Statisíce dat amerických občanů, které získala firma Cambridge Analytica, stále nebyly vymazány

29. 3. 2018

čas čtení 1 minuta


Channel 4 News zjistily, že psychologické profily tisíců lidí v americkém státě Colorado, vytvořené na základě ukradených dat firmou Cambridge Analytica z Facebooku, stále kolují - přestože Facebook ujišťuje, že byly dávno vymazány. 

Soubor dat od zdroje z firmy Cambridge Analytica popisuje 136 000 jednotlivých občanů z amerického státu Colorado a obsahuje osobnostní a psychologické profily všech těchto osob. 

Data jsou z roku 2014 a umožňují zaměřovat specifické vzkazy na ty občany, o nichž vypovídá jejich psychický profil, že na ně budou reagovat nejvýrazněji.

Obdobná data existují také pro občany Oregonu. Kopie těchto dat cirkulují prostřednictvím negenerických, nekorporátních emailových systémů. Vyvolává to otázky, kdo ještě je vlastní. 

Zdroje sdělily Channel Four News, že těchto psychologických profilů využívali američtí Republikáni v Coloradu s cílem zaměřovat se na voliče. Podle listu New York Times využíval dat od firmy Cambridge Analytica také nový Trumpův poradce pro národní bezpečnost John Bolton.

Ředitel Facebooku Mark Zuckerberg opakovaně odmítá poskytnout rozhovor Channel 4 News.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
8158

Diskuse

Obsah vydání | 3. 4. 2018