Jak vlastně probíhá trestní stíhání pánů Babiše a Faltýnka?

22. 3. 2018 / Jiří Hlavenka

čas čtení 2 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Před dvěma měsíci je vydali ke stíhání, stíhá se? Zajímavou informaci přinesl týdeník Respekt. Oba pánové (tak jako další obvinění) podali jednak stížnost proti samotnému zahájení trestního stíhání, a následně stížnost na podjatost dozorujícího státního zástupce. Což je bezva finta, protože státní zástupce, na kterého je stěžováno kvůli podjatosti, nemůže vyřídit první stížnost, neboť je na něj stěžováno. A čas běží, než se to nějak rozplete, jsou dva měsíce pryč.


Já to beru: je samozřejmě naprostým právem stíhaného se bránit všemi prostředky, které mu dává právní systém. Včetně nejrůznějších právních obezliček, jako jsou stížnosti na podjatosti, dvanáctihodinové monology při obhajobě a následující stížnosti na to, že se soud vleče, výměna advokátů, onemocnění, a tak pořád dokola. Tohle plasticky ukazuje případ pana Ratha, který opravdu využívá úplně všech možností, které mu zákon dává. Causa Rath tak - jakkoli se to nezdá - není ukázkou selhání právního státu, ale ukázkou, že právní stát a všechny jeho opravné prostředky fungují.

Jenže je tu přece rozdíl. Pan Rath v podstatě jen odkládá nástup do vězení - každý den na čerstvém vzduchu se počítá. Sledujeme tak boj urputný, ale nejspíše marný; za zatáčkou navíc čeká další obvinění. Pana Ratha už žádná slavná budoucnost nečeká, je to člověk na konci, před kterým je už jen dlouhá černá díra.

Ale pan Babiš je přece ve zcela jiné situaci. Je si naprosto jist svou nevinou, a pan Faltýnek jakbysmet. Mělo by tedy být jeho prvořadou snahou, aby soudy proběhly co nejdříve - aby se očistil. Protože v okamžiku, kdy bude zcela čistý i před zákonem, nesmírně posílí a jeho všichni političtí soupeři oslabí. Padesátiprocentní hranice na dohled. Nerozumím tedy zcela tomu, proč naopak neusiluje o co nejrychlejší průběh procesu, proč se nedožaduje výpovědí, výslechů a co nejdřívějšího soudního zasedání, a proč naopak zdržuje vše podáváním stížností a stížností na stížnosti. Vždyť si tím přece ubližuje - vypadá to že hraje zdržovačku podobně jako Rath a i nadále je v pozici trestně stíhaného.

Jo, kdyby to někoho netrklo, tak v tom je fakt maličký kousek ironie.

0
Vytisknout
18818

Diskuse

Obsah vydání | 27. 3. 2018