Důkaz, že Kreml není vláda, ale mafie

23. 9. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 2 minuty
 
Přátelé Vladimíra Putina na významných postech si musí cítit jako postava z populárního seriálu Hra o trůny. Další vysoce postavený úředník se nevysvětlitelně vrhl na smrt, zatímco počet mrtvých mezi ruskou politickou a ekonomickou elitou stále stoupá.

Anatolij Geraščenko, bývalý šéf moskevského leteckého institutu, uklouzl a zřítil se ze schodů v sídle institutu v ruském hlavním městě. Jeho velmi podezřelá smrt přišla necelé dva týdny poté, co Putinův muž odpovědný za rozvoj rozsáhlých ruských arktických zdrojů, který se nedávno setkal s Putinem na významné konferenci pořádané Kremlem ve Vladivostoku, Ivan Pečorin, spadl přes palubu při plavbě u tichomořského pobřeží země. 


 
Jsou jen posledními z dlouhé řady vysokých představitelů ruského energetického, technologického a finančního sektoru spojených s Kremlem, kteří v posledních měsících zemřeli za podezřelých okolností. Každé úmrtí bylo úřady vydáváno za náhodné nebo sebevraždu, ale je to zjevné, že úředníci, kteří jsou považováni za hrozbu pro Putinovu moc, kvůli citlivým informacím, s nimiž jsou zasvěceni, jsou jednoduše odstraněni ze hry.

Ropný magnát Ravil Maganov se 1. září zřítil z okna v šestém patře moskevské nemocnice a zemřel. Tento předseda představenstva Lukoilu - druhé největší ruské ropné společnosti - byl podle policejního vyšetřování před vyhozením z okna zbit. Lukoil se již dříve vyjádřil proti válce na Ukrajině.

V červenci byl ve svém bazénu nalezen mrtvý Jurij Voronov, šéf dopravní a logistické společnosti Gazpromu. 

Alexandr Ťulakov, vysoký finanční a bezpečnostní pracovník Gazpromu, byl den po zahájení války na Ukrajině v únoru objeven svou milenkou s krkem v oprátce a podle četných zpráv bylo jeho tělo silně zbito.

Leonid Šulman, šéf dopravy ve společnosti Gazprom Invest, byl nalezen mrtvý s mnohačetnými bodnými ranami v kaluži krve na podlaze své koupelny ve stejné uzavřené obytné komunitě jako Ťulakov.

Miliardář Alexandr Subbotin, rovněž vrcholný manažer Lukoilu, byl v květnu nalezen mrtvý, otrávený jedem ropuchy, který jako vyvolal infarkt.

V dubnu si Vladislav Avajev, bývalý úředník úzce spojený s ruskou finanční institucí Gazprombank, prý vzal život poté, co zabil svou manželku a třináctiletou dceru. O několik dní později byl ve Španělsku nalezen oběšený multimilionář Sergej Protosenja, bývalý místopředseda představenstva společnosti Novatek, která je rovněž úzce spojena s Kremlem, poté, co údajně zabil sekerou svou manželku a jejich dospívající dceru. Také multimilionář v oblasti mobilních telefonů Jevgenij Palant a jeho manželka, oba ukrajinského původu, byli nalezeni ubodáni k smrti v dalším případě, který vzbudil další podezření. 

Don Putin řídí mafii, nikoliv vládu. 

1
Vytisknout
5925

Diskuse

Obsah vydání | 27. 9. 2022