Je česká cesta za každou cenu ta správná?

23. 3. 2018 / Jaroslav Polák

čas čtení 2 minuty
   V německém deníku BILD dnes píší, že česká rodina s dvěma dětmi má disponibilní příjem v průměru 955 Euro měsíčně a už a nemá nárok na Kindergeld, přídavky na děti. Pro srovnání  v SRN je disponibilní příjem 3136 Euro + 194 Euro Kindergeld, Rakousko příjem: 3028,- Euro a 114 - 165 Euro Kindergeld. No ale jasně, proč bychom se opičili po těchto zemích, když to umíme po svém a "lépe". Pozn. na konci článku je tučně napsáno, že zaměstnavatelé v SRN vítají pracovníky z Rumunska (tam je situace ještě tristnější než v ČR (příjem 501 Euro 40,- Euro Kindergeld) a i z dalších východoevropských zemí tj. ČR včetně.

Jaroslav Polák reaguje na přípomínky čtenáře pod svým článkem "Z čísel vyplývá, že čeští podnikatelé a živnostníci za posledních 12 let drasticky zchudli":


 
 

        Pan Spišák vede úpornou diskuzi se zvláštním zaujetím. Mě naprosto fascinuje jeho argument: "... jak málo podnikatelé a OSVČ chtějí od státu" Zdravotnictví je jim k dispozici a to na světové špičce (a platí jen 6% rozpočtu zdravotního pojištění - zlomek), dálnice, silnice, školství - tj. infrastruktura MHD, produktivní vzdělané "lidské zdroje" atd., atd. To oni nevyužívají??? Ovšem toto uvažování je normou českého pravicového diskurzu, který již desetiletí operuje zmatenou představou, že postačí prostá negace předchozího státně dirigistického modelu. Ostatně on je český diskurz víceméně negativistický: dělat to jako v SRN či Rakousku NE, Euro NE, uprchlíci NE, inkluze NE, progresivní zdanění NE, solidarita NE, sociální stát západoevropského typu NE, navýšit výdaje na zdravotnictví NE. paradoxem je, že vyhrálo ANO (ale co ANO ?).

        No a ještě přispěji troškou do mlýna zkrácenou citací z německého tisku:

        V německém deníku BILD dnes píší, že česká rodina s dvěma dětmi   měsíčně má disponibilní příjem v průměru 955 Euro měsíčně a už a nemá nárok na Kindergeld, přídavky na děti. Pro srovnání  v SRN je disponibilní příjem 3136 Euro + 194 Euro Kindergeld, Rakousko příjem: 3028,- Euro a 114 - 165 Euro Kindergeld. No ale jasně, proč bychom se opičili po těchto zemích, když to umíme po svém a "lépe". Pozn. na konci článku je tučně napsáno, že zaměstnavatelé v SRN vítají pracovníky z Rumunska (tam je situace ještě tristnější než v ČR (příjem 501 Euro 40,- Euro Kindergeld) a i z dalších východoevropských zemí tj. ČR včetně.

        To je téma k zamyšlení.


    

0
Vytisknout
12813

Diskuse

Obsah vydání | 27. 3. 2018