Íránští protestující potřebují stejnou podporu Západu jako Ukrajina, upozorňují exulanti

18. 10. 2022

čas čtení 2 minuty
 
Významná skupina Íránců v exilu, aktivistů za lidská práva a rodin politických vězňů s dvojím občanstvím vyzvala Západ, aby více pomáhal Íráncům, kteří požadují svobodu


EU, USA a Spojené království uložily převážně symbolické zákazy cestování a zmrazení majetku desítce bezpečnostních činitelů, kteří jsou spojováni se zásahy proti lidem protestujícím v Íránu po smrti Mahsy Aminiové ve vazbě v polovině září. Západ nepřerušil rozhovory s íránským režimem o jaderné dohodě z roku 2015 ani nezhoršil diplomatické vztahy.

 
Otevřený dopis, který podepsalo 77 lidí, obviňuje režim z útoků na své občany zevnitř, stejně jako Rusko útočí zvenčí na Ukrajinu. Mezi jeho signatáři jsou Kylie Moore-Gilbertová, australská akademička a bývalá politická vězeňkyně, Elika Ashooriová, dcera propuštěného britského politického vězně Anoosheha Ashooriho, a Kazem Moussavi, mluvčí německé strany Zelených pro Írán.
Reklama

 
Dopis je pozoruhodný mimo jiné proto, že spojil často rozdělené a roztříštěné íránské opoziční hnutí.

Šéf zahraničních věcí EU Josep Borrell připustil, že Západ možná bude muset udělat více, aby Írán potrestal, ale zdráhal se spojit osud politických vězňů s budoucností jaderné dohody. Mnohé evropské metropole s protesty sympatizují, ale odhadují, že represe zvítězí.

V dopise se píše: "Tito mladí Íránci jsou odvážní a stateční a nehodlají se dále podřizovat bezohlednosti režimu. Bojují o svůj život a bojují s nasazením vlastního života. Íránský režim si zatím znepřáteluje vlastní obyvatelstvo vězněním, mučením a zabíjením. A znepřáteluje si i 'svobodný svět´ krutou šachovou hrou, kdy jako pěšáky využívá lidí dvojího občanství nebo občanů jiných zemí. Mučí je na samotkách, upírá jim základní lidská práva a ničí životy jim i jejich rodinám.

Dopis pokračuje: "Demokratické země mají povinnost se ozvat a mají na výběr: postavíme se na stranu utlačovatele, nebo těch, kteří volají po svobodě a spravedlnosti? Zatímco Ukrajinci bojují s vnějším útočníkem, Íránci bojují s vnitřním nepřítelem - režimem. 'Svobodný svět' dokázal, že je schopen podpořit boj za svobodu Ukrajiny, o sankcích bylo rozhodnuto během několika dní, byla přijata jasná opatření.

Nyní nastal čas jednat a podpořit íránský lid v jeho boji proti diktatuře."

Signatáři tvrdí, že protesty se netýkají jen smrti Amíny, ale vycházejí z důsledků čtyř desetiletí útlaku.

Lidé v Íránu, píše se v dopise, se prostě chtějí "smát a žít, milovat a tančit, studovat a pracovat, mít svůj názor a mít možnost ho vyjádřit, mít možnost volby a rozhodovat se, být svobodní".

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
3669

Diskuse

Obsah vydání | 20. 10. 2022