Rusko nejprve použilo nervově paralytickou látku. Teď používá stroj na lži

26. 3. 2018

čas čtení 1 minuta
Možná byl závislý na drogách. Možná měl sebevražedné sklony. Možná se ho britští nadřízení rozhodli zbavit. Možná to byla jeho tchyně. Od té doby, co byl bývalý ruský špion Sergej Skripal otráven v provinciálním britském městě, ruská státní média a ruští představitelé pracují přesčas, aby předkládali vysvětlení, napsala Anne Applebaumová.


  Britská vláda identifikovala jed jako Novičok, látku vyráběnou jen v Rusku. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí tomuto tvrzení čelila verzemi, podle nichž látkou disponují také Češi, Slováci a Švédové. A samozřejmě samotní Britové.

  Jeden ruský novinář vyjádřil názor, že pokus o zabití byl spiknutím Putinova rivala. Další obvinil Ukrajinu z pokusu svalit útok na Rusko. Ruský ministr zahraničí prohlásil celý příběh za pokus "odvést pozornost od brexitu".

  Putin, když byl dotázán, řekl, že Rusko zničilo všechny své chemické zbraně.

  Konspirační teorie vznikají tak rychle a v takovém množtví, že některé bylo třeba odvolat. Jeden ruský vědec připustil, že Sovětský svaz vytvořil Novičok; rozhovor byl stažen, neboť protiřečil mluvčí ministerstva zahraničí, která tvrdí, že Novičok nikdy neexistoval. Britské ministerstvo zahraničí zatím napočítalo 21 různých vysvětlení pokusu o zabití, a dá se očekávat, že se objeví další.

 

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9549

Diskuse

Obsah vydání | 29. 3. 2018