Ruská agrese na Ukrajině: Rusové uprchli ze strategicky významného města Lyman v Doněcku

1. 10. 2022

čas čtení 4 minuty
- Rusové se vzdávají:

- Ruské jednotky se stáhly ze strategického města Lyman na východě Ukrajiny "kvůli riziku obklíčení" a přesunuly se na "výhodnější hranice", uvedlo v sobotu ruské ministerstvo obrany.

Ukrajinské síly v sobotu obklíčily ruské jednotky v městě Lyman,  kde ruská posádka čítala asi 5 000 až 5 500 vojáků. Ukrajinští vojáci byli později viděni, jak vztyčují národní vlajku před vstupním nápisem do města.

K ústupu ruských vojáků došlo den poté, co Vladimir Putin podepsal "přístupové smlouvy" formalizující nezákonnou anexi čtyř okupovaných regionů na Ukrajině ze strany Ruska.


- Ramzan Kadyrov požaduje od Putina, aby použil po ruském debaklu v Lymanu  na Ukrajině jaderné zbraně:


- Zničená ruská vojenská vozidla při útěku z Lymanu. Ruští vojáci se snažili odvézt na Ukrajině ukradené televize, ledničky a pračky. Marně: 



 
 
Serhij Čerevatij, mluvčí ukrajinských východních jednotek, uvedl:

    Lyman je důležitý, protože je dalším krokem k osvobození ukrajinského Donbasu. Dává možnost postupovat  dál ke Kreminně a Sievierodoněcku a je to psychologicky velmi důležité vítězství.

Vladimira Putina velmi ztrapnilo, když ukrajinští vojáci osvobodili klíčové město Lyman a vztyčili nad jeho vstupním nápisem modrožlutou státní vlajku, a to několik hodin poté, co ruský prezident oznámil, že tato oblast "navždy" patří Moskvě.

Ukrajinské ozbrojené síly uvedly, že město zcela obklíčily a uvěznily v něm tisíce ruských vojáků. Gubernátor Luhanské oblasti Serhij Hajdaj uvedl, že obklíčení vojáci v pátek prosili, aby jim bylo umožněno opustit Lyman. Jejich velitelé to podle něj odmítli.



- Ruský Gazprom pozastavil dodávky plynu italské společnosti Eni a obvinil z toho problém s přepravou plynu  v Rakousku, informovala agentura AFP.


- Ukrajinská státní bezpečnostní služba sdílela v sobotu na Twitteru video, které ukazuje "místo válečného zločinu ruských vojsk" s poškozenými auty a ohořelými lidskými ostatky.

Ruské jednotky podle nich nedávno rozstřílely kolonu civilistů mezi okupovaným Svatovem v Luhanské oblasti a osvobozeným Kupjanskem v Charkovské oblasti.

- Ruské úřady informovaly Mezinárodní agenturu pro atomovou energii (MAAE), že šéf ukrajinské jaderné elektrárny v Ruskem okupované Záporoží byl "dočasně zadržen" kvůli výslechu, uvedla agentura Reuters.

Jaderný dozor OSN žádá ruské úřady o vysvětlení poté, co byl Ihor Murašov v pátek kolem 16. hodiny zadržen na cestě z největší evropské jaderné elektrárny do města Enerhodar.

Petro Kotin, šéf ukrajinské společnosti pro atomovou energii, uvedl, že jeho zadržení "ohrožuje bezpečnost provozu ukrajinské a největší evropské jaderné elektrárny".

- Podle deníku Kyiv Independent uvedl gubernátor Charkovské oblasti Oleh Syniehubov, že ukrajinské úřady našly v civilním konvoji u města Kupjansk těla nejméně 20 lidí. Syniehubov se domnívá, že byli zabiti při pokusu o útěk před ruskými vojáky.

Podle ukrajinského zpravodajského webu Suspilne bylo v konvoji šest aut, která byla nalezena s dírami po kulkách a vyhořelá. Podle Suspilne bylo mezi mrtvými i dítě. Syniehubov označil masakr za "krutost, která nemá žádné ospravedlnění".


2
Vytisknout
4748

Diskuse

Obsah vydání | 5. 10. 2022