"Položili nás na tváří dolů na zem. Pak zastřelili jednoho civilistu."

19. 12. 2016

čas čtení 2 minuty

Svědectví občana, který se snaží odejít z východního Aleppa

Až do včerejšího večera byla toto krátkodobá cesta ke svobodě. Cesta pro občany, kteří měli být evakuování z východního Aleppa. Po cestě jsou rozházena opuštěná zavazadla, šatsvo a ruksaky. Protože tady se ti, kteří se snažili uprchnout, obrátili zpátky. Protože tady ozbrojenci konvoj zastavili a nařídili vybrané skupině lidí, aby vystoupili z autobusu.

"Stáli jsme tam, údajně jsme měli být evakuováni. Vzali nás a položili nás na zem, tváří k zemi. Začali po nás šlapat. Pak jednoho civilistu zastřelili. A ostatní civilisty začali bít. Odebrali nám všechno, co jsme měli u sebe, včetně peněz."

"Celý konvoj byl prohledán a okraden. Začali střílet kolem sebe. Takto to vypadalo. Vůbec ne jako spořádaná evakuace. Naděje se proměnila ve strach a v paniku a v zoufalství. I ti nejzocelenější občané začali plakat.

Išmael al-Abdullah, hovoří z východního Aleppa: "Myslel jsem, že je to příležitost. Ale jakmile začali střílet, myslel jsem, že tam všichni zemřeme. Myslel jsem, že nás všechny tam popraví."

Spory se vedou o to, kdo začal na evakuované občany střílet. Avšak občané, kteří tam uvízli, obviňují Íránem podporované příslušníky organizace Hezbollah. Které velí tento muž, nenápadný major Qassem Suleimani oblečený v tmavomodrých šatech. Tento Íránec prý je jediný člověk, který řídí Asadovu válku. Je to jeden z nejmocnějších mužů v dnešní Sýrii. Bez jeho rozhodnutí nikdo nemůže opustit Aleppo ani do něho vstoupit.

Všechny autobusy, které dnes jely na přechod, byly prázdné. Evakuace byla přerušena a nikdo neví na jak dlouho.

Vláda ovládá už skoro celé Aleppo, ale zůstává ve vzbouřenci ovládané enklávě ve východním Aleppu podle odhadů ještě asi 50 000 lidí. Jediná cesta ven je na západ a ta je nyní nejen blokována, ale plná nejistoty.

"Riskujeme smrt, jestliže se pokusíme odejít, jestliže zůstaneme. V obou případech zemřeme. Budeme usmrceni, ale doufáme, že jsme se dověděli, že Rusko, Francie, Spojené státy a Británie něco udělají."

Takže v neděli večer jsou zpět v podzemí, čekají, čekají, než ti, které nemohou ovlivnit, rozhodnou o jejich osudu.

0
Vytisknout
6113

Diskuse

Obsah vydání | 22. 12. 2016