Dlouho ztracený film předpovídající antisemitismus přináší varování pro dnešní svět

30. 3. 2018

čas čtení 1 minuta

 

Rakouský Národní filmový archiv rok pečlivě restauroval němý film z roku 1924 Město bez židů. Film vyvolal v antisemitském Rakousku ve dvacátých letech zuřivé reakce a mělo se za to, že je ztracen, avšak v roce 2015 byl objeven na jednom bleším trhu v Paříži.



Film ukazuje fiktivní město ve dvacátých letech dvacátého století, které trpí vzrůstající nezaměstnaností a chudobou a kde roste nenávist vůči židům, které lidé obviňují ze svých potíží. Je schválen zákon, nařizující všem židům opustit město. Občané oslavují, ale brzo poté si uvědomí, že jsou na tom hůř než kdy předtím. Zákon je posléze zrušen.

Zdigitalizovaný a zrestaurovaný film se bude nyní promítat po celé Evropě jako velmi aktuální, děsivé varování před nynější situací.

"Poslání tohoto filmu jde mimo antisemitismus a je obecnější," říká Nikolaus Wostry, ředitel rakouského Národního filmového archivu. "V dnešní Evropě znovu jasně vidíme zneužívání strachu lidí. Politikové se zaměřují na obviňování určitých skupin obyvatel, proti imigrantům a uprchlíkům. Jako Rakušané máme v této věci mimořádnou odpovědnost. I předtím, než nacisté anektovali Rakousko, bylo centrem antisemitismu. Hiter se naučil zneužívat antisemitismu tady ve Vídni," řekl Wostry.

Podrobnosti v angličtině ZDE



 

0
Vytisknout
8864

Diskuse

Obsah vydání | 3. 4. 2018