Výborný postřeh Michala Skořepy o českém systému sociálních dávek

22. 9. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Ekonomický analytik Michal Skořepa to ve středu na Českém rozhlase Plus v pořadu Souvislosti vystihl dokonale (a musím říci, že jsem se styděl, že mne to nenapadlo dříve): tak dlouho jsme v Česku líčili (k tomu dodám, že to byla pravicová agenda, kde se prolínaly zejména krajní pravice s ODS) sociální dávky jako podezřelé a dehonestující, až se lidé stydí si pro ně jít. Je pak pikantní vidět, jak premiér Fiala z ODS vyzývá občany, aby se nestyděli jít si pro dávky. A i přesto naprostá většina z těch, kteří na ně mají nárok, je nebere.

 

Ale pan Skořepa řekl ještě něco: tak dlouho jsme v Česku mluvili o zneužívání sociálních dávek, tak dlouho jsme ten systém dělali těžko dostupný, až se v něm potřební lidé nevyznají. Výborně řečeno. K tomu bych dodal, že posedlost zneužíváním sociálních dávek je naprosto mimo kontext reálné české společnosti a má jen postavit chudé proti ještě chudším. Co si asi tak chudák koupí za případně zneužité dávky? Pivo a salám v obchodě? Ulije si nějakou tu odkloněnou nebo vytunelovanou miliardu do daňového ráje? Bude podplácet úředníky a policii, bude rozkládat svou ekonomickou mocí stát? Koupí si média či voliče?

Kolik úsilí a posedlosti, kolik pozornosti jsme v Česku kvůli stupidní pravicové rétorice vynaložili na plivání na chudé, které jsme zavřeli na neobyvatelné ubytovny, aby jejich dávky inkasovali bohatí obchodníci z chudobou? Jak jsme se nechali posednout představou snad neprávem ukradeného rohlíku nebo zneužité pětistovky, abychom si náhodou nevšimli, jak se nám tu rozkrádají miliardy a faktickou moc uzurpují oligarchové!

ODS, která posedlost nenávistí k chudým šířila, pak dostala lekci z toho, kdo je skutečným plodem jejího mafiánského kapitalismu: bývalý komunista a StBák, oligarcha. Proč si přece všímat právního státu a rozvoje slušné společnosti, když můžeme mávat zneužíváním dávek a za kulisami tohoto rudého hadru nechat pěkně kvést kapitalismus moskevského typu?

2
Vytisknout
5585

Diskuse

Obsah vydání | 27. 9. 2022