Rusko: Regionální "prapory" jsou silně přeceňovány

26. 9. 2022

čas čtení 1 minuta
Navzdory mediálnímu humbuku a masivním dotacím vypláceným těm, kteří se přidají, jen málo ze 40 regionů a republik, které slíbily vytvořit dobrovolnické prapory pro boj na Ukrajině, tak opravdu učinilo. A těch pár, které uspěly, toho dosáhly jen slibem obrovských částek, často nikdy nezaplacených, a pak přilákaly jen málo dobrovolníků, pokud vůbec nějaké, upozorňuje kazaňská Business-Gazeta.

V důsledku toho pozorovatelé říkají, že jen málo z těchto jednotek významně přispělo k mobilizaci. Existují pouze dvě výjimky z tohoto selhání, pokračují. Na jedné straně jednotky, jejichž muže vybírají jejich velitelé, vykazují mnohem větší soudržnost než běžná armáda.

A druhá a možná důležitější věc je, že jednotky tvořené neruskými republikami často používají vlastní jazyky, o kterých tito ruští pozorovatelé říkají, že jim Ukrajinci nerozumí - podobně jako Sověti používali Tatary a další Nerusy během 2. světové války s cílem zmást Němce. Ale ani tyto pozitivní příspěvky nepřesvědčily generální štáb o užitečnosti takových sil.

V důsledku toho po Putinově rozhodnutí vyhlásit částečnou mobilizaci je jasné, že tyto jednotky z pohledu Moskvy mohly být užitečné jako nástroje propagandy, ale nikdy nehrály roli, ve kterou Kreml a ministerstvo obrany doufají a pravděpodobně budou postupně vyřazeny.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
3749

Diskuse

Obsah vydání | 27. 9. 2022