Co má být předmětem francouzských dodávek na podporu ukrajinské protivzdušné obrany?

14. 10. 2022 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty
Francouzský prezident Emmanuel Macron oznámil, že jeho země dodá Ukrajině systémy protivzdušné obrany a radary. Francouzské zdroje informaci dále neupřesňují, ukrajinské tvrdí, že předmětem dodávek má být starší systém krátkého dosahu Crotale.

Systém konsorcia Thomson CSF Matra označovaný Crotale (chřestýš) EDIR byl coby varianta exportního systému Cactus zaveden do výzbroje francouzských ozbrojených sil počátkem 70. let. V původní verzi je schopen zasahovat cíle ve výškách do 5 000 m a do vzdálenosti 10 km. Může být použit proti nízko létajícím bojovým letounům i střelám s plochou dráhou letu, jako jsou Kalibry odpalované z ruských ponorek v Černém moři. Jeho účinnost proti íránským bezpilotním prostředkům v ruských službách bude muset být teprve otestována. Jako součást obrany proti balistickým raketám by byl původní Crotale neúčinný.


Francouzské ozbrojené síly systém používaný k obraně letišť umístily na mobilní kolové podvozky 4x4 typu P4R (velitelské vozidlo s radarem, palebné vozidlo se čtyřmi raketami R440). Nabízí se tak i možnost, že by Crotale do jisté míry postupně nahradil dosluhující mobilní systémy sovětského původu, které dosud zajišťují organickou protivzdušnou obranu ukrajinských jednotek v protiofenzívě - a pravděpodobně by byl pak obdobně spárován s německým hlavňovým systémem Gepard.

Novější verze Crotale NG byla od 90. let široce vyvážena, mj. do Finska nebo Jižní Koreje (která systém ještě dále vylepšila a modernizovala). Zda by se Paříž byla ochotna vzdát ve prospěch Ukrajiny novějších a výkonnějších verzí Crotale není v tuto chvíli jasné.

Francie teoreticky může dodat řádově desítky systémů Crotale EDIR naposledy modernizovaných v 80. letech na standard Crotale 5000 s šifrovaným komunikačním kanálem. Ukrajinské síly aktuálně proti ruskému letectvu úspěšně používají i mnohem zastaralejší systémy PVO sovětského původu.

3
Vytisknout
6678

Diskuse

Obsah vydání | 18. 10. 2022