V USA se konaly obrovské demonstrace proti střelným zbraním

24. 3. 2018

čas čtení 1 minuta
Amy Mackinnon: Strávit dopoledne mezi chytrými, světa znalými a vysoce aktivními mladými dospělými je perfektní protilátkou proti současnému politickému klimatu v USA





Statisíce studentů se účastnilo po celých Spojených státech v sobotu obrovských demonstrací proti vlastnictví zbraní pod heslem Demonstrujte za život. Demonstrace se staly jedním z největších vyjádření lidového nesouhlasu v současné éře.

Ve Washingtonu prošla demonstrace po Pennsylvania Avenue s transparenty s nápisy "My jsme ta změna" "Už ne mlčet" a "Vyloučit z politiky peníze od NRA". NRA, National Rifle Association, je nesmírně vlivná americká asociace výrobců a prodejců střelných zbraní. 




Mluvčí na demonstraci byli studenti, kteří nedávno přežili vražedný útok automatickou střelnou zbraní v Parklands na Floridě, kteří se stali novou silou požadující reformu vlastnictví zbraní v USA, a mladé oběti násilí páchaného střelnými zbraněmi z celé Ameriky.

Zpívali, skandovali a požadovali od generace svých rodičů, aby ze společnosti odstranili násilí páchané střelnými zbraněmi.

Edna Chavez, 17, hovořila na demonstraci o svém zastřeleném bratrovi a vyjádřila se "Naučila jsem se vyhýbat kulkám dřív, než jsem se naučila číst."

Demonstraci ve Washingtonu se vyhnula kolona Donalda Trumpa, který jel na golf. Trump na Twitteru reagoval na páteční teroristický útok ve Francii, na demonstrace proti střelným zbraním v USA však nereagoval.  

Podrobnosti v angličtině ZDE


0
Vytisknout
8122

Diskuse

Obsah vydání | 27. 3. 2018