Co se děje v Polsku?

17. 12. 2016 / Tomasz Oryński

čas čtení 10 minut

Chaotické události z pátečního večera se mohou zdát matoucí, zde je stručné vysvětlení.

1. Strana Právo a spravedlnost chce omezit přístup novinář do budovy parlamentu.

Můj komentář: Je pravda, že novináři poslancům ztěžují život. Novináři mají v Polsku daleko větší přístup do parlamentu než, například, v České republice nebo v Německu. Vrhají se často po skupinách na politiky u dveří do jejich pracoven, takže politikové nemohou vejít či vyjít, některé politiky dokonce honí i na záchod. Jako obvykle, strana Právo a spravedlnost definovala problém správně, ale vládnou obavy, zda navrhovaná omezení nejdou příliš daleko.

2. Během rozpočtové debaty položil poslanec Michał Szcerba z opoziční Občanské platformy na tribunu kartu s nápisem osvoboďte média". Předseda parlamentu ho napomenul a pak, navzdory tomu, že Szcerba kartu odložil a vrátil se k tématu debaty, mu byl vypnut mikrofon a byl potrestán tím, že byl vyloučen z dalšího jednání.

Můj komentář: Zjevně je strana Právo a spravedlnost proti staré technologii, jako když se Jarosław Kaczyński vrátil na tribunu, aby tam přehrál z tabletu kompletní audizáznam projevu svého kandidáta na premiéra poté, co mu nebylo dovoleno, aby promluvil v parlamentě naživo, nikdo proti tomu nic nenamítal.

3. Jednání bylo pozastaveno a rozhodnutí předsedy parlamentu schválila statutární komise (v níž má strana Právo a spravedlnost většinu). Opozice okupovala na protest celou tribunu a požadovala, aby se Szczerba směl vrátit do práce parlamentu. Zatímco zpívali polskou národní hymnu, poslanci strany Právo a spravedlnost odešli do jiné místnosti.

4. Vedoucí strany Právo a spravedlnost rozhodli, že další jednání se bude konat v této jiné místnosti. Vzhledem k tomu, že tam byli přítomni pouze poslanci strany Právo a spravedlnost a ne všichni byli ten den přítomni v parlamentu, neexistovala usnášecí většina, a tak poslanec strany Právo a spravedlnost Marek Suski se pokusil vyzvat několik poslanců ze strany Kukiz '15, aby se přesunuli do té druhé místnosti, ale neúspěšně. Nicméně jednání pokračovalo v této jiné místnosti a v hlavní parlamentní jednací hale bylo zhasnuto, aby opozice zůstala ve tmě.

5. V té jiné místnosti údajně poslanci strany Právo a spravedlnost schválili nový rozpočet a nějaký jiný kontroverzní zákon, o němž se údajně v pátek debatovalo. Legálnost tohoto jednání je velmi sporná: novinářům byl zakázán přístup (což je porušením ústavy) a parlamentní stráže zabránily opozičním poslancům ve vstupu do místnosti. Podařilo se jim tam dostat ze zadní strany, ale jejich hlasy byly ignorovány a poslanci ze strany Právo a spravedlnost jim zablokovali cestu. O dodatcích k rozpočtu se hlasovalo v blocích - což se zdá být dalším porušením předpisů. Nebyly používány hlasovací strojky a údajně poslanci strany Právo a spravedlnost sečítali hlasy manuálně sami.

Můj komentář: Bránit opozičním poslancům v účasti na jednání parlamentu zpochybňuje tvrzení strany Právo a spravedlnost, že toto jednání bylo legální a závazné. Toto je zřejmě ta zásadní chvíle: Strana Právo a spravedlnost překročila Rubikon a protože nemůže zasáhnout Ústavní soud, strana Právo a spravedlnost může dál vyvíjet nátlak směrem k dikatuře.

6. Poslanci opozice pochybují, zda bylo přítomno dostatečné množství poslanců strany Právo a spravedlnost, aby bylo shromáždění usnášeníschopné. Nafilmovali seznam přítomných, na němž chybějí podpisy několika poslanců strany Právo a spravedlnost. Někteří poslanci strany Právo a spravedlnost jako sám Kaczyński nebo ministr spravedlnosti Zbigniew Ziobro podepsali seznam dlouho poté, co jednání skončilo, což by se dalo považovat za potvrzení něčeho, co není pravda, není ovšem možné zkontrolovat, zda během hlasování byli tito poslanci přítomni.

7. Někteří opoziční poslanci se pokusili promluvit s předsedou a náměstkem předsedy parlamentu, oba jsou ze strany Právo a spravedlnost. Byli ignorováni (předseda parlamentu se schoval v jiné místnosti a předstíral, že není v kanceláři). Mezitím se před parlamentem shromáždil velký dav, přestože už bylo po půlnoci. Byl zavolán velký počet policistů. Polský letecký vzdušný prostor byl uzavřen pro všechna letadla (i když toto bylo později vysvětleno jako technické problémy na radarové stanici). Objevily se videozáběry jednoho občana, jak leží na zemi vedle kouřící světlice, kde se měla fotografovat oběť policejní brutality ležící v mracích slzného plynu.

Můj komentář: Zjevně jsou obě strany konfliktu ochotny používat strategii lživých informací.

8. Nakonec se poslanci strany Právo a spravedlnost rozhodli odejít z parlamentu. Byla zhasnuta světla na chodbách, aby opoziční poslanci nemohli nafilmovat jejich obličeje. Policie odstranila protestující demonstranty násilím, tentokrát to bylo reálné násilí, a vytvořila koridor pro automobily poslanců PiS. Krystyna Pawłowicz, která nemá automobil, musela projít uličkou hanby za doprovodu policie na hlavní ulici, zatímco dav bučel a volal "Skončíš ve vězení!" Nakonec byla odvezena domů v policejním automobilu. Později tvrdila na Facebooku, že ji zuřivý dav napadl, ale několik nahrávek dokazuje, že to není pravda.

Můj komentář: Kdyby byla poslankyně Krystyna Pawłowicz nahrazena některým z demonstrantů, kultura polského parlamentu by se výrazně zvýšila, protože je známa svým primitivismem.

9. Během svého úprku z parlamentu se k Jarosławu Kaczyńskému přiblížila Agniezska Pomaska, opoziční poslankyně. Začala ho natáčet na svůj mobilní telefon a ptala se ho přitom: "Co jste to udělali s touto zemí?" Telefon jí byl vyrván z ruky (ona tvrdí, že to udělal samotný Kaczyński), hozen na zem a parlamentní strážce ho rozdupal. Při úteku jiných poslanců strany Právo a spravedlnost upadl Marek Suski. Marek Szczerba tvrdí, že byl obviněn, že to něho strčil. To obvinění popírá.

Můj komentář: Nemám slov, když vidím, jak hluboce polská politika poklesla.

10. V sobotu se ve Varšavě konalo obrovské opoziční shromáždění, další shromáždění se konala v jiných městech. Zatímco vládní média prezentují páteční události jako "pokus destabilizovat zemi" a odhadují, že lidí, kteří se shromáždili na varšavských ulicích, bylo "méně než 300" a že situace je pod kntrolou, skutečnost, že do Varšavy byly povolány stovky policistů se zařízením pro slzný plyn a s vodními děly, se zdá být v protikladu k oficiálním zprávám. Jarosław Kaczyński pohrozil, že viníky potrestá.

Můj komentář: Nějak si nemyslím, že má na mysli předsedu parlamentu, který by mohl čelit tříletému vězení za zneužití svého postavení.

Můj komentář: Co se stane dál?

Množství policistů povolaných do polských ulic ukazuje, že se vláda opravdu obává hněvu lidu. Lidé srovnávají to, co se stalo v pátek večer, se zavedením stanného práva v roce 1981, ale s tím já nesouhlasím. Zaprvé, rozsah událostí je daleko menší. Zadruhé, tehdy bylo rozdělení společnosti jasné: vláda byla v opozici proti lidu Polska. Dnes je společnost naprosto rozhádána. Strana Právo a spravedlnsot se stále ještě těší silné podpoře a mnoho z těch Poláků, kteří nepodporují stranu Právo a spravedlnost, nevidí žádnou reálnou alternativu k jejich vládě. Kdyby nyní uspořádal Jarosław Kaczyński předčasné volby, není vyloučeno, že by je strana Právo a spravedlnost znovu vyhrála. Ale riskoval by to, vzhledem k tomu, že tak přišel o moc roku 2007?

Je ironické, že to všechno začalo hádkou o přístup médií k politikům. Jak strana Právo a spravedlmnost, tak opozice, zastávají pevně názor, že zabránit televizním štábům v přístupu do zákulisí parlamentu by znamenalo, že se lidé nedovědí o důležitých událostech. Mezitím o tom, co se dělo v pátek večer, ví veřejnost většinou jen z videozáznamů pořízených mobilními telefony a zveřejněných na sociálních sítích opozičními poslanci. Jeden poslanec ze strany Kukiz '15 dokonce na své Facebookové stránce vysílal živě. Dokazuje to znovu, jak hluboce zakořeněná ve dvacátém století je polská politická třída. Avšak kdyby nedošlo k přehnané reakci předsedy parlamentu, ke konfliktu by nebylo došlo. Avšak vládnoucí strana má ve zvyku terorizovat opoziční poslance pokaždé, když vykročí z řady, takže zřejmě netušila, k čemu dojde.

Je obtížné předpovídat, co se stane teď. Je možné, že se prach usadí a věci se vrátí k normálu (tedy k tomu, že strana Právo a spravedlnost pomalu likviduje instituce státu a demokracie). Jinou možností je, že protože je poděsila reakce veřejnosti, strana Právo a spravedlnost se nyní pokusí zlikvidovat demokracii rychle a prosadit nevratné změny dřív, než přijde o moc. Někteří lidé si také myslí, že se Kaczyński pokusí uspořádat předčasné volby, ale že je tentokrát zfalšuje, aby si zajistil plnou ústavní většinu. Nebyl bych překvapen, kdyby se Kaczyński skutečně vydal tímto směrem, i když si to v dané chvíli nedovedu ani představit. Avšak s tímto člověkem v čele státu se může stát cokoliv.

0
Vytisknout
13814

Diskuse

Obsah vydání | 22. 12. 2016