Německá policie: Zatím není jasné, zda šlo o islamistický útok

20. 12. 2016

čas čtení 3 minuty

- Uprchlíci v Německu se obávají, že se v důsledku útoku proti vánočnímu trhu v Berlíně německá veřejnost obrátí proti nim. "Prosíme, nepodezřívejte všechny. Negeneralizujte," argumentují. "S tímto zločinem nemáme nic společného," řekl Ammar Wazzas, pětačtyřicetiletý uprchlík ze syrského města Idlib. "Doufám, že to, co tahle osoba udělala, nepoškodí pověst uprchlíků, jako jsme my, kteří jsou Německu velmi vděční." - Organizátoři vánočních trhů po celém světě zpřísnili bezpečnostní opatření.

- Braniborská brána v Berlíně byla v úterý večer osvětlena barvami německé vlajky na počest obětí berlínského útoku:

- Britský ultrapravicový politik Nigel Farage se na sociálních sítích ohledně berlínských útoků zuřivě střetl s Brendanem Coxem, manželem zavražděné poslankyně Joe Coxové. Farage se vyjádřil, že za berlínské útoky může Merkelová a obvinil manžela mrtvé poslankyně z "podpory extremismu".

- Farage se zmínil o této výměně názorů v rozhlasovém rozhovoru a obvinil mrtvou Joe Coxovou, že její organizace Hope, not Hate, Naděje, ne nenávist, bojující proti xenofobii, byla "extremistickou organizací".

- Firma ThyssenKrupp potvrdila, že řidič kamionu přijel k jejímu skladišti v Berlíně v pondělí a snažil se tam složit ocelové trámy, které měly být doručeny v úterý. Firma mu sdělila, že se musí vrátit v úterý. Řidičův bratranec sdělil reportérům, že řidič kamion zaparkoval nablízku v "podivné" čtvrti a šel si sehnat jídlo.

- Josef Joffe, editor a vydavatel německého deníku Die Zeit, předpovídá konec prouprchlické politiky Merkelové.

- Německá policie se domnívá, že pachatelé berlínského útoku jsou stále ještě na svobodě. Přiznává, že zřejmě zatkla nesprávného muže. Holger Münch, šé federální kriminální policie přiznal, že není jasné, zda byl útočník islamista. Nic není dosud prokázáno.

- Při pondělním incidentu bylo usmrceno 12 lidí, z toho 6 Němců. Dalších 48 osob bylo zraněno, z toho 18 vážně.

- Muž, který byl v kamionu nalezen mrtvý, byl identifikován jako polský občan. Ten kamion nepřivezl na vánoční trh. Byl pobodán a zastřelen, ale nebyly nalezeny žádné zbraně.

- Pákistánec zatčený 2 km od incidentu popřel, že by měl s útokem cokoliv společného. "Zatím je nejasné, zda kamion řídil," řekl šéf berlínské policie Klaus Kandt.

- Německá ultrapravicová strana Alternative fuer Deutschland tvrdí, že se terčem útoku steala "německá křesťanská tradice".

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5891

Diskuse

Obsah vydání | 22. 12. 2016