Teenagerka, která děsí izraelskou armádu

22. 3. 2018

čas čtení 2 minuty





Sedmnáctiletá Palestinka Ahed Tamimi byla ve středu v Izraeli odsouzena na osm měsíců do vězení, za to, že fackovala a kopala izraelské vojáky před jejím domem na Západním břehu Jordánu. Případ vyvolal v Izraeli ostrou kontroverzi a ze sedmnáctileté dívky učini palestinskou hrdinku a vyvolal mezinárodní pozornost.

Tamimi podle jejího obhájce s rozsudkem souhlasila na základě dohody s prokurátory, což znamenalo, že nebyla odsouzena za vážnější trestné činy, což by mohlo vést k jejímu věznění po dlouhá léta. Podle této dohody má být propuštěna v létě. Byla také pokutována částkou 1400 dolarů.

Soudce souhlasil s podobným řešením pro matku Tamimi.

Izraelský stoupenec Tamimi dal u soudu facku prokurátorovi a byl zatčen.



Tamimi byla uvězněna v prosinci, poté, co se objevilo video, na němž Tamimi kopá vojáky před jejím domem na Západním břehu Jordánu. Někteří lidé chválili izraelské vojáky, že nereagovali, naopak fundamentalističtí izraelští politikové kritizovali jejich "chabou reakci" a požadovali tvrdý postih pro dívku, jejíž rodina má dlouhou historii konfliktů s Izraelci.

Případ vyvolal mezinárodní kontroverzi také proto, že jeden izraelský činitel poukázal na to, že Tamimi je blondýnka a má modré oči, a tak zpochybnil, zda je "skutečnou" Palestinkou. Vyvolalo to obvinění z rasismu.

Stoupenci Ahed Tamimi ji považují za odvážnou osobu, která zaútočila na izraelské vojáky poté, co se dověděla, že právě vážně zranili jejího patnáctiletého bratrance, kterého střelili gumovým projektilem z těsné blízkosti do hlavy během konfliktu, kdy na ně palestinská mládež házela kamením.

V Izraeli je Tamimi považována za naivku, kterou manipulují starší Palestinci, anebo za hrozbu izraelské armádě. Izrael Tamimi obžaloval z fyzického útoku na vojáky a z podvracení státu, takže mohla být odsouzena až na 14 let do vězení.

1,7 milionů lidí z celého světa podepsalo petici, požadující její propuštění.

Případ připoutal pozornost k nespravedlivému soudnictví. Palestinci, protestující na Západním břehu Jordánu, jsou souzeni u izraelských vojenských soudů. Naproti tomu izraelští osadníci na Západním břehu jsou souzeni izraelskými civilními soudy. Izraelské vojenské soudy každoročně odsuzují stovky nezletilých dětí.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
12696

Diskuse

Obsah vydání | 27. 3. 2018