Cambridge Analytica: Kampaň o "podvodné Hillary" jsme vymysleli a vedli my

21. 3. 2018

čas čtení 3 minuty


V další části tajně natočeného rozhovoru s řediteli firmy Cambridge Analytica, který vysílaly Channel 4 News v úterý večer, se ředitel firmy Alexander Nix vytahoval, že se "mnohokrát" setkal s Donaldem Trumpem. Oba ředitelé Nix i Turnbull se pyšnili tím, že dostali Trumpa k moci prostřednictvím "anonymní a nevystopovatelné" předvolební reklamní kampaně. Zakladatelem firmy Cambridge Analytica byl Steve Bannon.

"Dávali jsme prostě informace do krevního oběhu internetu a pak jsme sledovali, jak to roste, stačilo to občas jen trochu popostrčit a pak se dívat, jak se to utváří," řekl Turnbull. "A tak tenhle materiál infiltruje onlinovou komunitu, ale bez jakéhokoliv zdroje či značky, je to anonymní, nevystopovatelné."

Ředitelé firmy Cambridge Analytica také vysvětlili, že v Americe v předvolebních kampaních existuje dělba práce mezi oficiální kampaní a samostatnými "organizacemi politické akce". To je zřejmě koordinace, kterou americký volební zákon zakazuje.

Nix v druhém rozhovoru, tajně natočeném a odvysílaném v úterý v Channel 4 News, tvrdil, že Cambridge Analytica byla zdrojem Trumpova volebního úspěchu.

"My jsme dělali veškerý research, všechna data, veškerou analýzu, všechno zacílení. Vedli jsme celou tu digitální kampaň, i televizní kampaň a strategie byla řízená prostřednictvím našich dat."


Alex Tayler dodal: "Když si pomyslíte, že Donald Trump prohrál občanské hlasování o tři miliony hlasů, ale vyhrál ve volební koleji, je to důsledkem těch dat a toho výzkumu. My jsme organizovali předvolební shromáždění na těch správných místech, přesunovali jsme lidi do hlavních rozhodujících států ve volební den. Tak jsme v těch volbách zvítězili."

Jiný ředitel Mark Turnbull, dodal: "Trump vyhrál jen rozdílem 40 000 hlasů ve třech státech. To vítězství bylo minimální."

Turnbull vysvětlil, že firma Cambridge Analytica vytvořila kampaň o "crooked Hillary" (Podvodná Hillary"). "Pamatujete, jak ty dvě o v tom slově "crooked" byla pouta? Udělali jsme stovky takových kreativních rozhodnutí a zveřejnili jsme to na internetu.

Turnbull dodal, že jeho firma někdy používá zástupné organizace, včetně charitativních a aktivistických skupin, aby Cambridge Analytica sama zůstala nepovšimnuta.

Nix v rozhovoru vyjádřil pohrdání nad americkými politiky, kteří nikdy nezjistí, co Cambridge Analytica vlastně dělala:  "Jsou to politikové, technologii nerozumějí. Nerozumějí tomu, jak to funguje," dodal o svém výslechu v parlamentu.

Vylíčil, jak jsou političtí kandidáti manipulováni: "Politikové nerozumějí tomu, že kandidát vůbec součástí té předvolební kampaně není. Tomu jen nařídí tým kampaně, co má říkat a jak má vystupovat. Kandidát je vždycky jen loutka."

Tayler v rozhovoru dále popsal, že při předvolební kampani vydává oficiální součást kampaně peníze na pozitivní kampaň a negativní a pomlouvačnou kampaň provádějí postranní organizace, jejichž výdaje nejsou kontrolovány a mohou tak být neomezené.

V úterý uvedl server Politico, že kampaň za znovuzvolení prezidenta Trumpa v roce 2020 se distancovala od spolupráce s firmou Cambridge Analytica.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
12149

Diskuse

Obsah vydání | 27. 3. 2018