V Moskvě zvítězila "strana války"

23. 9. 2022

čas čtení 2 minuty
Po vyhlášení a následném odložení referend, která Moskva plánovala použít k anektování samozvaných republik Donbas a Luhansk a okupovaných Záporožské a Chersonské oblastí Ukrajiny tváří v tvář úspěšnému postupu Ukrajiny, nyní Kreml obrátil kurz a nařídil, aby se tato konala za týden, upozorňuje Andrej Percev.

Moskva se původně chtěla pokusit dát své anexi patinu legitimity, ale nyní chce jen uspořádat hlasování a oznámit výsledky, i když jejich podvodná povaha bude každému zřejmá a bude většinou světa odmítnuta.

Tato změna je výsledkem úspěšného lobování u Putina ze strany toho, co tam mnozí nazývají "stranou války", představitelů, kteří upřednostňují eskalaci války. Vůdce Kremlu nyní jejich argumenty přijal a jede na plné obrátky, nejen s těmito referendy, ale také s částečnou mobilizací.

Snad nejdůležitější část nového kremelského kalkulu je politická. Na jedné straně se někteří v Moskvě obávají změn v politických postojích obyvatel těchto čtyř regionů vzhledem k postupu Ukrajiny a dokonce i možnosti, že se ukrajinským silám podaří z těchto oblastí Rusy vyhnat.

A na druhé – a možná mnohem významnější – Percev říká, že tato referenda, jakkoli se zdají být podvodná, mohou zpomalit nebo dokonce zastavit ukrajinský postup, protože z pohledu Moskvy nebude Kyjiv "riskovat vstup na ruské území", i když se to může ukázat jako slabá obrany vzhledem k proklamovanému cíli Ukrajiny získat zpět i Krym, který Rusko považuje za svůj vlastní.

Ať je to jakkoli, referenda a ruské prohlášení o anexi těchto ukrajinských území posunou Moskvu ještě dále mimo mezinárodní společenství, protože na rozdíl od Krymu, kde se ruské akci v té době aktivně vojensky nestavěli, Ukrajinci bojovali a umírali, aby udrželi ruské síly mimo tato území.

V důsledku toho, na rozdíl od roku 2014, bude na Západě jen málo lidí, kteří budou chápat, co Moskva dělá, jako cokoliv jiného než akt nelegitimního vojenského dobývání - i když se to Rusko bude snažit zakrýt uspěchanými a zjevně zcela zfalšovanými referendy.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
3813

Diskuse

Obsah vydání | 27. 9. 2022