Le Procès, Prague 1952 (Proces, Praha 1952 / The trial, Prague 1952)

26. 9. 2022

čas čtení 3 minuty

Francie, 2021, 70 min

Francouzské a české znění, s anglickými titulky

Režie Ruth Zylberman

26. září, 18.30:

Kino 35
Štěpánská 35, Praha 1

27. září, 10.00:

CEFRES
Na Florenci 3, Prague
1

ZVLÁŠTNÍ UVEDENÍ / PŘEDPREMIÉRA DOKUMENTU: Dokument bude uveden v listopadu na ARTE. Francouzské a české znění, s anglickými titulky

Po projekci bude následovat setkání s režisérkou Ruth Zylberman. Setkání se zúčastní také protagonisté snímku Ivan Margolius, Michel London a Marta Slánská. Setkání bude tlumočeno do češtiny.

V roce 2018 objevili dělníci ve zkrachovalé továrně v Panenských Břežanech filmový materiál se záznamy procesu s Rudolfem Slánským, kterým vrcholily stalinské monstrprocesy. V roce 1952 bylo v tomto procesu obviněno z vykonstruovaných zločinů čtrnáct vysokých komunistických funkcionářů, většinou židovského původu, a byli přinuceni k předem stanovenému doznání. Ruth Zylberman se ponořila do těchto vzácných archivních materiálů, jakož i do záznamů tajné policie, a líčí dráhu tří z těchto obviněných, zničených světem, který chtěli budovat: Rudolfa Slánského, Rudolfa Margoliuse a Arthura Londona. Režisérka zachycuje dobovou psychózu režimu, který vede tažení proti sionistickému a protikomunistickému spiknutí. Setkává se také s jejich rodinnými příslušníky, kteří byli stigmatizování a odsouzeni k pouhému přežívání. Ruth Zylberman svým dokumentem vystupuje z ustrnulých a nehybných archivů, zhmotňuje jejich osud a vrací jim lidskou tvář.  

 


Producenti: Samuel KISSOUS a Fabrice FRANK
Střih: Svetlana VAYNBLAT
Kamera: Cédric DUPIRE
Zvuk: François BOUDET
Archivní materiály: Marie Hélène BARBERIS
Hudba: Nicolas REPAC a Jan MARGOLIUS

Dokument podpořila francouzská Fondation pour la Mémoire de la Shoah. Dokument byl uveden na festivalu dokumentárních filmů FIPA Doc 2022 a na festivalu E Tuto Verdade – International Documentary Film Festival.


Ruth Zylberman je režisérka a spisovatelka. Mezi její poslední filmy patří Un dernier été (2019); Les Enfants du 209 rue Saint-Maur, Paris Xe / Děti z ulice Saint-Maur č. 209, 10. pařížský okrsek (2017); Dissidents, les artisans de la liberté / Disidenti. Tvůrci svobody. (2009). Je také autorkou knižních publikací La Direction de l’absent (vydavatelství Christian Bourgois, 2015) a 209, rue Saint-Maur Paris Xe, Autobiographie d’un Immeuble (vydavatelství Seuil / Arte Editions, 2020).  Vytvořila rovněž sérii Franz Kafka, Quatre Femmes pro France Culture (2022).


© Céline Nieszawer



U příležitosti promítání dokumentárního filmu Le Procès, Prague 1952, věnovaného procesu s Rudolfem Slánským, pořádá CEFRES ve Francouzském institutu v Praze debatu na téma paměti, svědectví a sdělení za účasti režisérky Ruth Zylberman, historiček a socioložek Muriel Blaive, Kateřiny Čapkové a Françoise Mayer a veřejnosti.
 
Místo konání: knihovna CEFRES  
Datum: úterý 27. září 2022, 10:00 hod
Jazyk: angličtina
 
Diskusi budou moderovat

  • Muriel Blaive, historická poradkyně filmu,
  • Kateřina Čapková, Ústav pro soudobé dějiny Akademie věd České republiky a
  • Françoise Mayer, Université Paul Valéry de Montpellier

0
Vytisknout
3702

Diskuse

Obsah vydání | 30. 9. 2022