Ředitel firmy Cambridge Analytica byl pod tlakem médií suspendován

21. 3. 2018

čas čtení 3 minuty

Cambridge Analytica: "Politikové se chybně domnívají, že volby jsou o faktech. Absolutně ne. Volby jsou o emocích."

Firma Cambridge Analytica ukradla z Facebooku údaje 50 milionů jeho uživatelů a zneužila je vytvoření psychologických profilů jednotlivců a na základě jejich vlastností, například toho, do jaké míry jsou neurotičtí, nebo jaké mají skryté strachy, zmanipulovala jejich volební preference v amerických prezidentských volbách. Totéž dělala v mnoha jiných zemích, včetně Česka. Světově z toho vzniká obrovský skandál. Channel 4 News k tomu v úterý večer interviewoval i komisařku EU pro kontrolu datových toků Věru Jourovou, která přislíbila, že EU razantně zasáhne na obranu bezpečí občanského soukromí.

Skandálem se zabývají nyní všechny britské sdělovací prostředky a mnohá média v USA. Channel 4 News mu v úterý věnoval více než půl hodiny svého zpravodajství. ZDE




Správní rada firmy Cambridge Analytica suspendovala svého ředitele Alexandra Nixe. Vydala v úterý večer prohlášení, že jeho výroky, zaznamenané skrytou kamerou reportérů Channel Four News, prý "nemají nic společného" s praxí jejich společnosti.

Odhalení manipulačních praktik firmy Cambridge Analytica, která se účastnila na tajné manipulaci voleb ve 200 zemích světa, včetně ČR, vyvolalo ohromení v Evropě i v USA. Americký i britský parlament požadují řádné vyšetření těchto praktik a regulaci internetových sociálních sítí. Americký i britský parlament předvolávají Marka Zuckerberga k výslechu.

Zde jsou všechny tři dosud zveřejněné reportáže Channel 4 News:

V úterý se Channel 4 News pokusil na ulici promluvit s Alexandrem Nixem, šéfem firmy Cambridge Analytica, a jejich obchodním ředitelem Turnbullem. Oba se na záznamu, natočeném skrytou kamerou, dopustili nehorázných, ohromujících výroků.

"Pane Nixi, Andy Davies, Channel 4 News. Používal jste kdy metodu navádění ke kriminálním činům, protože to jste nabízel svému zákazníkovi na záznamu, který jsme s vámi natočili?"

Alexander Nix: "Zdání může klamat."

"Je načase, abyste se vzdali své politické práce?"

(Povzdech)

"Lhal jste parlamentu ohledně dat z Facebooku?"

"Absolutně ne."

- - -

"Pane Turnbulle, Andy Davies, Channel Four News. Proč říkala vaše firma, že mohou vyslat ukrajinské ženy do příbytků politických oponentů? Je načase, aby Cambridge Analytica přestala dělat práci pro politické kamapně, pane Turnbulle?"




0
Vytisknout
8155

Diskuse

Obsah vydání | 27. 3. 2018