Britští aktivisté proti brexitu požadují od premiérky Mayové vyšetření volebního podvodu před předloňským referendem

26. 3. 2018

čas čtení 3 minuty

Aktivisté z organizace Best for Britain, která bojuje proti brexitu, poslala dopis premiérce Therese Mayové, v němž požaduje, aby premiérka vyšetřila, co členové její vlády věděli o údajném volebním podvodu, k němuž došlo před referendem o brexitu v červnu 2016. 

Probrexitový aktivista Shahmir Sanni svědčil o víkendu o tom, že aktivisté probrexitové organizace Vote Leave, když hrozilo, že financování kampaně pro brexit překročí legální limit 7 milionů liber, ho instruovali, aby založil samostatnou organizaci BeLeave. Prostřednictvím této organizace pak poslali 625 000 liber kanadské pobočce firmy Cambridge Analytica, která manipuluje voliče prostřednictvím sociálních sítí. Podle britského volebního zákona je taková činnost trestným činem, organizace bojující  v předvolební kampani za určitý cíl nesmějí být koordinovány, jinak se jejich financování sečítá.

Mnozí považují za šokující, že poradce britské premiérky Stephen Parkinson a bývalý aktivista obviňované kampaně Vote Leave odhalil, že Shahmir Sanni je homosexuál. Podle Sanniho toto odhalení ohrožuje na životě jeho příbuzné v Pákistánu.





Kampaň Best for Britain požaduje, aby Mayová objasnila tyto otázku:

- Co věděli o finančním podvodu organizace Vote Leave ministři její vlády a úporní aktivisté za brexit Michael Gove (nyní ministr životního prostředí) a Boris Johnson (nyní ministr zahraničí)?

- Budou oba ministři dočasně vyloučeni z probrexitového "válečného kabinetu" britské vlády, než bude tato záležitost vyšetřena? 

- Plánuje premiérka vyšetřovat zaměstnance svého úřadu v Downing Street zmíněné ve víkendových zprávách?

- Podílel se úřad v Downing Street na prozrazení skutečnosti, že Sanni je homosexuál?

- Bylo přitom použito vládních emailů, telefonů či vládní infrastruktury?


V sobotu večer napsal Boris Johnson na Twitteru, že obvinění z volebního podvodu spáchaného organizací Vote Leave je "naprosto absurdní". 


 Observer/C4 story utterly ludicrous, #VoteLeave won fair & square - and legally. We are leaving the EU in a year and going global #TakeBackControl #GlobalBritain



Pozorovatelé upozorňují, že Johnson o podvodu údajně věděl. Už z toho důvodu nemá Johnson právo se vyjadřovat k záležitostem, které musejí zhodnotit úřady činné v  trestním řízení.

Michael Gove kritizoval víkendové zveřejnění o volebním podvodu organizace Vote Leave jako "pokus zaútočit na demokratické rozhodnutí britského lidu hlasovat pro brexit". Jeden konzervativní europoslanec požadoval, aby britské úřady "zasáhly proti protidemokratickým pokusům zpochybňovat brexit". Není známo, zda požaduje policejní razii proti televizi Channel Four a týdeníku Observer:

Tory MEP advocates sending in security forces to Channel 4 in the wake of their expose of Brexit corruption.



Televize BBC se volební podvod v nedělním debatním politickém pořadu Andrewa Marra pokusila bagatelizovat jako "hádku mezi dvěma bývalými aktivisty". V jiném vysílání uvedla, že se organizace Vote Leave pokusila "obejít volební zákon". Vyhnula se formulaci, že jde o porušení zákona a o trestný čin. 

Podrobnosti v angličtině ZDE


 


0
Vytisknout
6947

Diskuse

Obsah vydání | 29. 3. 2018