Ruská agrese na Ukrajině: Švédští seismologové zaznamenali výbuchy v blízkosti plynovodu Nord Stream

27. 9. 2022

čas čtení 12 minut
 
- Švédská státní televize SVT informuje, že seismologové v posledních 36 hodinách zaregistrovali výbuchy v blízkosti plynovodů Nord Stream.

SVT může prozradit, že měřicí stanice ve Švédsku i Dánsku zaznamenaly v pondělí silné podmořské exploze ve stejné oblasti, kde dochází k únikům plynu. 'Není pochyb o tom, že se jedná o exploze,' říká Björn Lund, lektor seismologie ve švédské národní seismické síti SNSN.

První výbuch byl zaznamenán v noci na pondělí ve 2.03 hodin a druhý v pondělí večer v 19.04 hodin.

Varování před únikem plynu přišlo od námořní správy v pondělí ve 13.52 a ve 20.41 poté, co lodě zjistily bubliny na hladině.

SVT získala souřadnice naměřených výbuchů a ty se nacházejí ve stejné oblasti, kde byly zaznamenány úniky plynu.

Lund o  o měřeních řekl: "Je jasně vidět, jak se vlny odrážejí ode dna k hladině. Není pochyb o tom, že šlo o výbuch. Měli jsme dokonce stanici v Gnosjö, která to zachytila".

- Obrovské útoky proti Charkovu, úterý večer. Pět raket. Zasažena elektrická trafostanice. V mnoha oblastech je výpadek elektřiny. Intenzivní požár. Teroristický stát útočí na civilní infrastrukturu, zatímco jej Rada bezpečnosti OSN odsuzuje. Rusko musí být vyloučeno z Rady bezpečnosti OSN.




 

- Společnost Facebook uvedla, že identifikovala a zastavila rozsáhlou síť falešných účtů, které šířily ruskou propagandu o invazi na Ukrajinu po celé západní Evropě, napsala agentura AP.

Mateřská společnost Meta uvedla, že síť vytvořila více než 60 webových stránek, které napodobovaly legitimní zpravodajské organizace, ale papouškovaly ruská mluvčí o Ukrajině.

K šíření propagandy mezi publikum v Německu, Itálii, Francii, Velké Británii a na Ukrajině bylo použito více než 1 600 falešných účtů na Facebooku. Podle společnosti Meta se jednalo o největší a nejkomplexnější síť napojenou na Rusko, kterou kalifornská společnost od začátku invaze na Ukrajinu identifikovala.

Ruské velvyslanectví ve Washingtonu DC na žádost o komentář nereagovalo, uvedl zpravodajský server.


- Dánské ozbrojené síly zveřejnily video, na němž je vidět, jak se nad plynovody Nord Stream 1 a 2 objevují na  hladině Baltského moře bubliny, a uvedly, že největší únik plynu způsobil narušení hladiny o průměru hodně přes 1 km.



- Poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak označil velké úniky ze dvou ruských plynovodů pod Baltským mořem za "teroristický útok".

Ve svém prohlášení na Twitteru vyzval k většímu zbrojení a uvedl: ":



- Ruská média oznámila předběžné výsledky sčítání hlasů v "referendu", podle nichž "ano" přesahuje 97 %.

Ruská média oznámila předběžné výsledky čtyř široce zpochybňovaných "referend", která zinscenovaly proruské zástupné orgány ve čtyřech okupovaných oblastech Ukrajiny - Luhansku, Doněcku, Záporoží a Chersonu.

Jak se všeobecně předpokládalo, úřady tvrdí, že drtivá většina tamní veřejnosti si přeje připojení k Ruské federaci.

Agentura RIA Novosti uvádí, že po sečtení téměř čtvrtiny "hlasů" v každém ze čtyř referend se všechny regiony vyslovily nejméně z 97 % pro připojení k Rusku.

Ukrajinští představitelé označili proces, který začal v pátek, za "propagandistickou show" a západní představitelé prohlásili, že výsledky nebudou uznány.


- Obě zjevné netěsnosti plynovodu Nord Stream se nacházejí v blízkosti ostrova Bornholm, který patří Dánsku v Baltském moři.

Švédská televize SVT cituje seismologa Björna Lunda, podle něhož oblast, kde byly zaznamenány výbuchy, není oblastí, která se obvykle používá pro vojenská cvičení. Pro SVT řekl: "Obvykle dostáváme informace o explozích, které se odehrávají pod vodou, ale někdy je nedostaneme. V tomto případě jsme žádné informace nedostali."

Podle Lunda měl jeden z výbuchů sílu 2,3 stupně Richterovy stupnice a byl zaznamenán na 30 měřicích stanicích v jižním Švédsku.

Již před zprávami seismologů se objevily spekulace o možné sabotáži, neboť provozovatel ropovodu označil tři vedení, která utrpěla značné škody během jednoho dne, za "bezprecedentní".



- Podle agentury Reuters německý ministr hospodářství očekává, že bude muset prodloužit životnost posledních dvou jaderných elektráren v zemi, aby se zabránilo možným výpadkům a omezením v rozvodné síti v největší evropské ekonomice během letošní zimy.

Německo plánovalo ukončit postupné vyřazování jaderné energie do konce letošního roku, ale výpadek dodávek energie z Ruska v důsledku války na Ukrajině přiměl vládu ponechat dvě elektrárny v pohotovosti až do dubna.

Týdeník Der Spiegel citoval Roberta Habecka: "Už jsme v situaci, kdy zátěžový test říká: možná bude nutné použít jaderné elektrárny pro zabezpečení sítě."


- Ruský prezident Vladimir Putin v poslední den hlasování o anexi, které západní představitelé odsoudili jako podvod, prohlásil, že Rusko chce "zachránit lidi" na čtyřech Moskvou kontrolovaných územích na Ukrajině, píše agentura AFP.

 
 
- Ukrajina vyzvala Evropskou unii, aby na Rusko uvalila hospodářské sankce a potrestala ho tak za uspořádání hlasování o anexi ve čtyřech okupovaných regionech, uvedla agentura Reuters.

Ministr zahraničí Dmytro Kuleba uvedl, že osobní sankce nebudou stačit jako trest za referenda, která Rusko vydává za předehru k anexi čtyř ukrajinských regionů.

"Nestačí se omezit na kosmetická opatření... čím měkčí bude reakce na takzvaná referenda, tím větší bude motivace Ruska k eskalaci a anexi dalších území," řekl novinářům po jednání v Kyjevě s francouzskou ministryní zahraničí Catherine Colonnovou. "V obsahu osmého balíčku sankcí (EU) uvidíme, jak vážně EU bere problém referend."

Dodal, že kroky Moskvy nezmění počínání Ukrajiny na bojišti.

 
- V Polsku byl v úterý slavnostně otevřen nový plynovod, který bude přepravovat norský plyn přes Dánsko, což má posílit energetickou bezpečnost Evropy poté, co Rusko odřízlo Varšavu od dodávek, informuje agentura AFP.

Na slavnostním ceremoniálu v západním Polsku norský ministr energetiky Terje Aasland řekl, že jde o "milník na důležité cestě k evropské nezávislosti na ruské energii".

Dánská premiérka Mette Frederiksenová řekla, že spuštění plynovodu "znamená zásadní geopolitický krok pro nás všechny.

"Musíme udělat vše pro to, abychom odstranili energii jako ruský mocenský nástroj," řekla při zahájení v Budně nedaleko města Štětín.

Ruský prezident Vladimir Putin "používá ruskou energii jako zbraň k destabilizaci Evropy, k našemu rozdělení. Nesmíme mu dovolit, aby uspěl," dodala.

Polský prezident Andrzej Duda označil plynovod za "polský sen".

Frederiksenová se rovněž zmínila o nevysvětlených únicích z plynovodů Nord Stream 1 a 2 spojujících Rusko a Německo a uvedla, že je "těžké si představit", že by byly náhodné. "Je to neobvyklá situace, aby došlo ke třem únikům v určité vzdálenosti od sebe," řekla.

Polský premiér Mateusz Morawiecki šel ještě dál a uvedl, že úniky byly způsobeny "sabotáží".

"Dnes jsme čelili sabotáži, neznáme všechny podrobnosti toho, co se stalo, ale jasně vidíme, že jde o sabotáž, která souvisí s dalším krokem eskalace situace na Ukrajině," řekl během otevření plynovodu.


- EU uvedla, že uvalí sankce na organizátory "nezákonných" hlasování ve čtyřech okupovaných oblastech Ukrajiny, která Rusko pořádá jako "referenda" s cílem anexe, píše agentura AFP.

"Budou vyvozeny důsledky pro všechny lidi, kteří se účastní nelegálních a nelegitimních referend," řekl novinářům Peter Stano, mluvčí šéfa zahraniční politiky EU Josepa Borrella, když hlasování probíhalo již pátý a poslední den.

Vysoce postavený úředník Borrellovy zahraničněpolitické služby Luc Devigne zákonodárcům EU samostatně řekl, že "do balíčku sankcí zařadíme osoby, které jsou zjevně spojeny s nedávnými kroky s těmito referendy".

Sedmadvacet členských států EU projednává nové sankce vůči Rusku za uspořádání hlasování, které Západ obecně odmítá jako "podvod".

Devigne neupřesnil, co bude další balíček sankcí obsahovat, ale vysvětlil, že bude zahrnovat nové zákazy ruského vývozu a dovozu a rozšíří sankce na některé ruské obchodní aktivity a přidá "nové seznamy společností a osob".

"Jasně jsme řekli, že ti, kteří jsou zapojeni do těchto takzvaných referend, budou pohnáni k odpovědnosti, a to bude (také) předmětem... dalších omezujících opatření," řekl.

- Desetitisíce Rusů se valí přes hranice, uvádí Gruzie a Kazachstán

Gruzie a Kazachstán uvedly, že desítky tisíc Rusů zaplavily jejich země ze sousedního Ruska jako muži ve vojenském věku, kteří utíkají před povoláním do armády na Ukrajině, informuje agentura AFP.

Černomořská Gruzie uvedla, že počet Rusů, kteří denně přicházejí, se téměř zdvojnásobil od 21. září, kdy ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil mobilizaci statisíců záložníků.

"Před čtyřmi až pěti dny přijíždělo do Gruzie denně 5-6 tisíc (Rusů). Nyní jejich počet vzrostl na zhruba 10 000 denně," řekl novinářům ministr vnitra Vachtang Gomelauri.

Gruzie a sousední Arménie, které pro Rusy nevyžadují víza, jsou od 24. února, kdy začala válka, hlavním cílem útěku Rusů.

Místní ministerstvo vnitra v ruském regionu, který hraničí s Gruzií, dnes uvedlo, že na překročení gruzínské hranice čeká asi 5 500 aut, a situaci označilo za "mimořádně napjatou".

Středoasijský Kazachstán v úterý uvedl, že od vyhlášení odvodu minulou středu vstoupilo do země asi 98 000 Rusů.

Astana neposkytla žádné srovnání s předchozími týdny.

"V poslední době k nám přichází mnoho lidí z Ruska," citovala tisková služba kazašského vůdce Kassyma-Jomarta Tokajeva. "Většina z nich je nucena odejít kvůli beznadějné situaci. Musíme se o ně postarat a zajistit jejich bezpečnost."


- Ruský prezident Vladimir Putin  řekl, že mezi Rusy, kteří jsou povoláváni do armády, jsou i zemědělci, uvedla agentura Reuters.

Rusko je největším světovým vývozcem pšenice a podzim je pro zemědělce rušným obdobím, kdy se seje ozimá pšenice pro úrodu v příštím roce a sklízí sója a slunečnice. Výsev ozimého obilí již výrazně zpozdily deště.

"Chtěl bych se také obrátit na šéfy krajů a šéfy zemědělských podniků. V rámci částečné mobilizace jsou také povoláváni pracovníci do zemědělství. Je třeba podpořit jejich rodiny. Žádám vás, abyste této otázce věnovali zvláštní pozornost," řekl Putin na televizním setkání.

Putin rovněž uvedl, že Rusko je na dobré cestě sklidit v roce 2022 rekordní úrodu obilí ve výši 150 milionů tun, z toho 100 milionů tun pšenice.

- Ukrajinské a ruské síly sváděly těžké boje v různých částech Ukrajiny, uvedla agentura Reuters.

Podle ukrajinského prezidentského úřadu bylo při nejnovějším ruském ostřelování zabito nejméně 11 civilistů a 18 dalších bylo zraněno, dodává agentura AP.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij uvedl, že Doněcká oblast na východě země zůstává pro jeho zemi - a Rusko - hlavní strategickou prioritou, přičemž "obzvláště těžké" boje zachvátily několik měst, zatímco se ruské jednotky snaží postupovat na jih a západ.

Regionální gubernátor Pavlo Kyrylenko uvedl, že v Doněcké oblasti byli za posledních 24 hodin zabiti tři civilisté a 13 jich bylo zraněno.

Střety byly hlášeny také v Charkovské oblasti na severovýchodě - ohnisku ukrajinské protiofenzívy z tohoto měsíce. Při úderu na město Pervomajskij zahynulo osm lidí, včetně patnáctiletého chlapce, uvedli ukrajinští představitelé.

Oleh Syněhubov, charkovský gubernátor, v televizním komentáři uvedl, že "nesmyslné ostřelování vypadá jako pokus o zastrašení civilistů".

Reportér agentury Reuters ve městě Záporoží viděl obrovský kráter vedle restaurace na ostrově Chortycja a dělníky rozpojující elektrické vedení a stromy. 

Ukrajinské letectvo v úterý uvedlo, že po útoku v Mykolajivské oblasti sestřelilo tři bezpilotní letouny íránské výroby provozované Ruskem.


Zdroj v angličtině ZDE 

0
Vytisknout
4529

Diskuse

Obsah vydání | 3. 10. 2022