Další neonacistický skandál rakouské vládní strany Svobodných

26. 3. 2018

čas čtení 1 minuta
Ultrapravicová strana Svobodných oznámila, že v pátek vyloučila dva členy místních zastupitelstev, kteří sdíleli Hitlerovy fotografie a citáty v aplikaci WhatsApp. Jde o další z řady neonacistických skandálů této menší koaliční vládní strany.


  Dva vyloučení patřili k šesti osobám, jejichž domy byly prohledány policií v Subenu v severozápadním Rakousku kvůli podezření z porušení zákona proti oslavování nacistů.

  Místní představitel strany Erwin Schreiner tvrdí, že dotyční byli vyloučeni a důrazně vyzváni, aby rezignovali na post zastupitelů.

  Strana Svobodných byla v 50. letech založena bývalými nacisty, ale v posledních letech se snažila vylepšit svůj veřejný obraz, když její lídři tvrdili, že odmítají veškerý extrémismus.

  Nicméně od prosincového vstupu do vlády byla strana zasažena řadou incidentů a kritici tvrdí, že zůstává základnou sympatizantů nacismu a rasistů.

  V lednu kandidát strany v zemských volbách odstoupil poté co vyšlo najevo, že jeho studentské bratrstvo publikovalo zpěvník obsahující žertování o holokaustu.

  Nyní byli odvoláni dva radní z Tyrolska poté, co údajně sdíleli Hitlerovu fotografii.

A tento týden ministerstvo zahraničí odvolalo zaměstnankyni velvyslanectví v Izraeli poté, co údajně publikovala portrét v tričku se jménem nacistické tankové divize.

  Kandidát Svobodných v místních volbách je také kritizován kvůli sportovnímu klubu, jemuž předsedá. V roce 2010 měl vyvěsit prapor z roku 1923 s nápisem "Rassenreinheit" (rasová čistota).

  Izraelská vláda oznámila, že nebude navazovat přímé styky s ministry za Svobodné, což je postoj sdílený také rakouskou židovskou komunitou IKG.

 

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7691

Diskuse

Obsah vydání | 29. 3. 2018