Ve svém velikonočním projevu požadoval papež mír pro Sýrii, pro Palestince a pomoc pro uprchlíky

1. 4. 2018

čas čtení 1 minuta



V neděli, na Boží hod velikonoční, požadoval papež František mír ve světě plném válek a konfliktů, "počínaje milovanou a dlouho trpící Sýrií" a včetně Izraele, kde dva dny předtím usmrtila izraelská armáda nejméně 15 Palestinců.

Kristovo zmrtvýchvstání prý podle Františka nabízí naději ve světě "poznamenaném tolika nespravedlnostmi a takovým násilím", včetně částí Afriky, postižených "hladem, trvalými konflikty a terorismem".

František požadoval "rychlé ukončení" sedm let trvající války v Sýrii, požadoval, aby postižení Syřané dostali humanitární pomoc a apeloval na vytvoření "přijatelných podmínek pro vyhnané lidi, kteří se vrací". Naléhal také na smíření v Izraeli, v místě, který "zažívá v těchto dnech rány pokračujícího konfliktu, které nešetří bezbranné lidi".

Papež vyjádřil naději, že rozhovory přinesou mír korejskému poloostrovu a požadoval smíření na rozdělené Ukrajině. Apeloval za mír v Jižním Súdánu a v Demokratické republice Kongo a prosil svět, aby nezapomínal na oběti konfliktů, především děti.

"Nechť nechybí solidarita s všemi těmi, kdo byli donuceni opustit svou rodnou zemi a jimž chybějí základní potřeby k životu," řekl František, který podporuje migranty a uprchlíky.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6520

Diskuse

Obsah vydání | 4. 4. 2018