Masový hrob Majdanky - svědek válečných zločinů kurdských milic

26. 3. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty
Včera se podařilo lokalizovat masový hrob příslušníků povstalecké Svobodné syrské armády (FSA). K objevu na základě výslechu zajatců došlo nedaleko přehrady Majdanky na území Afrinu obsazeného tureckou operací Olivová ratolest. Bylo nalezeno 59 těl padlých, které před dvěma lety kurdské milice YPG vezly ulicemi města Afrin na nákladních automobilech, na způsob výřadu lovecké kořisti.


  U vesnice Kucuk Majdan byla v masovém hrobě objevena těla, z nichž se zatím podařilo identifikovat 29 osob. Ty byly již pohřbeny; dalších 30 teprve čeká na určení totožnosti.

  Před dvěma lety při pokusu zmocnit se arabské vesnice Ajn Dakna severně od města Tal Rifát zemřelo 80 příslušníků opoziční FSA. Pokoušeli se obsadit území jihovýchodně od bývalého Afrinského kantonu, z nějž kurdské milice vyhnaly na 140 000 Arabů, oloupily je a jejich domy zničily.

  Kurdské milice poté těla padlých povstalců naložily na valníky a vezly je ve slavnostním průvodu ulicemi města Afrinu. Z tohoto průvodu samy pořídily obrazovou dokumentaci.

 

  Na válečné zločiny syrských kurdských milic není obecně vhodné upozorňovat mimo kontext činů ostatních ozbrojených frakcí zapojených do konfliktu. Taková věc se ovšem stává naprostou nezbytností, jste-li konfrontováni s dominantními černobílými propagandistickými schématy, v nichž vystupují kurdští ozbrojenci v roli Tolkienových elfů, zatímco všichni jejich protivníci údajně slouží Mordoru.

  Podle IV. ženevské úmluvy mají válčící strany povinnost chránit padlé před špatným zacházením. Podle I. dodatkového protokolu, čl. 34(1), mají být ostatky padlých respektovány. II. dodatkový protokol pak v čl. 4 bodě e) výslovně zakazuje u padlých "urážet osobní důstojnost, zejména ponižujícím a degradujícím zacházením" - a Status Mezinárodního trestního tribunálu z roku 1998 v článku 8(2)(b)(xxi) a (c)(ii) výslovně stanoví, že snižování osobní důstojnosti padlých představuje válečný zločin.

  Když se píše o kurdských milicích v Sýrii, není ani dost málo řeč o tolkienovských hrdinech apokalyptického boje proti "islámskému státu". Předmětem výkladu je pobočka mezinárodně uznané teroristické organizace použitá jako nástroj k boji s jinou teroristickou organizací. V záznamech nacházíte válečné zločiny stojící proti jiným válečným zločinům.

  Není zase tak těžké si právě řečené přiznat - pokud ovšem vaším cílem není nepravdivými či naspinovanými tvrzeními vydírat české ministerstvo zahraničí, aby bez ohledu na zvážení všech konkrétních nepravostí označilo za univerzálního viníka situace výhradně Turecko.

0
Vytisknout
10226

Diskuse

Obsah vydání | 29. 3. 2018