Ruská agrese na Ukrajině: Válka je pro Putina "obtížnější", říkají USA

2. 10. 2022

čas čtení 6 minut
- Ohromené reakce v ruské státní televizi na to, že Ukrajina dobyla Lyman. Andrej Guruljov, bývalý náměstek velitele ruského jižního vojenského obvodu, řekl, že porážku nedokáže vysvětlit. Obvinil z ní systén lží, "odshora až dolů" a náhle ho z televize vypnuli:




- Lloyd Austin je "velmi povzbuzen" ukrajinským dobytím Lymanu

Americký ministr obrany vyjádřil radost nad dobytím Lymanu, klíčové ruské bašty na východě Ukrajiny, ukrajinskými silami.

Lloyd Austin to řekl na sobotní tiskové konferenci:

Austin poznamenal, že Lyman se nacházel napříč zásobovacími liniemi, které Rusko využívalo k tomu, aby své vojáky a materiál posunovalo dál na jih a na západ.

"Bez těchto tras to bude obtížnější. Takže to pro Rusy představuje jakési dilema, jak pokračovat."

Austin neřekl, zda si myslí, že dobytí Lymanu Ukrajinou - v Doněcké oblasti - může podnítit ruskou eskalaci, ačkoli američtí představitelé v posledních dnech široce odsoudili ruskou jadernou rétoriku a prezident Joe Biden veřejně vyzval Putina, aby jaderné zbraně nepoužíval.

- Artěm oslavuje své narozeniný. Dostává přání a dárky, ale daleko raději by chtěl, aby skončila tato válka a aby se mu vrátila máma:



 

- Prezident Volodymyr Zelenskj přislíbil, že do týdne budou po dobytí Lymanu ukrajinskými silami následovat další oblasti.

 

- Ukrajinští představitelé obvinili Rusko ze zabití 24 civilistů, včetně 13 dětí, při útoku na silniční konvoj poblíž nedávno dobytého města v Charkově.

Ukrajinští vojáci v pátek ukázali reportérům agentury Agence France-Presse skupinu vozidel posetých dírami po kulkách a několik mrtvol v civilním oblečení, kousek východně od nedávno dobytého města Kupjansk.

- V neděli jeden z ukrajinských představitelů uvedl, že počet obětí pátečního ruského útoku na samostatný civilní konvoj u města Záporoží vzrostl na 30 zabitých civilistů a jednoho policistu, 



- Institut pro studium války (ISW), thinktank se sídlem ve Washingtonu, uvedl, že ruská armáda v současném stavu téměř jistě není schopna operovat na jaderném bojišti, přestože k tomu historicky své jednotky cvičila.

"Chaotická aglomerace vyčerpaných profesionálních vojáků, narychlo mobilizovaných záložníků, branců a žoldáků, která v současnosti tvoří ruské pozemní síly, by nemohla fungovat v jaderném prostředí," uvedli analytici ISW.

Jakékoli oblasti zasažené ruskými taktickými jadernými zbraněmi by tak byly pro Rusy neprůchodné, což by pravděpodobně znemožnilo ruský postup.

- Úspěchy Ukrajiny na bojišti rozzuřily Putinovy spojence, jako je Ramzan Kadyrov, vůdce ruského jižního Čečenska, který uvedl, že by podle něj měla Moskva přijmout "drastičtější opatření", včetně "použití jaderných zbraní s nízkou účinností".

I další vrcholní představitelé, včetně bývalého prezidenta Dmitrije Medveděva, naznačili, že Rusko možná bude muset sáhnout k jaderným zbraním, ale Kadyrovova výzva byla nejjednoznačnější.

- Rusko v sobotu utrpělo ponižující vojenskou porážku, když ukrajinské jednotky osvobodily klíčové východní město Lyman, přičemž na videozáznamech bylo vidět, jak vztyčují státní vlajku a předvádějí vítězný tanec. Ruské ministerstvo obrany přiznalo, že jeho vojáci ustoupili. Ministerstvo uvedlo, že se po obklíčení ukrajinskými silami "stáhli na výhodnější linie". Porážka je pro Vladimira Putina, který v pátek prohlásil, že město - v Doněcké oblasti - patří Rusku "navždy", nepříjemná.

- Německá ministryně obrany Christine Lambrechtová uskutečnila nečekanou návštěvu Ukrajiny - první od únorové ruské invaze -, protože Kyjev naléhal na Berlín, aby mu poslal bojové tanky. Lambrechtová v sobotu navštívila jižní přístavní město Oděsa a setkala se se svým ukrajinským protějškem Oleksiem Reznikovem, uvedlo německé ministerstvo obrany.

-  Z plynovodu Nord Stream 2 již pod Baltským mořem neuniká plyn, protože bylo dosaženo rovnováhy mezi tlakem plynu a vody, řekl agentuře AFP mluvčí plynovodu Ulrich Lissek.

- Bělorusko se připravuje na přijetí ruských vojáků a techniky, píše Kyiv Independent. V zemi se nachází asi 1 000 ruských vojáků.

- Ukrajinská velvyslankyně v Kanadě uvedla, že její země pohnala Rusko k odpovědnosti za narušení výsostného vzdušného prostoru Ukrajiny bombardováním letišť, což je v rozporu s dohodou z roku 1944, která stanoví základní zásady pro celosvětové letectví. Julija Kovalivová agentuře Reuters řekla, že je důležité, aby se všichni členové Mezinárodní organizace pro civilní letectví (ICAO) při OSN zabývali "tak drastickým porušením Chicagské úmluvy".

- Superjachta postavená pro oligarchu pod sankcemi je diskrétně nabízena k prodeji za 29 milionů dolarů, přičemž kupujícím je doporučeno, aby případné prohlídky probíhaly na Maledivách v Indickém oceánu. Zprostředkovatelé jsou varováni, že prodej jachty MySky, postavené pro Igora Kesajeva, na kterého byly uvaleny sankce kvůli dodávkám zbraní ruské armádě, by neměl být inzerován na internetu.

- Ruské úřady informovaly Mezinárodní agenturu pro atomovou energii, že šéf ukrajinské Záporožské jaderné elektrárny byl "dočasně zadržen" kvůli výslechu. Ihor Murašov byl zadržen na cestě z Ruskem obsazené elektrárny - největší v Evropě - do města Enerhodar v pátek kolem 16. hodiny. Rusko se snaží převést Záporožskou elektrárnu na ruskou energetickou společnost Rosatom, uvedl pro BBC šéf ukrajinské společnosti pro atomovou energii Petro Kotin.

- Gubernátor Charkovské oblasti uvedl, že ukrajinské úřady našly v civilním konvoji u města Kupjansk těla nejméně 20 lidí. Oleh Syniehubov se podle listu Kyiv Independent domnívá, že byli zabiti, když se pokoušeli utéct před ruskými vojáky.

- Turecko, které bylo v centru zprostředkování mezi Západem a Ruskem, odmítlo ruské anexe na Ukrajině a označilo postup Kremlu ve čtyřech regionech za "závažné porušení" mezinárodního práva.

Zdroj v angličtině ZDE

1
Vytisknout
4645

Diskuse

Obsah vydání | 4. 10. 2022