké síti "frčí" obrana ruských zájmů...

29893

Dvě návštěvy a jejich poselství pro ČR, Zemana i Babiše

Milí Češi, uvědomte si, kdo jste a kde stojíte

29. 3. 2018 / Bohumil Kartous

čas čtení 7 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Češi nám pomohli vybudovat Janesvill ve Wisconsinu, město, v němž jsem se narodil. Samostatný stát Československo vznikl ve spolupráci prezidentů Woodrowa Wilsona a Tomáše Garrigue Masaryka. Češi pomáhají Američanům v Damašku, v Iráku. Mohou si být proto jisti, že článek 5 Severoatlantického paktu platí. Demokracie, bezpečnost a obchod je to, co nás spojuje. Vzpomeňme Havla, vzpomeňme, že komunistická éra skončila, uvědomme si, jaké nebezpečí představuje Rusko. V jednoduše srozumitelné symbolice představil Paul Ryan českým poslancům a vládě základní otázky, které by si měli - viděno z americké perspektivy - zopakovat vždy po probuzení, než zase půjdou měnit ten malý velký svět okolo. Otázka je, jestli všichni skutečně pobrali, co se jim to vlastně pravděpodobný budoucí republikánský kandidát na prezidenta USA snažil sdělit. Co se snažila při své návštěvě v Praze ve stejných dnech sdělit Amina J. Mohammed, zástupkyně generálního tajemníka OSN, nepobrali určitě. Česká média, natož politici, si totiž přítomnosti druhé nejvýše postavené představitelky největšího světového společenství nevšimli...

Varováním pro dnešní svět je to, co se stalo po vynálezu knihtisku

28. 3. 2018

čas čtení 5 minut

"Šílené věci se daleko častěji šíří virálně, protože nás zajímají šílené věci, ale to z historického hlediska není překvapivé. Představa, že mezi námi žijí čarodějnice a je nutno je upalovat, se začala šířit daleko rychleji než idealistické materiály od Martina Luthera. Ukázalo se, že daleko víc čarodějnic se upaluje tam, kde se silně rozšířily tiskárny."


Historik Niall Ferguson si povšiml, že kalifornské Silicon Valley nemá absolutně ponětí o významu historie a o tom, jak varovně se můžeme poučit z historických událostí.

Ferguson právě vydává knihu The Square and the Tower, v níž zpochybňuje konvenční přesvědčení, že rostoucí provázanost je dobrou věcí pro lidstvo. "Náš zesíťovaný svět je hluboce zranitelný a dvoufaktorová autentizace nás nezachrání," varuje Ferguson.

Po většinu dvacátého století byly komunikační systémy podřízeny ústřední kontrole. To bylo náhodným důsledkem průmyslové revoluce, která vyprodukovala telegraf a pak telefon. Tyto technologie měly architekturu, která umožňovala tomu, kdo ovládal centrum, ovládat i periferii systému. To vedlo k hierarchickým mocenským strukturám.

Máme-li porozumět dnešku, musíme studovat, co se stalo poté, co Johannes Gutenberg vynalezl knihtisk. Stejně jako je tomu u internetu, začalo být nemožné tiskárny centrálně ovládat.

Budete ohromeni: Všechna data, která o vás mají Google a Facebook

28. 3. 2018

čas čtení 3 minuty

Toto je jedna z nejšílenějších skutečností o dnešní době. Nikdy bychom nedovolili vládě či nějaké korporaci, aby si umístila kamery nebo mikrofony do našich domovů nebo do našich lokací a sledovala nás. Ale udělali jsme to sami, protože, zatraceně, my se přece chceme dívat na ta hezká videa o těch psících!



- Google ví, kde jste kdy byli

Podívejte se sem: https://www.google.com/maps/timeline?pb

- Google zná všechno, co jste kdy vyhledávali - i co jste vymazali:

Podívejte se sem: myactivity.google.com/myactivity

- Google má váš reklamní profil:

Ten se skládá z vaší lokace, pohlaví, věku, koníčků, pracovního zařazení, zájmů, vztahů, váhy a příjmu:

Podívejte se sem: google.com/settings/ads/

- Google zná všechny aplikace, které používáte:

Každý svého štěstí strůjcem. Nebo taky ne.

28. 3. 2018 / Jiří Hlavenka

čas čtení 6 minut


Věčné téma oživily dva příspěvky, které si, pokud máte čas, přečtěte včetně diskusí.
https://www.facebook.com/snajdr/posts/10155438709204103
https://www.facebook.com/barbora.antonova/posts/10211572742937789

Je to vlastně hrozně důležitá věc a mám k ní dva komentáře.

1. Slýchávám často, že za to, čím jsme, si můžeme sami. Tvrdá práce přináší úspěch, bez práce nejsou koláče, kdo je na tom blbě, může si za to sám.

Vyjednávání o vládě a zlevněné jízdné

28. 3. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous


Zatímco ANO vyjednává s ČSSD o koaliční vládě, o kterou Andrej Babiš zjevně vůbec nestojí, jeho vláda spěchá s tím, aby už v červnu platily slevy na vlaky a autobusy pro studenty a seniory ve výši 75%. Mají se také zvyšovat důchody a celkově vláda vyvolává na všech stranách dojem, že konečně je dost peněz pro všechny.

17 doporučení jak přežít internetovou éru

28. 3. 2018

čas čtení 5 minut



V posledních dnech vyšlo najevo, že firmy provozující sociální sítě o vás vědí v podstatě všechno. Jak se proti tomu bránit? 

1. Stáhněte si všechny informace, které o vás má Google

Možná jste si už stáhli všechny informace, které o vás má Facebook, to se stalo v posledních dnech docela módou. Otevřete si nástroj Googlu "Takeout" a stáhněte si data z množství aplikací Googlu, které pravděpodobně používáte. Získáte obrovské soubory obsahující informace o všem. Jakmile zjistíte, kolik informací o vás Google má, pravděpodobně to budete chtít vymazat. Také asi budete chtít zabránit Googlu, aby sledoval a zaznamenával, kde jste a kudy se pohybujete. Otevřete si Google, otevřte Mapy a klikněte na timeline v menu. Dole je možnost jak zpracovávat vaši historii toho, kde pobýváte.

Wylie: Pokud dosud nejste znepokojeni tím, jak jsou zneužívána vaše osobní data, je načase, abyste znepokojeni být začali

28. 3. 2018

čas čtení 4 minuty



Ve svém svědectví ve výboru Dolní sněmovny pro kulturu, Christopher Wylie, osmadvacetiletý Kanaďan, popsal, jak vnitřně funuje SCL, politická poradenská firma, která poskytla svým zákazníkům obrovské množství osobních informací odebraných z Facebooku, píše New York Times.



Při jednom z nejdelších slyšení v nedávné historii učinil Wylie celou řadu ohromujících tvrzení, z nichž nejvýznamnější bylo, že firma SCL a její zneužití osobních dat uživatelů Facebooku změnily výsledky britského  referenda z roku 2016 o odchodu z Evropské unie. 

Avšak hlavně se Wylie snažil vysvětlit pojem data-mining, získávání dat ze sociálních sítí. Připomínal, jak to zformuloval jeden novinář, "trpělivého vnuka, který se snaží zorganizovat hovor na Skypu pro svou babičku". 

Whistleblower: Stoupenci brexitu zvítězili v referendu prostřednictvím podvádění

28. 3. 2018

čas čtení 1 minuta



Bývalý pracovník firmy Cambridge Analytica řekl v Dolní sněmovně, že bez finančního podvádění by zřejmě byl výsledek referenda o brexitu jiný




Stoupenci brexitu zvítězili v referendu v červnu 2016 prostřednictvím podvodů, řekl v parlamentě whistleblower Christopher Wylie. Obvinil kampaň Vote Leave, že ilegálně poskytla peníze technologickým firmám s vazbami na firmu Cambridge Analytica.

Wylie řekl v parlamentě, že kampaň za brexit měla "společný plán" použít síť organizací a vyhnout se tak zákonu omezujícímu financování politických kampaní. "Změnit ústavní poměry v této zemi prostřednictvím podvodu je zohavením ústavního pořádku v této zemi."

Otazníky kolem novičoku a symbolický význam vyhoštění ruských diplomatů

28. 3. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut



Musím poopravit některá tvrzení v článku Karla Dolejšího "Neutralitu, nebo novičok?" Zaprvé, britská vláda netvrdí, že má jasné důkazy o ruském původu použité bojové otravné látky při atentátu na Skripalovy v anglickém městě Salisbury. Její tvrzení nikdy nešlo dál, než výrok "jde o látku toho druhu, jaká byla vyvinuta v Rusku". Už jsme zde na základě reportáže rozhlasu BBC informovali, že odborníci chemici v britském vojenském centru v Porton Down, pouhých asi deset kilometrů od místa, kde došlo k atentátu na Skripalovy, se tvrdě vzbouřili proti naléhání britské vlády, aby útočnou látku použitou proti Skripalovým označili za látku ruského původu. Je známo, že britští vojenští odborníci to prostě nevědí. Z téhož důvodu použili i všichni západní spojenci Británie stejně neutrální formulace, že jde o "látku toho druhu, jaká byla vyvinuta v Rusku" a všichni západní spojenci Británie se přidržují formulace, že "je velmi pravděpodobné", že útok proti Skripalovým v Salisbury spáchalo Rusko.

Přečetli jsme:

Čínská CEFC chce prodat všechny své budovy. Hodnota má přesahovat 65 miliard korun

28. 3. 2018

čas čtení < 1 minuta

Čínská společnost CEFC, která v Praze vlastní například budovu Florentina nebo stadion v Edenu, oznámila, že hodlá prodat celé své globální portfolio realit. Hodnota majetku by podle informací agentury Bloomberg měla přesahovat 20 miliard jüanů (více než 65 miliard korun). Celkem se jedná o sto projektů, mezi nimiž jsou kancelářské budovy, hotely, obytné domy či průmyslové objekty. Podle zdrojů agentury Bloomberg by se prodej měl týkat i hlavního sídla společnosti v Šanghaji a také nemovitostí v Česku. Mluvčí CEFC prodej budov v Česku ale popřel. Společnost vlastní budovy také v Gruzii, USA či především Číně.

 

Zdroj: ZDE

Mezitím v Absurdistánu 63:

Proti zpřísnění potratového zákona v Polsku demonstrovaly jen ty ženy, které přišly o své ženství

28. 3. 2018 / Tomasz Oryński

čas čtení 13 minut

Ženy se znovu v Polsku vydaly do ulic na obranu svých práv. Podle varšavského komunálního úřadu se demonstrace účastnilo asi 55 000 osob. Velké demonstrace a velká shromáždění na protest proti nucenému zavádění nových protipotratových zákonů se konaly i v dalších polských městech. Podle státní televize TVP, kterou ovládá strana Právo a spravedlnost, ve Varšavě demonstrovalo jen několik málo tisíc "stoupenců zabíjení nenarozených lidí". 

A byl to údajně politicky sponzorovaný protest, což dokazuje, jak nekoordinovaná je opozice, protože opozice  hlasování o tomto zákonu v parlamentě zmeškala. Marzena Paczuska, bývalá šéfredaktorka hlavního zpravodajského pořadu polské státní televize Wiadomości a poradce šéfa této televize Jaceka Kurského zdůraznila, že #Černýpátek je den manifestací těch žen, které přišly o své ženství, o svůj šarm a o svou radost ze života. Jsou to ženy, kterým muži nerozumějí a které muži nechtějí."
.   

Neutralitu, nebo novičok?

28. 3. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Nervově paralytická látka novičok použitá při útoku v anglickém Salisbury byla vyráběna i jinde než v SSSR/Ruské federaci. Sovětský/ruský jed si nicméně uchovává unikátní složení, na jehož základě jej lze spolehlivě identifikovat. Když britská vláda tvrdí, že disponuje jasnými důkazy o ruském původu použité bojové otravné látky, tvrzení zůstává v otevřených zdrojích nedokázáno. To však samo o sobě nutně neznamená, že takové důkazy neexistují. Znamená to především, že nebyly publikovány.

Skandál se zmanipulováním voličů firmami SCL, AIQ a Cambridge Analytica

Whistleblower Chris Wylie svědčil v parlamentě ohledně firmy Cambridge Analytica a manipulace voličů prostřednictvím sociálních sítí

27. 3. 2018

čas čtení 2 minuty



- Existovaly vazby mezi firmou SCL a ruskou ropnou firmou Lukoil, která má vazby na ruskou tajnou službu FSB. Lukoil dostal informace, že Aleksandr Kogan, akademik, který vytvořil manipulativní softwarovou aplikaci pro firmu Cambridge Analytica, pravidelně jezdil do Ruska.


- Firma AIQ měla pozoruhodně vysokou "conversion rate", tj. pozitivní reakci na svou reklamu na sociálních sítích před referendem o brexitu, totiž 5 až 7 procent. To znamená, že 5 až 7 procent uživatelů Facebooku, které firma AIQ oslovila, udělalo to, co po nich chtěla.

Shrnutí  svědectví Chrise Wylieho:

- "Podvádění", jehož se dopustila probrexitová kampaň Vote Leave mohlo změnit výsledek referenda o brexitu.

- Kanadská počítačová firma AggregateIQ (AIQ) byla součástí SCL a Cambridge Analytica. Tyto firmy zastávaly naprosto arogantní postoj vůči zákonům a byly ochotny je kdykoliv porušovat.

Varování: Cambridge Analytica naprosto zmanipulovala volby v Keni šířením cílených lživých zpráv na sociálních sítích

27. 3. 2018

čas čtení < 1 minuta

Reportéři z Channel 4 News analyzují  situaci v Keni, kde počítačová firma Cambridge Analytica naprosto zpotvořila a zmanipulovala lživými zprávami cíleně šířenými na sociálních sítích tamější volby ve prospěch prezidenta Kenyatty. Dostala za to zaplaceno. Cambridge Analytica byla aktivní při manipulování ve volbách i v České republice:





Lživá maďarská propaganda: Uprchlíci v Itálii sežrali Italku

27. 3. 2018

čas čtení < 1 minuta

"VÍME PRVNÍ! Migranti v Itálii sežrali Italku!"

Další typická maďarská protiuprchlická propaganda, převzatá z lživého serveru, kterou šíří maďarská vláda na Facebooku čtrnáct dní před volbami jako placenou reklamu. Maďarští uživatelé Facebooku jsou terčem množství takovýchto facebookových reklam:


Tony Blair britským konzervativcům: Nezastavíte-li brexit, předáte tím vládu Corbynovi

27. 3. 2018

čas čtení 3 minuty


Sžíravě se o stoupencích brexitu v úterý dopoledne vyjádřil Lord Patten, bývalý konzervativní ministr a eurokomisař. Tvrzení stoupenců brexitu, že po odchodu z EU uzavře Británie desítky samostatných výhodných mezinárodních obchodních dohod je podle Pattena naprostá fantazie. Stoupenci brexitu obchodním transakcím vůbec nerozumějí. Nejblíže se k němu dostali při placení v supermarketu.


Bývalý britský premiér Tony Blair varoval britské konzervativce, že pokud nezastaví brexit, umožní tím Corbynovi vyhrát volby. V projevu v parlamentě v pondělí večer řekl:

"Co se týče Konzervativní strany, rozumím tomu, proč si myslí, že musí realizovat brexit jako 'vůli lidu'. Také rozumím tomu, proč si myslí, že realizace brexitu je nejlepším opatřením proti vzniku Corbynovy vlády.

Avšak v politice je rozdíl mezi taktikou a strategií vším. Strategie se nezabývá okamžitou situací, ale snaží se představit si dlouhodobější vývoj.

Vyhoštění ruských diplomatů z mnoha zemí znamená, že vlády už mají Putina dost

27. 3. 2018

čas čtení 1 minuta



Pondělní vyhoštění ruských diplomatů z mnoha zemí světa dokazuje, že vlády mnoha zemí už mají plné zuby hybridní války Vladimíra Putina. Je z toho vidět, kolik vedoucích politiků v kolika zemích a kolik výzvědných služeb po světě se Putinovi podařilo rozčílit, míní redakční komentář deníku Guardian.

Vyhoštění ruských diplomatů z mnoha zemí světa není jen vyjádřením solidarity s Británií po atenátu na Skripalovy v Salisbury, ale je to kolektivní akce proti destabilizačním snahám Vladimíra Putina.

Případ novičok a ČR: Je v této věci Zeman velezrádce?

27. 3. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Výkřik ruských úřadů v tom smyslu, že Rusko absolutně nemá nic společného s výrobou novičoku a že možná byl vyráběn v České republice, je s nejvyšší pravděpodobností součástí známé strategie ruských činitelů a ruských médií, totiž zatloukat a zatloukat, a hlavně, šířit co největší množství nejrůznějších "alternativních" pravd, aby v nastalém zmatku nebylo možno dopátrat se žádných faktů.

Přesto však mě hysterie některých českých pravicových politiků a novinářů, kteří reagují na Zemanův požadavek, aby BIS vyšetřila, jestli náhodou Československo novičok nevyrábělo, překvapuje - protože samozřejmě to vyloučeno není.

Historie této chemické látky je tak nejasná a zmatená, že nikdo vlastně neví, které země byly schopny ji vyrobit  a zda vůbec. V této věci je záhodno upozornit na rozsáhlou analýzu Channel 4 News zde:

Americké úřady vyšetřují, jak Facebook přistupuje k ochraně údajů občanů

27. 3. 2018

čas čtení < 1 minuta



Hodnota akcií Facebooku poklesla poté, co americká Federální komise pro obchod potvrdila, že zkoumá, zda se Facebook dopustil "nespravedlivých činů"

Postoj Facebooku k soukromým údajům občanů se stal terčem oficiálního vyšetřování americké Federální komise pro obchod. Komise to oznámila po týdnu zveřejňování skandálů týkající se  neschopnosti Facebooku ochránit osobní údaje svých uživatelů.

Americká Federální komise pro obchod bere velmi vážně nedávné tiskové zprávy, z nichž vyplývá vážné znepokojení nad tím, jak Facebook zachází s osobními údaji spotřebitelů," konstatoval Tom Pahl, současný výkonný ředitel Úřadu komise pro spotřebitelskou ochranu. Akcie Facebooku poklesly v jednu chvíli až o 6 procent.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Aktivisté pro brexit v Británii "zřejmě spáchali trestné činy"

27. 3. 2018

čas čtení 2 minuty


Britská Dolní sněmovna bude debatovat o obvinění, že oficiální volební kampaň pro brexit porušila volební zákon překročením finančních limitů


Aktivisté z oficiální předvolební kampaně pro brexit, činní před referendem o brexitu, které se konalo v červnu 2016, zřejmě spáchali trestné činy tím, že se spikli s cílem porušit zákon určující dané finanční limity pro volební kampaň. K tomuto závěru došli právníci, kteří jsou poradci pro whistleblowery, kteří byli původně součástí probrexitové kampaně Vote Leave a BeLeave.

Právníčky Clare Montgomery a Helen Mountfield z Matrix Chambers vypracovaly oficiální analýzu, z níž vyplývá, že jde o "jasný případ" toho, že kampaň Vote Leave podala úřadům falešný výkaz o svých financích a spikla se s organizací BeLeave, která byla zaměřena na studenty.


A scandal in the Czech Republic: a six-year-old pupil has drawn a picture of a black person!

26. 3. 2018

čas čtení 1 minuta

"Will Czech schools now also disseminate the muslim ideology?"


A class of six-year-old first formers in the northern Czech city of Chomutov was asked by their teacher to make a drawing of one of their friends. This has provoked a fierce scandal in the Czech Republic.

The problem was that one of her pupils had drawn a picture of a black person, an Asian person and a white person. The Czech disinformation website Aeronet has used this picture as an "argument" for its article warning against "dangerous indoctrination of young Czech pupils by multiculturalism". The website had been sent the picture by the uncle of the six-year-old author of the drawing.

Pro stoupence Czexitu: Odchod Británie z EU bude znamenat znovuzavedení roamingu. Britské podniky to bude stát až 22 000 Kč měsíčně

26. 3. 2018

čas čtení < 1 minuta



Nový výzkum: Znovuzavedení poplatků za roaming po odchodu Británie z Evropské unie bude stát každý menší a střední britský podnik 22 000 Kč měsíčně, vyplývá z nového výzkumu. Členové Evropské unie nebudou platit nic.


O budoucnosti naší planety

26. 3. 2018 / Jaroslav Polák

čas čtení 5 minut

Početí u staroegyptské bohyně Isis. Z celovečerního filmu Ra, the Path of the Sun God (Ra, Pouť Boha slunce, 1990, režie Lesley Keen ZDE)



Rád bych tímto prezentoval úvahu, která mne napadla, když jsem začal (a zdaleka neskončil) četbu The God Delusion od Richarda Dawkinse. Prosím o shovívavost vzdělané filosofy, regionalisty i environmentalisty či ekology a možná i psychiatry nad níže uvedeným.

Už náš svět, planeta Země je svého druhu uzavřený (?) systém. Jako takový by jistě „podlehl“ zákonu entropie a zvyšovala se neuspořádanost.

Nicméně již po miliardy let dodává Zemi energii slunce a tím příspívá k uspořádanosti, a to zejména antroposféry.

Mne v tomto kontextu napadla myšlenka. Dalo by se říci, že na světě jsou dvě skupiny lidí a velmi tím zjednodušuji.

Facebook zaznamenává historii vašich telefonních hovorů i esemesek

26. 3. 2018

čas čtení < 1 minuta



V důsledku skandálu týkajícího se firmy Cambridge Analytica, která z Facebooku ukradla osobní data 50 milionů jeho uživatelů a zneužila je k vytvoření softwaru pro psychologickou manipulaci voličů před volbami, ruší celá řada uživatelů svůj facebookový účet. Před zrušením účtu vám Facebook nabídne soubor zip, v němž jsou uložena všechna vaše osobní data. 

Mnoho uživatelů tak při rušení svého facebookového účtu s hrůzou zjistilo, že Facebook zaznamenává historii a délku všech vašich telefonních rozhovorů i historii, komu jste kdy poslali esemesku. Registrace těchto osobních informací jde zpět po dlouhá léta. 

Pracovníci Facebooku se hájí, že toto je možnost pro uživatele operačního systému Android, kterou uživatel musí vědomě zakliknout, když se registruje na Facebooku Messenger či na Facebook lite.

Věděli jste to?

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL v únoru 2018

10. 3. 2018

čas čtení 2 minuty

V únoru 2018 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 53 967.40 Kč.    Výdaje na provoz Britských listů byly 72 743.50 Kč.   

Zůstatek byl koncem února 2018 149 026.83 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu. 

Potřebujeme měsíčně cca 60 - 70 000 Kč na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 350 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 

Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
28933