Válka na Ukrajině: Zlom pro tajné služby

19. 10. 2022

čas čtení 4 minuty
Ruská invaze na Ukrajinu udržuje Úřad pro ochranu ústavy, BND a další německé bezpečnostní agentury v nejistotě. Také vidíte Německo jako cíl špionáže a výhrůžek, upozorňuje Marcel Fürstenau.

Konstantin von Notz kritizoval německé bezpečnostní orgány již mnoho let. Zelený politik jako předseda parlamentního kontrolního orgánu pro spolkové zpravodajské služby pronesl 17. října v Berlíně větu, která by neměla být překvapivá: "Válka na Ukrajině nás v současné době zaměstnává obzvlášť intenzivně."

Naproti němu a ostatním členům výboru sedí trio, pro které toto tvrzení platí o to víc: Thomas Haldenwang je předsedou Spolkového úřadu pro ochranu ústavy (BfV), Bruno Kahl vede Spolkovou zpravodajskou službu (BND) ve stejné funkci a Martina Rosenberg vede Spolkovou vojenskou kontrarozvědku (BAMAD).

Zvláštní na jejich setkání je, že tři hodiny veřejně mluví o důsledcích ukrajinské války a nebezpečích, jako je pravicový extremismus nebo průmyslová špionáž. Jinak to dělají pravidelně za polstrovanými dveřmi v podzemní místnosti Bundestagu. Pak se mluví o věcech, které jsou absolutně tajné.

BND varuje před dalším Putinovým násilím

Zástupci médií a zainteresovaní návštěvníci v galerii pro diváky sice nedostanou žádné velkolepé zprávy, ale získají mlhavou představu o tom, čeho se tajné služby od útoku Vladimira Putina na Ukrajinu obávají.

BND, v jejímž čele stojí od roku 2016 Bruno Kahl, je zodpovědná za průzkum v zahraničí. Když se ujal úřadu, Rusko již před dvěma lety anektovalo Krymský poloostrov. Když Rusko 24. února napadlo Ukrajinu, Kahl sám byl v Kyjivě. Jeho autorita byla obviněna, že na rozdíl od amerických tajných služeb dostatečně nevaroval před blížící se válkou. Kahl to nechce akceptovat, jeho agentura vždy poukazovala na to, že Putin bude nadále používat násilí "k dosažení svých politických cílů".

Varování bezpečnostních orgánů zůstalo bez povšimnutí

Kromě začlenění Krymu a oblasti Donbasu prezident BND jako důkaz zmiňuje války v Čečensku, Gruzii a Sýrii. Ruská agrese proti Ukrajině proto nebyla pro zahraniční zpravodajskou službu žádným překvapením. Velké části německého obyvatelstva byly teprve tehdy "otřeseny".

Ve veřejném diskurzu posledních desetiletí je bohužel běžnou praxí "opakovaně ignorovat a potlačovat skutečné hrozby a odmítat odpovídající varování bezpečnostních orgánů jako strašení a nafoukanost," kritizuje Kahl.

Ruské pokusy "rozdělit společnost"

Šéf BND popisuje jednání šéfa Kremlu Vladimira Putina jako výsledek kalkulace nákladů a výnosů: Politických, vojenských i ekonomických. Mnozí odborníci si jsou nyní jisti, že ruský prezident, který se dostal do defenzívy, se možná přepočítal.

Pro Bruna Kahla je 24. únor 2022, kdy ruské jednotky v rozporu s mezinárodním právem vtrhly na Ukrajinu, zlomovým okamžikem, který ovlivní všechny zpravodajské služby. Tak to vidí i předseda Úřadu pro ochranu ústavy Thomas Haldenwang. Rusko se snaží podkopat základy demokracie. To má dopad na domácí bezpečnost. Každé téma slouží k "rozdělení společnosti": Koronavirus, inflace – "kompletní program".

Drony nad základnami Bundeswehru?

Ruská propaganda, říká Haldenwang, byla od začátku války výrazně útočnější a agresivnější. Jeho úřad zaznamenal nárůst špehování členů opozice. Předseda Úřadu pro ochranu ústavy nepochybuje, že Putinův režim je připraven zabíjet v zahraničí.

Kontrolor tajných služeb Konstantin von Notz také považuje zprávy o minidronech, které prý byly spatřeny na základnách Bundeswehru, za potenciálně velký bezpečnostní problém. Zejména proto, že jde o lokality, kde se ukrajinští vojáci cvičí na zbraňových systémech.

"Jsme na řadě, protože je to skutečná hrozba," říká Martina Rosenberg, prezidentka Vojenské kontrarozvědky. Ačkoli nelze přímo přiřadit pokusy o špionáž Rusku, pravděpodobnost je velmi vysoká.

"Rusko je bouře, Čína je změna klimatu"

Další velkou výzvou pro zpravodajské služby je Čína, která je opakovaně zmiňována ve veřejném průzkumu. Špionážní aktivity asijské supervelmoci jsou podle Martiny Rosenbergové už léta "na vysoké úrovni". Také šéf BND Bruno Kahl považuje Čínu za jednu z největších hrozeb spolu s Ruskem a mezinárodním terorismem. Předseda Úřadu pro ochranu ústavy Thomas Haldenwang tvrdí, že jde o běžný obrázek v kruzích zpravodajských služeb: "Rusko je bouře, Čína je změna klimatu."

Zdroj v němčině: ZDE

0
Vytisknout
4613

Diskuse

Obsah vydání | 21. 10. 2022