Dostane Ukrajina konečně německé tanky?

23. 9. 2022

čas čtení 6 minut
Ukrajina potřebuje moderní západní tanky, aby mohla pokračovat v osvobozování Ruskem okupovaného území, tvrdí vojenští experti. Ozývají se výzvy, aby Německo vytvořilo v Evropě koalici, která je dodá, upozorňuje Frank Hofmann.

V německém spolkovém parlamentu, Bundestagu, nastal čas zúčtování: Zákonodárci mají diskutovat o německé pomoci Ukrajině. A existují náznaky, že většina je pro zásobování země moderními tanky – což se zdá, že se kancléř Olaf Scholz a jeho sociální demokraté (SPD) zdráhají udělat.

Největší opoziční strana v Německu, středopraví křesťanští demokraté (CDU), předložila návrh na dodávku tanků západní konstrukce a bojových vozidel pěchoty z průmyslových zásob na Ukrajinu.

Pokud se o návrhu – nazvaném "Obrana míru a svobody v Evropě – teď rozhodně podpořit Ukrajinu těžkými zbraněmi" – bude hlasovat, mohly by se odhalit trhliny ve vládní koalici, protože mnoho poslanců ze strany Zelených a Svobodných demokratů ( Poslanci FDP) jsou také pro poskytování větší vojenské pomoci.

Dopad vývoje na bojišti

V překvapivém oznámení německé ministerstvo obrany v polovině září uvedlo, že dodá Ukrajině 50 obrněných vozidel Dingo. Ty by nabídly frontovým ukrajinským vojákům ochranu před ruskou palbou.

Ukrajina už měsíce volá po západních tancích, které by použila v boji proti ruským útočníkům. Po posledních vojenských úspěších Kyjiva na severovýchodě země vstupuje válka do nové fáze.

"Ukrajina v současné době postrádá vybavení k úspěšnému provedení protiútoků, zejména v rozlehlé, prostorné travnaté oblasti. Proto Ukrajina tolik hledá pomoc s bojovými tanky a obrněnými transportéry," řekl Nico Lange, analytik z Mnichovské bezpečnostní konference a expert na východní Evropu.

Tlak na Německo, aby dodalo Ukrajině více těžkých zbraní, neustále roste.

Ale v polovině září generální inspektor Bundeswehru Eberhard Zorn, nejvyšší německý voják, bagatelizoval vojenský úspěch Ukrajiny na severovýchodě země v rozhovoru pro týdeník Focus. "Jsem opatrný při používání takových výrazů," řekl s odkazem na protiofenzívu ukrajinské armády, kterou ocenily USA a Velká Británie. Ve stejném rozhovoru Zorn varoval před ruskými útoky na pobaltské státy nebo Finsko.

Ben Hodges, bývalý velitel amerických sil v Evropě, který žije v Německu, popsal Zornovy výroky jako "ohromující špatnou analýzu ruských schopností". Řekl, že samotné Finsko může rozdrtit ruské síly v jejich současném stavu. A Litva a Polsko, které sdílejí hranice s ruskou exklávou Kaliningrad na pobřeží Baltského moře, by ji mohly "udusit" "za týden". Většina západních analytiků má tendenci souhlasit s americkým generálem.

Umírněnější sociální demokraté čelí v německé vládě rostoucímu tlaku svých koaličních partnerů – Zelených a svobodných demokratů (FDP). V rozhovoru pro deník Frankfurter Allgemeine Zeitung ministryně zahraničí Annalena Baerbocková (Zelení) řekla: "V této rozhodující fázi, ve které se Ukrajina nyní nachází, to nepovažuji za rozhodnutí, které by se mělo dlouho protahovat." Dodala, že v každém případě o dodávce "moderních tanků", jako je Leopard 2, lze rozhodnout pouze ve spolupráci "v koalici a na mezinárodní úrovni".

Baerbocková neustále vystupuje ve prospěch solidarity s Ukrajinou.

To zní velmi podobně jako návrh Evropské rady pro zahraniční vztahy (ECFR), think-tanku se sídlem v Berlíně, na "Plán Leopard 2", který právě koluje v německé metropoli.

Doporučuje, aby evropské země, které mají Leopard 2 na skladě, vytvořily skupinu, která poskytne Ukrajině 90 bojových tanků. "Po podpoře městského obranného boje Ukrajiny a posílení jejích schopností úderů na velké vzdálenosti by měli vybavit její ozbrojené síly pro manévrový boj. Těžké pancéřování bude v této další fázi války klíčové," uvedli analytici Gustav Gressel, Rafael Loss a Jana Puglierinová v nedávné zprávě.

Navrhli, aby německá vláda pro tento účel vytvořila "konsorcium evropských uživatelů Leopardu 2" a vysvětlili, že 12 evropských armád a Turecko mají mezi sebou více než 2000 různých tanků Leopard 2.

Podle Nico Lange z Mnichovské bezpečnostní konference "sdružení několika evropských národů, které mají bojové tanky Leopard 2", by mohl být způsob, jak podpořit Ukrajinu "na stejné úrovni" jako USA. Washington zatím dodal Ukrajině s velkým náskokem nejvíce zbraní.

Německé dodávky zbraní k dnešnímu dni

Berlín se zdráhal poskytnout přesná čísla ohledně dodávek nejmodernějších zbraňových systémů. Kromě 50 obrněných transportérů Dingo prý Ukrajina obdržela blíže nespecifikovaný počet dělostřeleckých radarových systémů Cobra a systémů protivzdušné obrany Iris-T.

Německé ministerstvo obrany bylo mnohem přesnější, když šlo o dodávku 20 samohybných protiletadlových kanónů Gepard, za což Berlín získal uznání od USA a Ukrajiny.

Ukrajinští vojáci, kteří budou zbraň obsluhovat, absolvovali přes léto výcvik v Německu. Podle ministerstva v současné době probíhá dodávka dalších 10 kanónů Gepard.

Ministryně obrany Christine Lambrechtová ze sociálnědemokratické strany Olafa Scholze (SPD) také oznámila, že Německo pošle další dva raketomety Mars II, včetně 200 raket.

Německo v současné době zpracovává seznam vojenských dodávek, který obsahuje více než dvě desítky položek. Většina bude pocházet přímo od německých výrobců zbraní, nikoli ze zásob Bundeswehru. Patří mezi ně obrněná vyprošťovací vozidla, mostní tanky a také stovky nákladních automobilů a přívěsů.

Podle vlády Německo mezi 1. lednem a 19. zářím letošního roku schválilo vývoz zbraní na Ukrajinu v hodnotě více než 733 milionů eur (cca 723 milionů dolarů).

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
4639

Diskuse

Obsah vydání | 27. 9. 2022