Bývalý sovětský vědec tvrdí, že pomohl vytvořit nervově paralytickou látku Novičok

21. 3. 2018

čas čtení 3 minuty
Vědec z období studené války v úterý přiznal, že pomohl vyvinout nervově paralytickou látku Novičok. Podle Británie byl tento jed použit k otrávení bývalého špiona a jeho sestry. To protiřečí tvrzení Moskvy, že Rusko ani SSSR nikdy takový program neměly.


  Nicméně profesor Leonid Rink řekl agentuře RIA, že útok nevypadá jako dílo Moskvy, protože Sergej a Julia Skripalovi bezprostředně nezemřeli.

 

  Skripalovi zůstávají naživu, ale v kritickém stavu více než tři týdny poté, co byli nalezeni v bezvědomí v anglickém městě Salisbury. Policista který jim pomáhal je také ve vážném stavu v nemocnici.

  Rink tvrdí, že pracoval v sovětských dobách v zařízení, kde vznikl vojenský nervově paralytický jed Novičok. Když byl dotázán, zda byl jedním z tvůrců látky, řekl: "Ano. Byl to základ mé doktorské práce."

  Moskva popírá jakýkoliv podíl na kauze Skripal, ale i to, že SSSR nebo následnické státy vyvíjely látku Novičok.

  Rink zopakoval verzi šířenou ruskýmis tátními médii, podle níž za útokem mohou stát Britové.

  "Je těžké uvěřit, že se na tom podíleli Rusové, vzhledem k tomu, že všichni zapojení do incidentu jsou dosud naživu," prohlásil. "Taková skandální nekompetence údajných špionů by byla prostě směšná a nepřijatelná."

  Inspektoři ze světové kontrolní organizace začali zkoumat jed použitý při útoku.

  Rink řekl, že 27 let pracoval v sovětském výzkumném zařízení ve městě Šichanij v Saratovské oblasti, až do začátku 90. let. Novičok nebyla jediná látka, ale systém látek a SSSR ho označoval jako Novičok-5. Na látce pracovala velká skupina specialistů v Šichaném a Moskvě.

  Rink se přiznal, že za úplatu tajně dodal jed použitý k vraždě bankovního magnáta a jeho sekretářky v roce 1995. Část výsledků svých výzkumů skladoval v garáži.

  Rink dostal při tajném procesu rok podmíněně za "zneužití pravomocí", tvrdí právník zapojený do případu.

  Rink řekl agentuře RIA, že by bylo absurdní, aby ruští špioni použili v kauze Skripal látku Novičok, protože je zjevný její původ.

  Označil za nesmysl tvrzení britských médií, že Julia Skripalová mohla dovézt látku z Moskvy. Podle něj by Novičok cestu nepřežil.

  Rink dále uvedl, že kdysi tajná technologie je nyní známa řadě zemí, včetně Británie, USA a Číny, kteréžto jsou podle něj schopny vyrobit vlastní verzi látky Novičok.

  Nicméně přesný vzorec sovětské látky byl unikátní a bylo by na základě vzorku látky použité v Salisbury říci, že nebyla "uvařena" v Rusku.

  Další ruský vědec, Vil Mirzajanov, intenzívně publikoval vzorce výroby látky. Začátkem března řekl Reuters, že útok mohla provést jedině ruská vláda.

  Rink prohlásil, že "asi pět" vědců dobře seznámených s projektem v 90. letech opustilo Rusko. "Povolení nechat je odjet vyvolalo v našem institutu velké překvapení," řekl Rink.

Zdroj: ZDE

0
Vytisknout
7866

Diskuse

Obsah vydání | 27. 3. 2018