Předvolební kampaň pro brexit byla "absolutně protizákonná"

24. 3. 2018

čas čtení 4 minuty


Aktivista pro brexit sdělil Channel 4 News, že kampaň pro brexit "Vote Leave" porušila britský volební zákon před referendem v roce 2016 tím, že porušila zákonné limity omezující výdaje na politickou kampaň. Avšak politický tajemník premiérky Mayové se vyjádřil, že jeho obvinění jsou "věcně nesprávná a zavádějící" a odhalil, že kritik je homosexuál! Aktivista se obává, že by toto odhalení mohlo ohrozit jeho příbuzné v Pákistánu na životě.

Další vynikající, šokující reportáž Channel 4 News:



Týdeník Observer ve svém redakčním komentáři k těmto událostem konstatuje, že demokracie, jak je dokázáno staletími teorie, plně závisí pro své přežití na zásadách férovosti a otevřenosti. Je zjevné, že současné volební zákony, původem z 19. století, absolutně neodpovídají dnešním technologickým podmínkám, a tak je demokracie vážně v ohrožení. 

Aktivista pro brexit Shahmir Sanni, se vyjádřil v rozhovoru pro Channel 4 News, že "lidem se lhalo" a dodal: "Vím, že kampaň Vote Leave podváděla". 

Konstatoval: "Souhlasím s odchodem Británie z Evropské unie. Ale nesouhlasím s tím, že při tom přicházíme o to, co znamená být Britem: že přestáváme dodržovat slušná pravidla a že doslova přicházíme o funkční demokracii." 

Sanni a další dva stoupenci brexitu ve čtvrtek předložili britské státní Volební komisi, která je odpovědná za dohled nad regulérností voleb, své svědectví v této věci. Informovali Volební komisi, že kampaň Vote leave překročila zákonný limit finančních výdajů na předvolební kampaň. 

Podle volebního zákona směla kampaň Vote Leave vydat na kampaň pro referendum pro brexit jen 7 milionů liber. Avšak kromě toho existovaly desítky samostatných aktivistických skupin, které každá  by směly vydat na kampaň až 625 000 liber, pokud se registrovaly jako povolení účastníci a neměly nic společného s hlavní kampaní Vote Leave. Toto je sporné ustanovení britského volebního zákona, protože je často obtížné určit, zda vedlejší kampaně byly či nebyly samostatné.

Sanni byl s kolegou těsně před referendem požádán vedením kampaně Vote Leave, aby založili samostatnou kampaň BeLeave. Pro ni měli dostat 625 000 liber. Ty však do vlastních rukou nikdy nedostali: "Byli jsme dva dvaadvacetiletí studenti, jimž nikdy nikdo nesvěřil takové peníze." Zmíněných 625 000 liber bylo posláno kanadské počítačové firmě AIX za účelem manipulace britských voličů na sociálních sítích pro brexit.  

Vedení kampaně Vote Leave tvrdilo britské volební komisi, že s organizací BeLeave nemělo nic společného, že to byla zcela samostatná kampaň. Když věc začala britská Volební komise na jaře 2017 vyšetřovat, pracovnice kampaně Vote Leave vymazala ze společného drivu na Google documents, sdíleného Vote Leave a BeLeave, více než 150 dokumentů se jmény vedoucích představitelů kampaně Vote Leave a instrukcemi od nich pro BeLeave.

Channel 4 News také získaly dokumenty, z nichž vyplývá, že existovaly vazby mezi firmou Cambridge Analytica, její otcovskou firmou SCL a kampaní za brexit. Peníze z probrexitové kampaně plynuly firmě AIX, což je kanadská pobočka firmy SCL. 

Podrobnosti v angličtině ZDE

Britský ministr zahraničí Boris Johnson, proslulý lhaním a svým vystupováním jako trapný komik, napsal v sobotu večer na Twitteru:

"Materiály v Observeru a v Channel  Four naprosto absurdní. #VoteLeave zvítězila naprosto férově  - a legálně. Odcházíme z EU za rok a stáváme se globálními. #TakeBackControl #GlobalBritain"

Britská Volební komise konstatovala, že případ vyšetřuje, a že se nevyjadřuje veřejně k vyšetřovaným záležitostem. 


Observer: Zneužila mě kampaň Vote Leave? Byl jsem naivní. 

0
Vytisknout
10166

Diskuse

Obsah vydání | 27. 3. 2018