Rusové útočí na Kyjev, k těžkému bombardování dochází v Charkově

2. 3. 2022

čas čtení 5 minut
- Tisíce Ukrajinců se v současné době nacházejí v hlavním městě Kyjevě a snaží se uprchnout, protože se obávají rozsáhlého útoku, informuje Shaun Walker z Kyjeva:

Pronikavý křik dětí se mísil se štěkotem traumatizovaných psů a křikem vojáků, kteří se zoufale snažili udržet pořádek, když vlak 14.07 do Ivano-Frankivska vjel na kyjevské hlavní nádraží.

Na prvním nástupišti byl tisícihlavý dav, který se hrnul k modrým vagónům a zoufale se snažil zajistit si cenné místo pro cestu  na západ z ukrajinského hlavního města. Většina lidí se do vlaku nedostala

"Podívejte se na ty tváře kolem nás, jsou úplně stejné jako na fotografiích z druhé světové války, a to je teprve pět dní. Dovedete si představit, co bude za měsíc?" ptala se osmačtyřicetiletá Táňa Novgorodská, historička umění, která v úterý odpoledne dorazila na nádraží se svou patnáctiletou dcerou.

Koupila si lístky na šest různých vlaků, ale brzy zjistila, že jsou k ničemu. Místo toho nastal algoritmus nástupu: nejprve matky s dětmi, pak ženy, pak staří lidé. Ostatním bránila v cestě policie a vojáci, kteří stáli na stráži.

Vlak byl rychle přeplněný. Rodiny se musely rozhodovat ve zlomku vteřiny, protože matkám s dětmi bylo dovoleno nastoupit, ale prarodičům bylo řečeno, aby počkali vzadu.

Byl to šestý den války Vladimira Putina proti Ukrajině a v tuto chvíli už převládal strach. V prvních dnech panoval pocit šoku a nedůvěry. Pak přišla hrdost a inspirace z překvapivě houževnaté ukrajinské reakce a jednoty ukrajinské společnosti.


- Mezinárodní soudní dvůr (ICJ), hlavní soudní orgán OSN, dnes potvrdil, že 7. a 8. března uspořádá slyšení o válce na Ukrajině.
 



 

- Společnost Boeing oznámila, že pozastavila technickou a údržbářskou podporu ruským leteckým společnostem.


- Společnost Ford Motor Company dnes oznámila, že v reakci na invazi na Ukrajinu pozastavuje provoz v Rusku.


- Bílý dům zveřejnil některé klíčové věty z dnešního projevu Joe Bidena o stavu Unie, včetně varování, že diktátoři by měli "zaplatit za svou agresi", a tvrzení, že "na americké diplomacii záleží".


"Putinova válka je promyšlená a nevyprovokovaná. Snahy o diplomacii odmítl. Myslel si, že Západ a NATO nebudou reagovat. A myslel si, že nás může rozdělit tady doma. Putin se mýlil. Jsme připraveni."



- Zprávy o úderech na obytné čtvrti Kyjeva, těžké bombardování v Charkově.

V  úterý v noci přišly  zprávy o úderech zasahujících obytné čtvrti v Kyjevě a v Žytomyru, městě na severozápadě Ukrajiny.

Podle ukrajinské státní služby pro mimořádné události hořely obytné domy v Žytomyru a obyvatelé byli zachraňováni v důsledku úderu na vojenskou základnu.

Při zásahu v Žytomyru zemřeli nejméně dva lidé a tři byli zraněni, uvedla agentura Ukrinform, která rovněž informovala, že bylo poškozeno deset soukromých domů, přičemž tři z nich hořely. Další lidé mohou být stále uvězněni v sutinách.


 

Charkov byl v úterý večer terčem intenzivních, nezaměřených raketových útoků.


- Představitelé EU zvažují, že nabídnou azyl a status uprchlíka vojákům, kteří chtějí opustit ruskou armádu, pokud se nedopustili válečných zločinů.



- Společnost Apple pozastavuje prodej výrobků v Rusku.


- Objevily se záběry neozbrojených lidí na Ukrajině, kteří se v řadě vzdorných akcí pokoušejí zastavit ruská vozidla svými těly.

Ve městě Melitopol na jihovýchodě země lidé holýma rukama tlačili na ruská vojenská vozidla,  zatímco na severovýchodě země obyvatelé Kupjanska naskočili na džíp s ruskými značkami, bojovat proti ruské okupaci.

Objevily se zprávy o prudkém ostřelování severního města Černihiv, kde byli lidé natočeni, jak zpívají ukrajinskou hymnu a stojí před tanky.


- Ruští představitelé pohrozili zablokováním Wikipedie po zveřejnění článku o ruské invazi na Ukrajinu.

Ruský cenzurní úřad Roskomnadzor hrozí zákazem internetových stránek v celé zemi za článek s názvem "Ruská invaze na Ukrajinu v roce 2022".

Agentura obviňuje Wikipedii z "nezákonného šíření informací" o ruské armádě, o ukrajinských civilních obětech a kolapsu bank.

- Společnost Nord Stream 2, která stojí za kontroverzním plynovodem, jenž byl zastaven v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu, oficiálně vyhlásila bankrot.

0
Vytisknout
7192

Diskuse

Obsah vydání | 4. 3. 2022