Skandál se zmanipulováním voličů firmami SCL, AIQ a Cambridge Analytica

Whistleblower Chris Wylie svědčil v parlamentě ohledně firmy Cambridge Analytica a manipulace voličů prostřednictvím sociálních sítí

27. 3. 2018

čas čtení 2 minuty



- Existovaly vazby mezi firmou SCL a ruskou ropnou firmou Lukoil, která má vazby na ruskou tajnou službu FSB. Lukoil dostal informace, že Aleksandr Kogan, akademik, který vytvořil manipulativní softwarovou aplikaci pro firmu Cambridge Analytica, pravidelně jezdil do Ruska.


- Firma AIQ měla pozoruhodně vysokou "conversion rate", tj. pozitivní reakci na svou reklamu na sociálních sítích před referendem o brexitu, totiž 5 až 7 procent. To znamená, že 5 až 7 procent uživatelů Facebooku, které firma AIQ oslovila, udělalo to, co po nich chtěla.

Shrnutí  svědectví Chrise Wylieho:

- "Podvádění", jehož se dopustila probrexitová kampaň Vote Leave mohlo změnit výsledek referenda o brexitu.

- Kanadská počítačová firma AggregateIQ (AIQ) byla součástí SCL a Cambridge Analytica. Tyto firmy zastávaly naprosto arogantní postoj vůči zákonům a byly ochotny je kdykoliv porušovat.

Zuckerbergovo odmítutí dostavit se k výslechu v Dolní sněmovně je "absolutně šokující"

27. 3. 2018

čas čtení 1 minuta



Šéf parlamentního výboru Dolní sněmovny, který vyšetřuje fake news, naléhá na Zuckerbera, aby "si to rozmyslel, pokud to myslí vážně s lidmi, kteří používají jeho služeb".


Mark Zuckerber se stal terčem intenzivní palby od britského parlamentního výboru vyšetřujícího fake news poté, co už napotřetí odmítl dostavit se k výslechu do Dolní sněmovny.

Poté, co výbor vyslýchal whistleblowera z firmy Cambridge Analytica Christophera Wylieho po dobu téměř tří hodin, předseda parlamentního výboru Damian Collins uvedl: "Myslím, vzhledem k neuvěřitelnému svědectví, které jsme dnes vyslechli, je absolutně šokující, že Mark Zuckerberg není ochoten se podrobit výslechu při parlamentním či kongresovém slyšení, vzhledem k tomu, že tyto otázky jsou otázkami zásadní důležitosti a zásadního znepokojení pro jeho uživatele, stejně jako pro toto vyšetřování.

Naléhám na něj znovu, aby si to rozmyslel, pokud mu vůbec záleží na lidech, kteří používají jeho služeb.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Případ novičok a ČR: Je v této věci Zeman velezrádce?

27. 3. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Výkřik ruských úřadů v tom smyslu, že Rusko absolutně nemá nic společného s výrobou novičoku a že možná byl vyráběn v České republice, je s nejvyšší pravděpodobností součástí známé strategie ruských činitelů a ruských médií, totiž zatloukat a zatloukat, a hlavně, šířit co největší množství nejrůznějších "alternativních" pravd, aby v nastalém zmatku nebylo možno dopátrat se žádných faktů.

Přesto však mě hysterie některých českých pravicových politiků a novinářů, kteří reagují na Zemanův požadavek, aby BIS vyšetřila, jestli náhodou Československo novičok nevyrábělo, překvapuje - protože samozřejmě to vyloučeno není.

Historie této chemické látky je tak nejasná a zmatená, že nikdo vlastně neví, které země byly schopny ji vyrobit  a zda vůbec. V této věci je záhodno upozornit na rozsáhlou analýzu Channel 4 News zde:

Rozhovor Britských listů 157. Chudoba je rodu ženského

23. 3. 2018

čas čtení 2 minuty




Česká společnost je drsně nespravedlivá vůči ženám. Tři nejzávažnější problémy jsou: Ženy často v ČR trpí chudobou, zejména matky samoživitelky. Nikdo neřeší domácí násilí, existují obrovské platové rozdíly mezi muži a ženami a ženy jsou diskriminovány, takže se nedostanou do politiky a do managementu podniků. O této děsivé situaci hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů Bohumil Kartous s Janou Smiggles Kavkovou z České ženské lobby. Rozhovor se vysílá na Regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 23. března 2018. 



 

Světové ekonomické fórum: Česko v genderové rovnosti až na 77. místě   

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE


Vážení čtenáři, máme-li ve vydání Britských listů pokračovat, potřebujeme trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Možná si nemyslíte, že je v českém prostředí Britských listů zapotřebí. (Nenávist, s kterou se setkávají v reakcích některých občanů, však spíš napovídá, že ano.) 

Pokud takový názor zastáváte, pak samozřejmě finančně nepřispívejte.  

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.


Vyhoštění ruských diplomatů z mnoha zemí znamená, že vlády už mají Putina dost

27. 3. 2018

čas čtení 1 minuta



Pondělní vyhoštění ruských diplomatů z mnoha zemí světa dokazuje, že vlády mnoha zemí už mají plné zuby hybridní války Vladimíra Putina. Je z toho vidět, kolik vedoucích politiků v kolika zemích a kolik výzvědných služeb po světě se Putinovi podařilo rozčílit, míní redakční komentář deníku Guardian.

Vyhoštění ruských diplomatů z mnoha zemí světa není jen vyjádřením solidarity s Británií po atenátu na Skripalovy v Salisbury, ale je to kolektivní akce proti destabilizačním snahám Vladimíra Putina.

Turecko a Západ po Afrinu

27. 3. 2018

čas čtení 8 minut

Turecko je připraveno zaplatit za ofenzivu v kurdských oblastech Sýrie vysokou cenu: Nevázat se dále na Západ. Co to znamená pro německou politiku vůči Turecku?, ptá se odcházející německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel v listě Tagesspiegel.

Varování: Cambridge Analytica naprosto zmanipulovala volby v Keni šířením cílených lživých zpráv na sociálních sítích

27. 3. 2018

čas čtení < 1 minuta

Reportéři z Channel 4 News analyzují  situaci v Keni, kde počítačová firma Cambridge Analytica naprosto zpotvořila a zmanipulovala lživými zprávami cíleně šířenými na sociálních sítích tamější volby ve prospěch prezidenta Kenyatty. Dostala za to zaplaceno. Cambridge Analytica byla aktivní při manipulování ve volbách i v České republice:





Lživá maďarská propaganda: Uprchlíci v Itálii sežrali Italku

27. 3. 2018

čas čtení < 1 minuta

"VÍME PRVNÍ! Migranti v Itálii sežrali Italku!"

Další typická maďarská protiuprchlická propaganda, převzatá z lživého serveru, kterou šíří maďarská vláda na Facebooku čtrnáct dní před volbami jako placenou reklamu. Maďarští uživatelé Facebooku jsou terčem množství takovýchto facebookových reklam:


Tony Blair britským konzervativcům: Nezastavíte-li brexit, předáte tím vládu Corbynovi

27. 3. 2018

čas čtení 3 minuty


Sžíravě se o stoupencích brexitu v úterý dopoledne vyjádřil Lord Patten, bývalý konzervativní ministr a eurokomisař. Tvrzení stoupenců brexitu, že po odchodu z EU uzavře Británie desítky samostatných výhodných mezinárodních obchodních dohod je podle Pattena naprostá fantazie. Stoupenci brexitu obchodním transakcím vůbec nerozumějí. Nejblíže se k němu dostali při placení v supermarketu.


Bývalý britský premiér Tony Blair varoval britské konzervativce, že pokud nezastaví brexit, umožní tím Corbynovi vyhrát volby. V projevu v parlamentě v pondělí večer řekl:

"Co se týče Konzervativní strany, rozumím tomu, proč si myslí, že musí realizovat brexit jako 'vůli lidu'. Také rozumím tomu, proč si myslí, že realizace brexitu je nejlepším opatřením proti vzniku Corbynovy vlády.

Avšak v politice je rozdíl mezi taktikou a strategií vším. Strategie se nezabývá okamžitou situací, ale snaží se představit si dlouhodobější vývoj.

4. 0. 1.

27. 3. 2018 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 5 minut


Je to zvláštní. Když si představíte, že někdo vběhne do fabriky, vyžene zaměstnance, fabriku zamkne a bez komentáře zruší - budete nevěřícně kroutit hlavou a myslet si něco o šmejdech. Ale co když už dneska někdo u nás staví fabriku, kde by dříve dělalo například tisíc lidí na nějakých NC či CNC strojích a teď to budou jen roboti a trocha sofistikované obsluhy (informatici-technologové-údržbáři). Továrna tak zaměstná řádově méně lidí. Nejméně jedna taková se u nás právě staví. Kde najde práci zbytek lidí, kteří nám tu vypadávají z rovnice? V terciální sféře, úřadech, školách, nemocnicích? Dobře, letos snad ještě ano / ale tam také dříve či později dorazí robotizace a nastoupí více či méně nových RUR.

Proč se to stane?

Aktivisté pro brexit v Británii "zřejmě spáchali trestné činy"

27. 3. 2018

čas čtení 2 minuty


Britská Dolní sněmovna bude debatovat o obvinění, že oficiální volební kampaň pro brexit porušila volební zákon překročením finančních limitů


Aktivisté z oficiální předvolební kampaně pro brexit, činní před referendem o brexitu, které se konalo v červnu 2016, zřejmě spáchali trestné činy tím, že se spikli s cílem porušit zákon určující dané finanční limity pro volební kampaň. K tomuto závěru došli právníci, kteří jsou poradci pro whistleblowery, kteří byli původně součástí probrexitové kampaně Vote Leave a BeLeave.

Právníčky Clare Montgomery a Helen Mountfield z Matrix Chambers vypracovaly oficiální analýzu, z níž vyplývá, že jde o "jasný případ" toho, že kampaň Vote Leave podala úřadům falešný výkaz o svých financích a spikla se s organizací BeLeave, která byla zaměřena na studenty.


Americké úřady vyšetřují, jak Facebook přistupuje k ochraně údajů občanů

27. 3. 2018

čas čtení < 1 minuta



Hodnota akcií Facebooku poklesla poté, co americká Federální komise pro obchod potvrdila, že zkoumá, zda se Facebook dopustil "nespravedlivých činů"

Postoj Facebooku k soukromým údajům občanů se stal terčem oficiálního vyšetřování americké Federální komise pro obchod. Komise to oznámila po týdnu zveřejňování skandálů týkající se  neschopnosti Facebooku ochránit osobní údaje svých uživatelů.

Americká Federální komise pro obchod bere velmi vážně nedávné tiskové zprávy, z nichž vyplývá vážné znepokojení nad tím, jak Facebook zachází s osobními údaji spotřebitelů," konstatoval Tom Pahl, současný výkonný ředitel Úřadu komise pro spotřebitelskou ochranu. Akcie Facebooku poklesly v jednu chvíli až o 6 procent.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Pro stoupence Czexitu: Odchod Británie z EU bude znamenat znovuzavedení roamingu. Britské podniky to bude stát až 22 000 Kč měsíčně

26. 3. 2018

čas čtení < 1 minuta



Nový výzkum: Znovuzavedení poplatků za roaming po odchodu Británie z Evropské unie bude stát každý menší a střední britský podnik 22 000 Kč měsíčně, vyplývá z nového výzkumu. Členové Evropské unie nebudou platit nic.


A scandal in the Czech Republic: a six-year-old pupil has drawn a picture of a black person!

26. 3. 2018

čas čtení 1 minuta

"Will Czech schools now also disseminate the muslim ideology?"


A class of six-year-old first formers in the northern Czech city of Chomutov was asked by their teacher to make a drawing of one of their friends. This has provoked a fierce scandal in the Czech Republic.

The problem was that one of her pupils had drawn a picture of a black person, an Asian person and a white person. The Czech disinformation website Aeronet has used this picture as an "argument" for its article warning against "dangerous indoctrination of young Czech pupils by multiculturalism". The website had been sent the picture by the uncle of the six-year-old author of the drawing.

O budoucnosti naší planety

26. 3. 2018 / Jaroslav Polák

čas čtení 5 minut

Početí u staroegyptské bohyně Isis. Z celovečerního filmu Ra, the Path of the Sun God (Ra, Pouť Boha slunce, 1990, režie Lesley Keen ZDE)



Rád bych tímto prezentoval úvahu, která mne napadla, když jsem začal (a zdaleka neskončil) četbu The God Delusion od Richarda Dawkinse. Prosím o shovívavost vzdělané filosofy, regionalisty i environmentalisty či ekology a možná i psychiatry nad níže uvedeným.

Už náš svět, planeta Země je svého druhu uzavřený (?) systém. Jako takový by jistě „podlehl“ zákonu entropie a zvyšovala se neuspořádanost.

Nicméně již po miliardy let dodává Zemi energii slunce a tím příspívá k uspořádanosti, a to zejména antroposféry.

Mne v tomto kontextu napadla myšlenka. Dalo by se říci, že na světě jsou dvě skupiny lidí a velmi tím zjednodušuji.

Facebook zaznamenává historii vašich telefonních hovorů i esemesek

26. 3. 2018

čas čtení < 1 minuta



V důsledku skandálu týkajícího se firmy Cambridge Analytica, která z Facebooku ukradla osobní data 50 milionů jeho uživatelů a zneužila je k vytvoření softwaru pro psychologickou manipulaci voličů před volbami, ruší celá řada uživatelů svůj facebookový účet. Před zrušením účtu vám Facebook nabídne soubor zip, v němž jsou uložena všechna vaše osobní data. 

Mnoho uživatelů tak při rušení svého facebookového účtu s hrůzou zjistilo, že Facebook zaznamenává historii a délku všech vašich telefonních rozhovorů i historii, komu jste kdy poslali esemesku. Registrace těchto osobních informací jde zpět po dlouhá léta. 

Pracovníci Facebooku se hájí, že toto je možnost pro uživatele operačního systému Android, kterou uživatel musí vědomě zakliknout, když se registruje na Facebooku Messenger či na Facebook lite.

Věděli jste to?

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Britští aktivisté proti brexitu požadují od premiérky Mayové vyšetření volebního podvodu před předloňským referendem

26. 3. 2018

čas čtení 3 minuty


Aktivisté z organizace Best for Britain, která bojuje proti brexitu, poslala dopis premiérce Therese Mayové, v němž požaduje, aby premiérka vyšetřila, co členové její vlády věděli o údajném volebním podvodu, k němuž došlo před referendem o brexitu v červnu 2016. 

Probrexitový aktivista Shahmir Sanni svědčil o víkendu o tom, že aktivisté probrexitové organizace Vote Leave, když hrozilo, že financování kampaně pro brexit překročí legální limit 7 milionů liber, ho instruovali, aby založil samostatnou organizaci BeLeave. Prostřednictvím této organizace pak poslali 625 000 liber kanadské pobočce firmy Cambridge Analytica, která manipuluje voliče prostřednictvím sociálních sítí. Podle britského volebního zákona je taková činnost trestným činem, organizace bojující  v předvolební kampani za určitý cíl nesmějí být koordinovány, jinak se jejich financování sečítá.

Mnozí považují za šokující, že poradce britské premiérky Stephen Parkinson a bývalý aktivista obviňované kampaně Vote Leave odhalil, že Shahmir Sanni je homosexuál. Podle Sanniho toto odhalení ohrožuje na životě jeho příbuzné v Pákistánu.


Britské listy: Bez trvalé finanční pomoci čtenářů zkrachujeme

10. 3. 2018

čas čtení 1 minuta

Vážení čtenáři, 


jsme nuceni vám znovu připomenout, že v situaci, kdy drtivá většina českých médií patří k nějakému kmenovému nebo oligarchickému seskupení, jsou Britské listy na vlivových skupinách zcela nezávislým serverem, který ovšem pro svou existenci plně závisí na finanční podpoře od své čtenářské obce. Žádné finance od nikoho jiného nedostáváme a naši tři kmenoví spolupracovníci pro nás pracují na základě absolutně minimálních honorářů. 

Chtěl bych v této souvislosti upřímně poděkovat přibližně dvěma stovkám pravidelných finančních přispěvatelů, bez nichž by Britské listy nemohly existovat, a v poslední době zejména i hrstce těch, kteří byli schopni a ochotni provoz Britských listů podpořit darem několika tisíc Kč. 

Nicméně, minimální náklady na provoz serveru Britských listů se pohybují kolem 65 000 - 70 000 Kč měsíčně. Finanční příspěvky od čtenářů jsou většinou pod 60 000 Kč měsíčně. Lze si lehce vypočítat, že za takovýchto okolností nám dojdou finanční prostředky na provoz do několika měsíců.

Pevně doufáme, že k tomu nedojde, a že si čtenáři budou i nadále financovat tento nezávislý hlas.

Přispět můžete především bankovním převodem na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Další informace jsou ZDE

Děkujeme

Jan Čulík
šéfredaktor

Pornohvězdě "vyhrožoval Donald Trump násilím"

26. 3. 2018

čas čtení 1 minuta

Stormy Daniels, americká pornohvězda, která tvrdí, že s ní měl v roce 2006 Donald Trump sex, si stěžovala v neděli večer, že jí bylo vyhrožováno fyzickým násilím, pokud tyto skutečnosti zveřejní.

V silně očekávaném pořadu televize CBS 60 minutes, který se vysílal v neděli večer, se vyjádřila, že v roce 2011 jí na parkovišti v Las Vegas vyhrožoval násilím nějaký muž. Nařídil jí aby "nechala Trumpa na pokoji" a k její přítomné malé dceři dodal: "To je krásná holčička. Bylo by škoda, kdyby se něco stalo její mamince." 

V Rusku a v Rumunsku mají oranžový snih

26. 3. 2018

čas čtení < 1 minuta

Vítr přivál ze Sahary směsici písku, prachu a pylu, takže lyžařská letoviska na Ukrajině, v Bulharsku, v Rumunsku a v Rusku vypadají jako scény z Marsu. Podle meteorologů dochází k tomuto jevu tak jednou za pět let.

Další fotografie ZDE

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Masový hrob Majdanky - svědek válečných zločinů kurdských milic

26. 3. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Včera se podařilo lokalizovat masový hrob příslušníků povstalecké Svobodné syrské armády (FSA). K objevu na základě výslechu zajatců došlo nedaleko přehrady Majdanky na území Afrinu obsazeného tureckou operací Olivová ratolest. Bylo nalezeno 59 těl padlých, které před dvěma lety kurdské milice YPG vezly ulicemi města Afrin na nákladních automobilech, na způsob výřadu lovecké kořisti.

Rusko nejprve použilo nervově paralytickou látku. Teď používá stroj na lži

26. 3. 2018

čas čtení 1 minuta

Možná byl závislý na drogách. Možná měl sebevražedné sklony. Možná se ho britští nadřízení rozhodli zbavit. Možná to byla jeho tchyně. Od té doby, co byl bývalý ruský špion Sergej Skripal otráven v provinciálním britském městě, ruská státní média a ruští představitelé pracují přesčas, aby předkládali vysvětlení, napsala Anne Applebaumová.

Policie zaútočila v Barceloně pendreky proti demonstrantům protestujícím proti zatčení katalánských politiků

26. 3. 2018

čas čtení < 1 minuta

Policie zaútočila na demonstranty v Barceloně, kteří protestovali proti zatčení bývalého katalánského prezidenta Carlese Puigdemonta v Německu. Demonstrace se konala před úřadem španělského vládního představitele v Katalánsku.

BBC neinformovala o víkendových demonstracích v Británii za pokračující členství země v Evropské unii

26. 3. 2018

čas čtení < 1 minuta

Strávili jste čas s labouristickým politikem, který se vyjádřil, že lidé prostě chtějí, aby byl brexit už realizován. Avšak neinformovali jste o demonstracích za Evropu. Pokud je oficiální strategií BBC neinformovat o akcích občanů proti brexitu, mohl by to prosím ředitel BBC oficiálně oznámit?


Co bude s nádražím v Brně? Možná taky nic

26. 3. 2018 / Jiří Hlavenka

čas čtení 9 minut


 
Městské a poté i jihomoravské zastupitelstvo rozhodlo o tom, že ze dvou hlavních variant budoucnosti brněnského nádraží doporučí tu odsunutou. Finálně rozhodne vláda, neboť financování má jít z centra, pravděpodobně ale nepůjde proti rozhodnutím samosprávy.

Co bude dál? Zkusím jednu drzou předpověď. Nic.

Nový Trumpův poradce John Bolton: Syrské kurdské milice YPG jsou spojeny s teroristickou organizací PKK

26. 3. 2018

čas čtení < 1 minuta

  Nový Trumpův poradce pro národní bezpečnost John Bolton v rozhovoru pro televizi Fox News prohlásil, že milice YPG vyzbrojované Spojenými státy jsou spojeny s mezinárodně uznanou teroristickou organizací PKK. Vyzbrojování YPG bylo podle Boltona součástí neadekvátní Obamovy strategie, v níž Trump pokračuje.

Květná neděle a něcisté

25. 3. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Na jedné straně jsme konečné bytosti, naše zkušenost i inteligence jsou omezené a určené tím, v jaké společnosti, v jaké historické situaci žijeme. Bůh abrahámovské tradice nekonečně přesahuje naše poznávací schopnosti.

Čím více máme poznatků o tom, jak je vesmír ohromný, jak je evoluce slepý a gigantický proces, tím lépe jsme si vědomi naší omezenosti. Svatý Pavel v Listě Korintským (13,11-12) píše: „Dokud jsem byl dítě, mluvil jsem jako dítě, smýšlel jsem jako dítě; když jsem se stal mužem, překonal jsem to, co je dětinské. Nyní vidíme jako v zrcadle, jen v hádance, potom však uzříme tváří v tvář. Nyní poznávám částečně, ale potom poznám plně, jako Bůh zná mně.“

Bannon věděl, že zásahy firmy Cambridge Analytica do amerických prezidentských voleb jsou ilegální

24. 3. 2018

čas čtení < 1 minuta

Podle amerického zákona nesmějí do amerických voleb zasahovat cizinci. Whistleblower z firmy Cambridge Analytica Chris Wylie zveřejnil dokument, z něhož vyplývá, že na to byli Steve Bannon, zakladatel firmy Cambridge Analytica, a Alexander Nix, ředitel firmy Cambridge Analytica, upozorněni: 



Předvolební kampaň pro brexit byla "absolutně protizákonná"

24. 3. 2018

čas čtení 4 minuty


Aktivista pro brexit sdělil Channel 4 News, že kampaň pro brexit "Vote Leave" porušila britský volební zákon před referendem v roce 2016 tím, že porušila zákonné limity omezující výdaje na politickou kampaň. Avšak politický tajemník premiérky Mayové se vyjádřil, že jeho obvinění jsou "věcně nesprávná a zavádějící" a odhalil, že kritik je homosexuál! Aktivista se obává, že by toto odhalení mohlo ohrozit jeho příbuzné v Pákistánu na životě.

Další vynikající, šokující reportáž Channel 4 News:



Týdeník Observer ve svém redakčním komentáři k těmto událostem konstatuje, že demokracie, jak je dokázáno staletími teorie, plně závisí pro své přežití na zásadách férovosti a otevřenosti. Je zjevné, že současné volební zákony, původem z 19. století, absolutně neodpovídají dnešním technologickým podmínkám, a tak je demokracie vážně v ohrožení. 

Ve Francii zemřel policista, který se nabídl jako rukojmí teroristovi

24. 3. 2018

čas čtení < 1 minuta



Plukovníka Arnauda Beltrama střelil do krku terorista Redouane Lakdim, poté, co se nabídl výměnou za jednoho ze čtyř rukojmí, zadržených teroristou v supermarketu.

Policista se nabídl výměnou za jednu zadržovanou ženu. Věznil ji Lakdim, který zastřelil jednoho zaměstnance supermarketu a jednoho zákazníka. Vykřikoval, že je stoupencem Islámského státu. Předtím tento pětadvacetiletý muž unesl automobil, střelbou vážně zranil jeho řidiče, usmrtil další osobu v autě a střílel na osoby hrající fotbal.

Celkem při teroristickém incidentu v městečku Trèbes u Carcassonne v jižní Francii v pátek zahynuly čtyři osoby. Patnáct dalších bylo zraněno, nejméně jedna vážně.

Podrobnosti v angličtině ZDE

V USA se konaly obrovské demonstrace proti střelným zbraním

24. 3. 2018

čas čtení 1 minuta

Amy Mackinnon: Strávit dopoledne mezi chytrými, světa znalými a vysoce aktivními mladými dospělými je perfektní protilátkou proti současnému politickému klimatu v USA





Statisíce studentů se účastnilo po celých Spojených státech v sobotu obrovských demonstrací proti vlastnictví zbraní pod heslem Demonstrujte za život. Demonstrace se staly jedním z největších vyjádření lidového nesouhlasu v současné éře.

Ve Washingtonu prošla demonstrace po Pennsylvania Avenue s transparenty s nápisy "My jsme ta změna" "Už ne mlčet" a "Vyloučit z politiky peníze od NRA". NRA, National Rifle Association, je nesmírně vlivná americká asociace výrobců a prodejců střelných zbraní. 


28618

Ohlédnutí za politickým působením Bohuslava Sobotky

23. 3. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 6 minut

Bohuslava Sobotku si poprvé vybavuji jako pro mne překvapivého, do té doby neznámého ministra financí Špidlovy vlády. Pak byl v letech 2005-2011 – za Stanislava Grosse a Jiřího Paroubka – poměrně nevýrazným statutárním místopředsedou ČSSD. Když byl jen těsnou většinou zvolen v březnu 2011 za předsedu této strany – a na jeho místo nastoupil jeho konkurent Michal Hašek – měl obrovské štěstí v tom, že socialisté představovali hlavní a přirozenou opozici Nečasově vládě. Postupná sebedestrukce této vlády dávala ještě v létě 2013 levici – ČSSD spolu s komunisty – v průzkumech jasnou většinu ve Sněmovně.

Je česká cesta za každou cenu ta správná?

23. 3. 2018 / Jaroslav Polák

čas čtení 2 minuty

   V německém deníku BILD dnes píší, že česká rodina s dvěma dětmi má disponibilní příjem v průměru 955 Euro měsíčně a už a nemá nárok na Kindergeld, přídavky na děti. Pro srovnání  v SRN je disponibilní příjem 3136 Euro + 194 Euro Kindergeld, Rakousko příjem: 3028,- Euro a 114 - 165 Euro Kindergeld. No ale jasně, proč bychom se opičili po těchto zemích, když to umíme po svém a "lépe". Pozn. na konci článku je tučně napsáno, že zaměstnavatelé v SRN vítají pracovníky z Rumunska (tam je situace ještě tristnější než v ČR (příjem 501 Euro 40,- Euro Kindergeld) a i z dalších východoevropských zemí tj. ČR včetně.

Jaroslav Polák reaguje na přípomínky čtenáře pod svým článkem "Z čísel vyplývá, že čeští podnikatelé a živnostníci za posledních 12 let drasticky zchudli":

Rakousko jako popelník Evropy: Rakouští poslanci zrušili zákaz kouření

23. 3. 2018

čas čtení 1 minuta



Kritikové konstatují, že je to "rozhodnutí pro smrt".

Poslanci v Rakousku zrušili zákaz kouření v barech a v restauracích, který měl vejít v platnost letos v květnu, navzdory petici v jeho prospěch, kterou podepsalo 545 000 lidí.

Zrušení zákazu kouření v barech a v restauracích prosadila ultrapravicová Strana svobody. Její šéf Heinz-Christian Strache argumentoval, že zákaz kouření by "omezil svobodu volby". Chtěl také "ochránit" majitele restaurací a barů.

Facebook dal cambridžskému akademikovi data o 57 miliardách "přátelstvích" na své síti

23. 3. 2018

čas čtení 1 minuta



Facebook měl v minulosti velmi přátelský vztah ke cambridžskému akademikovi Aleksandru Koganovi a důvěřoval mu natolik, že mu svěřil pro jeho výzkum data o 57 miliardách binárních vazeb mezi jednotlivými uživateli Facebooku, aby mohl tyto vazby při své akademické práci analyzovat.

Facebook sdílení těchto dat bagatelizuje - prý to byla jen čísla ohledně toho, jaká  přátelství vznikla mezi uživateli Facebooku v různých dvojicích zemí. Data prý neobsahovala žádné osobní identifikovatelné informace.

Uspěje-li záměr PKK lobby torpédovat ankarské dohody, nejvíce utrpí právě Kurdové

Střelit se do kurdské nohy, díl 3.: Syrský Manbídž

23. 3. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Počínání CENTCOMu i mediální aktivity PKK lobby zdaleka nejen v ČR ukazují, že příležitost otevřená Trumpovým odvoláním ministra zahraničí Rexe Tillersona nezůstane nevyužita. Únorové ankarské dohody uzavřené bývalým šéfem americké diplomacie měly napravit americko-turecké vztahy v hodině dvanácté. Mnozí se ovšem snaží o jejich definitivní rozval.

Na levačku: Náčrt minimálního programu demokratické levice v době "neliberální"

23. 3. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

Alexandr Mitrofanov napsal requiem za hrdou levici v ČR ZDE. V mezinárodním srovnání je však zjevné, že "neliberální" doba vyznačující se rozmachem nacionalistického populismu nepřeje levici téměř nikde ve světě. Tento politický směr se bude muset vyrovnat s celou řadou zásadních dilemat. Pokud zvolí špatně, může se v době dominantního dělení na kosmopolity a xenofobní antiglobalisty odsoudit k definitivní cestě na smetiště dějin.

29766

Bodláky Václava Duška

Kdo hledá, nalezne

23. 3. 2018 / Václav Dušek

čas čtení 5 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Hledáš rovnost a důstojnost, můžeš být zklamán, příteli. Spavá nemoc zasáhla nejvyšší kruhy – a vědění není ani zbla k potřebě, fyzika, chemie, i matematika, zdržují výrazné talenty; máme k vývozu častuškáře, popíky, herce i neherce, vnadné herečky, také výrazné babo chlapy, sochaře, malíře, taškáře i rozumbrady, lháře, ó, jaké hoře! Dělej, co tě baví, někdo už tě uživí. Nauč se prskat v zájmu zachování demokracie – a to takové, kterou považuješ za přínosnou váhavému lidu. Šidit a zasévat zrna pochybností musí veselý pobuda. Plundrovat vědomí Podřipanů, plundrovat zemi danou nám v zástavu samotným tvůrcem světa, maucta, k tomu musíš mít věčnou žízeň, jen žádnou meltu s mlékem, nebo dokonce vodu, nápoj volský, do kterého si ulevují žabky a ryby. Rovnost a důstojnost se vypařila. Dva političtí matadoři věštili z plastových koulí, parafrázuji: novináři se mají střílet, vrahové se našli nedlouho po slovním výronu chytráka u našich sousedů; když bordel neprosperuje, nemění tam nábytek, ale děvčata, tož se poroučel, rozverný věštec od Dunaje. Poupata demokracie pomrzla. 

Vídeň, Curych, Mnichov a my

22. 3. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Tak se Vídeň opět – už podeváté – stala nejlepším místem pro život na světě. Do první čtyřky patří kromě ní také Curych a Mnichov. Ještě před sto lety byla Vídeň hlavním městem našeho státu a prezident Masaryk vytknul nové Československé republice „odrakouštění“ jako hlavní úkol na cestě k demokracii a tradicím Husa a Komenského.

Od konce druhé světové války vládnou ve Vídni socialisté, u nás vládli komunisté. Čtyřicet let pěstování nového komunistického člověka v Československu, což probíhalo odbouráním jakékoli veřejné kontroly vládnoucí stranické mafie, vydalo své plody v podobě mafiánského kapitalismu, kormidlovaného jak asociální pravicí, tak stejně asociální levicí.

Teenagerka, která děsí izraelskou armádu

22. 3. 2018

čas čtení 2 minuty






Sedmnáctiletá Palestinka Ahed Tamimi byla ve středu v Izraeli odsouzena na osm měsíců do vězení, za to, že fackovala a kopala izraelské vojáky před jejím domem na Západním břehu Jordánu. Případ vyvolal v Izraeli ostrou kontroverzi a ze sedmnáctileté dívky učini palestinskou hrdinku a vyvolal mezinárodní pozornost.

Tamimi podle jejího obhájce s rozsudkem souhlasila na základě dohody s prokurátory, což znamenalo, že nebyla odsouzena za vážnější trestné činy, což by mohlo vést k jejímu věznění po dlouhá léta. Podle této dohody má být propuštěna v létě. Byla také pokutována částkou 1400 dolarů.

Soudce souhlasil s podobným řešením pro matku Tamimi.

Izraelský stoupenec Tamimi dal u soudu facku prokurátorovi a byl zatčen.

Turecká armáda střílí na syrské uprchlíky a deportuje je do válkou zničených oblastí

22. 3. 2018

čas čtení 1 minuta


 

Turecké bezpečnostní jednotky od prosince 2017 brání stovkám, někdy tisícům syrských uprchlíků přicházejících na syrsko-tureckou hranici a deportuje je do válkou zničené syrské provincie Idlib.  Turecké pohraniční stráže střílí na žadatele o azyl, kteří se snaží dostat do Turecka po pašeráckých trasách. Usmrtila a zranila četné z nich.

Rusko-syrská prosincová ofenzíva proti protivládním jednotkám v Idlibu vedla k vyhnání téměř 400 000 osob. Připojily se k více než 1,3 milionu Syřanů v nebezpečných, přeplněných uprchlických táborech v provincii Idlib, kde jsou pod trvalou hrozbou útoku a strádají nedostatkem potravin, pitné vody, přístřeší, zdravotní péče a dalších potřeb.

Na své vrcholné schůzce, která se bude konat 26. března v Bulharsku, by EU měla naléhat na Turecko, aby vpustilo do země syrské civilisty, kteří prchají před válkou, a měla by pro to poskytnout Turecku zvýšenou finanční pomoc, argumentuje organizace Human Rights Watch.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Zdiskreditovaná firma Cambridge Analytica měla těsné vazby na britskou Konzervativní stranu

22. 3. 2018

čas čtení 2 minuty



Ian Blackford, šéf skotských nacionalistů v Dolní sněmovně: "Otcovskou firmou podniku Cambridge Analytica je firma Strategic Communications Laboratories (SCL Group). Tu řídí předseda Oxfordské konzervativní asociace. Jejím zakládajícím předsedou byl bývalý poslanec Konzervativní strany. Jeden z členů správní rady poskytl Konzervativní straně dar ve výši více než 700 000 liber. Jedním z akcionáří je bývalý pokladník Konzervativní strany. Víme o vazbách Konzervativní strany, je jich mnoho."


Skotské političky jsou terčem obrovské nenávisti na Twitteru

22. 3. 2018

čas čtení < 1 minuta



Na rozdíl od ČR, politice ve Skotsku dominují ženy. Premiérkou je předsedkyně Skotské nacionální strany Nicola Sturgeon. Šéfkou Konzervativní strany ve Skotsku je Ruth Robertson. Donedávna byla šéfkou Labouristické strany ve Skotsku Kezia Dugdale.

Jak Ruth Robertson, tak Kezia Dugdale jsou lesbičky a mají partnerku stejného pohlaví.

Na Twitteru jsou terčem neuvěřitelného, nenávistného verbálního násilí, upozorňuje organizace Amnesty International.
 


Jak vlastně probíhá trestní stíhání pánů Babiše a Faltýnka?

22. 3. 2018 / Jiří Hlavenka

čas čtení 2 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Před dvěma měsíci je vydali ke stíhání, stíhá se? Zajímavou informaci přinesl týdeník Respekt. Oba pánové (tak jako další obvinění) podali jednak stížnost proti samotnému zahájení trestního stíhání, a následně stížnost na podjatost dozorujícího státního zástupce. Což je bezva finta, protože státní zástupce, na kterého je stěžováno kvůli podjatosti, nemůže vyřídit první stížnost, neboť je na něj stěžováno. A čas běží, než se to nějak rozplete, jsou dva měsíce pryč.

Nejen Rusko, ale i Západ šíří vlastní propagandu

21. 3. 2018

čas čtení 2 minuty



Hlavním rozdílem mezi Ruskem a námi je, že v Rusku byste nemohli vést tuto debatu o historii a hodnotách. Je škoda, že my nevyužíváme řádně skutečnosti, že my tuto debatu vést můžeme. 

Když vysvětlil r. 1928 Edward Bernays, otec moderní propagandy, co to vlastně je, citoval New York Times. Argumentoval, že všechno je propaganda. Téměř o sto let později rozumíme pojmu propaganda jako něčemu, co šíří jen zlovolní lidé a státy - jako například Putinovo Rusko, píše Aufa Hirsch.

Bývalý pracovník Facebooku: Externí firmy přebírají osobní data z Facebooku pro vlastní použití už léta

21. 3. 2018

čas čtení < 1 minuta

 

Bývalý pracovník Facebooku Sandy Parakilas svědčil o tom, že četné firmy kradou osobní data z Facebooku - stejnou metodou, jak to dělala firma Cambridge Analytika, už léta, a Facebook proti tomu nehne prstem. Zneužita tak byla zřejmě osobní data stamilionů uživatelů.


Vyjádření k událostem ve Velké Británii

21. 3. 2018

čas čtení 1 minuta

Státní úřad pro jadernou bezpečnost plnící úlohu Národního úřadu pro kontrolu zákazu chemických zbraní v České republice, je zodpovědný za dodržování Úmluvy o zákazu vývoje, výroby, hromadění zásob a použití chemických zbraní a o jejich zničení a za komunikaci s mezinárodní Organizací pro zákaz chemických zbraní (OPCW). Česká republika nevlastní, nevyrábí ani nevyvíjí chemické zbraně, což uvedla ve své počáteční deklaraci zaslané OPCW. V rámci naplňování svých závazků vůči OPCW Úřad pravidelně zasílá deklarace o nakládání se stanovenými látkami v České republice. Seznamy stanovených látek jsou jednak přílohou Úmluvy a jsou také uvedeny v prováděcí vyhlášce č. 208/2008 Sb. k zákonu č. 19/1997 Sb. Pro nakládání s látkami klasifikovanými uvedeným zákonem jako vysoce nebezpečné Úřad vydává licence. Držiteli těchto licencí jsou řádově nižší desítky subjektů. Protože látka typu Novičok mezi stanovené látky nepatří, nemohl by Úřad licenci k nakládání s ní ani vydat. Nicméně podle Úřadu dostupných informací nebylo a není na území České republiky s látkou typu Novičok nakládáno.

Zdroj: ZDE

Mýtus zrazeného Afrinu, aneb Jak (ne)dělat aktivistickou žurnalistiku

21. 3. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 7 minut

Během únorové návštěvy amerického exministra zahraničí Rexe Tillersona v Ankaře obě strany opět jednoznačně potvrdily, že podporují jednotnou a nezávislou Sýrii ZDE. Turecká podpora jednotné Sýrie je kromě toho spolu s podporou boje proti Asadovi naprosto klíčová pro udržení loajality syrských opozičních uskupení republikánské a nacionalistické orientace. Když tedy Markéta Kutilová tvrdí, že kvůli Turecku už "Sýrie neexistuje" ZDE, podsouvá ve svém démonizačním textu čtenářům první zásadní nepravdu. Pokud vůbec někdo, je to právě kurdský nacionalismus, který sice v menší míře než v Iráku, nicméně přesto podstatným způsobem ohrožuje jednotu a zachování Sýrie ZDE.

Cambridge Analytica: Kampaň o "podvodné Hillary" jsme vymysleli a vedli my

21. 3. 2018

čas čtení 3 minuty



V další části tajně natočeného rozhovoru s řediteli firmy Cambridge Analytica, který vysílaly Channel 4 News v úterý večer, se ředitel firmy Alexander Nix vytahoval, že se "mnohokrát" setkal s Donaldem Trumpem. Oba ředitelé Nix i Turnbull se pyšnili tím, že dostali Trumpa k moci prostřednictvím "anonymní a nevystopovatelné" předvolební reklamní kampaně. Zakladatelem firmy Cambridge Analytica byl Steve Bannon.

"Dávali jsme prostě informace do krevního oběhu internetu a pak jsme sledovali, jak to roste, stačilo to občas jen trochu popostrčit a pak se dívat, jak se to utváří," řekl Turnbull. "A tak tenhle materiál infiltruje onlinovou komunitu, ale bez jakéhokoliv zdroje či značky, je to anonymní, nevystopovatelné."

Ředitelé firmy Cambridge Analytica také vysvětlili, že v Americe v předvolebních kampaních existuje dělba práce mezi oficiální kampaní a samostatnými "organizacemi politické akce". To je zřejmě koordinace, kterou americký volební zákon zakazuje.

Nix v druhém rozhovoru, tajně natočeném a odvysílaném v úterý v Channel 4 News, tvrdil, že Cambridge Analytica byla zdrojem Trumpova volebního úspěchu.

"My jsme dělali veškerý research, všechna data, veškerou analýzu, všechno zacílení. Vedli jsme celou tu digitální kampaň, i televizní kampaň a strategie byla řízená prostřednictvím našich dat."

Ředitel firmy Cambridge Analytica byl pod tlakem médií suspendován

21. 3. 2018

čas čtení 3 minuty

Cambridge Analytica: "Politikové se chybně domnívají, že volby jsou o faktech. Absolutně ne. Volby jsou o emocích."

Firma Cambridge Analytica ukradla z Facebooku údaje 50 milionů jeho uživatelů a zneužila je vytvoření psychologických profilů jednotlivců a na základě jejich vlastností, například toho, do jaké míry jsou neurotičtí, nebo jaké mají skryté strachy, zmanipulovala jejich volební preference v amerických prezidentských volbách. Totéž dělala v mnoha jiných zemích, včetně Česka. Světově z toho vzniká obrovský skandál. Channel 4 News k tomu v úterý večer interviewoval i komisařku EU pro kontrolu datových toků Věru Jourovou, která přislíbila, že EU razantně zasáhne na obranu bezpečí občanského soukromí.

Skandálem se zabývají nyní všechny britské sdělovací prostředky a mnohá média v USA. Channel 4 News mu v úterý věnoval více než půl hodiny svého zpravodajství. ZDE




Správní rada firmy Cambridge Analytica suspendovala svého ředitele Alexandra Nixe. Vydala v úterý večer prohlášení, že jeho výroky, zaznamenané skrytou kamerou reportérů Channel Four News, prý "nemají nic společného" s praxí jejich společnosti.

Odhalení manipulačních praktik firmy Cambridge Analytica, která se účastnila na tajné manipulaci voleb ve 200 zemích světa, včetně ČR, vyvolalo ohromení v Evropě i v USA. Americký i britský parlament požadují řádné vyšetření těchto praktik a regulaci internetových sociálních sítí. Americký i britský parlament předvolávají Marka Zuckerberga k výslechu.

Zde jsou všechny tři dosud zveřejněné reportáže Channel 4 News:

V úterý se Channel 4 News pokusil na ulici promluvit s Alexandrem Nixem, šéfem firmy Cambridge Analytica, a jejich obchodním ředitelem Turnbullem. Oba se na záznamu, natočeném skrytou kamerou, dopustili nehorázných, ohromujících výroků.

"Pane Nixi, Andy Davies, Channel 4 News. Používal jste kdy metodu navádění ke kriminálním činům, protože to jste nabízel svému zákazníkovi na záznamu, který jsme s vámi natočili?"

Alexander Nix: "Zdání může klamat."

"Je načase, abyste se vzdali své politické práce?"

(Povzdech)

"Lhal jste parlamentu ohledně dat z Facebooku?"

"Absolutně ne."

- - -

"Pane Turnbulle, Andy Davies, Channel Four News. Proč říkala vaše firma, že mohou vyslat ukrajinské ženy do příbytků politických oponentů? Je načase, aby Cambridge Analytica přestala dělat práci pro politické kamapně, pane Turnbulle?"




PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL v únoru 2018

10. 3. 2018

čas čtení 2 minuty

V únoru 2018 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 53 967.40 Kč.    Výdaje na provoz Britských listů byly 72 743.50 Kč.   

Zůstatek byl koncem února 2018 149 026.83 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu. 

Potřebujeme měsíčně cca 60 - 70 000 Kč na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 350 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 

Babiš | Iracionální nenávist v České republice | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
27123