Je potřeba říci, křičet jako malé (zmanipulované) dítě: „Císař je nahý!“

Vlastizrádce ani blázen na Hrad nepatří

23. 3. 2018 / Richard F. Vlasák

čas čtení 2 minuty
Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Kolik Rubikonů musí Caesar české malosti ještě překročit, abychom si uvědomili, že na Hradě sedí člověk hodný litování, ale nikoliv naší úcty, hodný pochopení, ale nikoliv úřadu presidenta republiky?

Miloš Zeman poskytl rozhovor MF Dnes a již titulek musí každého čtenáře vybudit k ostražitosti: Nedopustím český Majdan! Vyjdeme-li jen z této informace, přiznává prezident , že jeho okolí má problémy s korupcí a silné vazby na Rusko, ne že bychom toto dávno nevěděli, ale je to lepší vědět přímo, že... 

Znamená to, že hlava státu povolá hradní stráž a elitní komanda, aby při nějaké další demonstraci na obranu ČT nebo studentské stávce začaly tyto jednotky střílet do studentů, jak on říká do zmanipulovaných dětí? Už jím použitá paralela s Gottwaldem děsí každého člověka, trochu znalého dějin. 

Máme tomu rozumět tak, že se na Karlovarsku začnou objevovat vojáci v neidentifikovatelných uniformách? Neznáme toto ze srpna 1968? Je Zeman novým Bilakem, Indrou? Je Babišova vláda dělnicko-rolnickou vládou, kterou se však benevolenci k nedemokratickým postupům většiny obyvatelstva podaří instalovat i bez „pendrekového zákona“?

Nemá cenu vyvracet Zemanovy omyly na adresu studentů, jsou podobné slavným výrokům soudruha Štěpána. Dnes bohužel, díky chybám transformace, se studenty nejdou dělníci z ČKD, aby Zemana vypískali. To vlastně je hlavní důvod Zemanova mediálního vystoupení, odmítá se zabývat tím, co studenti říkají. Přitom oni respektují demokratické volby, ale chtějí, aby nebyl premiér trestně stíhaný, třeba kritizují exekuce, nízké platy, sociální nerovnosti, požadují vláda práva a rovnosti před zákonem. Místo toho se je snaží očernit ve většinové veřejnosti, zkrátka lže jako už mnohokrát. Lže, jak ústa otevře...

Nechají se „obyčejní lidé“ obelhat, nechají si líbit, že hlava státu nepřímo vybízí k násilí na dětech a studentech, opozici, ingerenci cizí vojenské moci na území republiky? 

Vím, bude to bolet, ale i voliči Miloše Zemana si musejí přiznat, že udělali chybu. Je potřeba říci, křičet jako malé (zmanipulované) dítě: „Císař je nahý!“ Miloš Zeman nemůže být duševně zdráv, předvádí-li v posledních dnech to, co předvádí. Od prezidentského projevu, přes štěky soudruha Ovčáčka, zestátnění Slávie Čínou (Beneš by se zděsil), až po nynější rozhovor. 

Buď budeme brát jeho slova vážně, a potom jsou zde paragrafy na ústavní žalobu pro vlastizradu, nebo je budeme „chápat jako bonmot“ a potom jsou zde psychiatři, aby řekli, že není duševně zdráv. 

Vlastizrádce nebo blázen na Hrad nepatří, to je jasné.

1
Vytisknout
14939

Diskuse

Obsah vydání | 27. 3. 2018