Ruská agrese na Ukrajině: Ruské údery opět zasáhly kritickou infrastrukturu ve městech na Ukrajině

18. 10. 2022

čas čtení 5 minut
- Zelenskij: Od 10. října bylo zničeno 30 % ukrajinských elektráren
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij na Twitteru uvedl, že "od 10. října bylo zničeno 30 % ukrajinských elektráren, což způsobilo masivní výpadky elektřiny v celé zemi".Zelenskij označil ruské údery na dodávky elektřiny za "další druh ruských teroristických útoků" a uvedl, že "nezbývá žádný prostor pro jednání s Putinovým režimem".


- Vladimir Putin neplánuje ukončit vojenskou mobilizaci v Rusku, protože cíl 300 000 vojáků zatím nebyl dosažen

Zatímco některé regiony proces ukončily - včetně hlavního města Moskvy, kde byly uzavřeny odvodní kanceláře -, jiné mají před sebou ještě dlouhou cestu.

"Prozatím neexistuje žádný prezidentský dekret [o ukončení mobilizace]," uvedl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. "Proces částečné mobilizace končí a v některých regionech byl ukončen."

- Ruské síly v úterý provedly nové nálety na ukrajinská energetická zařízení, které způsobily několik výbuchů v oblasti severního Kyjeva, kde se nachází tepelná elektrárna.

Kyrylo Tymošenko, zástupce vedoucího prezidentské kanceláře, uvedl, že došlo ke třem ruským úderům na blíže nespecifikované energetické zařízení. Starosta města Vitalij Kličko uvedl, že šlo o útok na "kritickou infrastrukturu" v severním Kyjevě, kde svědci  viděli k nebi stoupat hustý dým.

Tymošenko uvedl, že dva letecké údery zasáhly energetické zařízení ve městě Dnipro na jihovýchodě země a způsobily "vážné škody"..

"Zuří požár a dochází k vážným škodám," uvedl k úderu na Dnipr regionální gubernátor Valentyn Rezničenko.

Nálet zanechal město Žytomyr bez dodávek vody a elektřiny, uvedl jeho starosta, a svědek agentury Reuters uvedl, že ruská raketa zasáhla obytný dům v ukrajinském přístavním městě Mykolajiv.

Střela zcela zničila jedno křídlo budovy v centru města a zanechala po sobě velký kráter.

- Státní ruská tisková agentura RIA Novosti uvádí, že mezi 13 lidmi, kteří zahynuli po pádu vojenského letadla v Jeysku, byly i tři děti. Stíhací bombardér Su-34 spadl na obytnou budovu.

RIA rovněž uvádí, že vyšetřovatelé v současné době považují za hlavní faktor havárie "technickou závadu letadla".
 

 

- Předběžné vyšetřování škod na dvou plynovodech Nord Stream v dánské části Baltského moře ukazuje, že úniky byly způsobeny "silnými explozemi", uvedla v úterý kodaňská policie ve svém prohlášení, píše agentura Reuters.

- Jaroslav Trofimov, hlavní zahraniční zpravodaj listu Wall Street Journal, nabídl tuto rychlou analýzu dnešních úderů: "Další den ruských raketových úderů na elektrickou infrastrukturu v Kyjevě a v okolí Ukrajiny. Rusko není schopno zvítězit na bitevním poli, a tak se snaží vybojovat vítězství tím, že ukrajinské civilisty nutí mrznout ve tmě."

 
- Podle starosty města Žytomyr na severu země zůstal po náletu bez dodávek vody a elektřiny a svědek agentury Reuters uvedl, že ruská raketa zasáhla obytný dům v ukrajinském přístavním městě Mykolajiv.

Střela zcela zničila jedno křídlo budovy v centru města a zanechala po sobě velký kráter.

Ukrajinská novinářka Maria Avdějevová popsala dnešní události jako "masivní útok na zařízení energetické infrastruktury dnes ráno" a uvedla, že zasaženy byly Kyjev, Dnipro a Žytomyr


Ukrajinský prezident reagoval na dnešní ranní ruské údery na ukrajinská města:

"Ukrajina je pod palbou okupantů. Pokračují v tom, co jim jde nejlépe - terorizují a zabíjejí civilisty. V Mykolajivu nepřítel zničil obytný dům raketami S-300. Zemřel jeden člověk. Došlo také k úderu na květinový trh, kaštanový park. Zajímalo by mě, proti čemu ruští teroristé bojovali u těchto naprosto mírumilovných objektů?

    Teroristický stát takovými akcemi pro sebe nic nezmění. Pouze potvrdí svou destruktivní a vražednou podstatu, za kterou se bude jistě zodpovídat."

- Vitalij Kličko, starosta Kyjeva, napsal na Telegram zprávu o "ranních explozích opět v Kyjevě".

Uvedl, že cílem byl objekt kritické infrastruktury v Desnianském okrese.
 

- Oleh Syněhubov, gubernátor Charkova, poskytl na Telegramu aktuální informace: "Dnes kolem 8.30 hod. nepřítel vypálil na Charkov osm raket z ruského města Belgorod", ale nedošlo k žádným obětem.

Informoval, že za posledních 24 hodin byli v regionu při ostřelování zraněni tři starší lidé a že "státní záchranná služba během dne zneškodnila 1428 výbušných předmětů".

Dále uvedl, že "během uplynulého dne ruští okupanti z tanků, minometů, hlavňového a proudového dělostřelectva ostřelovali osady nacházející se v blízkosti kontaktní linie".

0
Vytisknout
4700

Diskuse

Obsah vydání | 20. 10. 2022