Obavy z obchodní války ovlivňují sentiment německých investorů

21. 3. 2018

čas čtení 1 minuta
Možnost globální obchodní války znepokojuje investiční profesionály v exportně orientovaném Německu a způsobuje, že sentiment zjišťovaný výzkumnou skupinou ZEW spadl na nejnižší úroveň od září 2016.


  Důvěra investorů v největší evropské ekonomice se v březnu snižovala, když měsíční průzkum názorů 220 analytiků a investorů spadl o 5,1 bodu. Hodnota v únoru dosáhla 17,8 bodu. Centrum ZEW pro Evropský ekonomický výzkum v Mannheimu v úterý oznámilo, že obavy z globálního obchodního konfliktu vyvolaného USA způsobily, že experti jsou "v prognózách opatrnější". Vyhlídky německé ekonomiky navíc zhoršuje silné euro.

  Dotazování bylo provedeno mezi 5. a 19. březnem, když válka slov mezi USA a Evropou dosáhla vrcholu. V té době americký prezident Donald Trump oznámil plány na uvalení tarifů ve výši 25 % na import oceli a 10 % na hliník.

  EU dala najevo, že může odvetou zavést clo na americké produkty jako pomerančový džus a motocykly. Trump reagoval výhrůžkou evropským automobilkám, jimž hrozil zdanit import vozidel.

  Investiční sentiment byl naposledy tak nízko v době po britském referendu o brexitu.

  Vyhrocená rétorika znepokojila finanční trhy a poškodila důvěru v ekonomiku.

  Německý index DAX klesl druhý měsíc za sebou, zatímco euro vloni oproti dolaru zdražilo téměř o 15 %.

  Po schůzce amerických obchodních představitelů v pondělí nicméně německý ministr obchodu Peter Altmaier prohlásil, že je "možné najít řešení, které se stále může vyhnout upadnutí do těžkého obchodního konfliktu".

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7113

Diskuse

Obsah vydání | 27. 3. 2018