Bývalý katalánský premiér Carles Puigdemont zadržen v Německu

26. 3. 2018

čas čtení 2 minuty
Německá policie na základě evropského zatykače zatkla bývalého katalánského lídra Carlese Puigdemonta. V Barceloně došlo ke srážkám davu s policií a napětí ve Španělsku eskalovalo.


  Právník bývalého katalánského lídra tvrdí, že klient je zadržován policií v severním Německu.

  Právník Jaume Alonso-Cuevillas oznámil, že dálniční policie zastavila v neděli Puigdemonta poté, co překročil dánskou hranici. Právník rovněž potvrdil, že Puigdemont byl na cestě do Belgie, kde od útěku ze Španělska žije v exilu.

Na Twitteru Alonso-Cuevillas zveřejnil následující prohlášení:     

  "1. Premiér Carles Puigdemont byl zadržen v Německu, když překročil hranici z Dánska, na cestě z Finska do Belgie. 2. Zacházení bylo po celou dobu korektní. Momentálně je na policejní stanici a jeho právní ochrana byla již aktivována. 3. Premiér jel do Belgie, aby se jako vždy dal k dispozici belgické justici."

  Mluvčí německé policie potvrdil zatčení a oznámil, že na základě evropského zatykače byl Puigdemont "dnes zatčen v 11:19 dálniční policií Šlesvicka-Holštýnska."

  Puigdemont byl převezen do věznice v severoněmeckém Neumünsteru. Vyšetřovatelé ve Šlesvicku-Holštýnsku zkoumají, jak dlouho jej lze zadržovat na základě evropského zatykače.

  Zatčení následovalo po tipu, když německý časopis Focus informoval o sledování Puigdemonta španělskými bezpečnostními službami po celou dobu útěku.

  K útěku došlo po neúspěšném pokusu o vyhlášení nezávislosti Katalánska na Španělsku vloni v říjnu. Španělský Nejvyšší soud v pátek vydal nové zatykače na Puigdemonta a šest dalších katalánských politiků zdržujících se v zahraničí.

  Pokud by byl usvědčen z povstání a odtržení kvůli organizaci ilegálního referenda, hrozí Puigdemontovi až 25 let vězení.

  Policisté vybavení pro rozhánění davu použili obušky proti demonstrantům v Barceloně, když se snažili zatlačit dav postupující k úřadu zástupce španělské vlády v Katalánsku.

  Protestující reagovali na výzvu občanského sdružení podporujícího nezávislost, aby se lidé shromáždili k protestu v centru Barcelony několik hodin po Puigdemontově zatčení v Německu.

 

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8338

Diskuse

Obsah vydání | 29. 3. 2018