V Srbsku se konala proruská demonstrace

4. 3. 2022

čas čtení 4 minuty


Srbský autoritář Vučić a Serbia Telekom (strategický partner české firmy PPF v regionu) umožní vysílání  Putinovy propagandistické televize Russia Today v Srbsku,v  Černé hoře a v BiH. Evropská unie tuto televizi vyřadila z provozu. A mezitím Home Credit Bank Russia opět na webu hlásí, že все хорошо, банк работает без ограничено (všechno v pořádku, banka funguje bez omezení).


V Lodži v Polsku mají ukrajinskou vlajku, která je skoro tak dlouhá jako Putinův stůl:



Demonstranti v Rusy iokupovaném Chersonu:

První běloruský dobrovolník bojující na straně Ukrajiny, padl:

Protiruská demonstrace v okupovaném Melitopolu:



- Rusko zakázalo přístup na Twitter a na Facebook:

- Ruský státní mediální regulátor Roskomnadzor omezil přístup na Twitter, potvrdila dnes agentura Tass.


Odborníci se vyjadřují k nedávnému zákazu, který zemi v souvislosti s pokračující invazí Moskvy na Ukrajinu posílá do téměř úplné online izolace.

Od hlavní analytičky CNN pro globální záležitosti Bianny Golodrygy:

A Twitter v Rusku končí. Země byla odpojena od světa. Během jednoho týdne se národ se 145 miliony obyvatel hermeticky uzavřel. A Putinova Duma proti tomu téměř nic nenamítala. Schválili jeho "speciální operaci" na Ukrajině i masivní represe a cenzuru doma.

- Ruský úřad pro dohled nad médii v pátek uvedl, že omezil přístup k BBC a dalším nezávislým mediálním webům a zablokoval giganta sociálních sítí Facebook.

Dvě zpravodajské stanice uvedly, že v zájmu ochrany svých novinářů přestanou o Ukrajině informovat,   BBC oznámila zastavení své činnosti v Rusku.

Ruská média dostala pokyn zveřejňovat pouze informace poskytnuté oficiálními zdroji, které invazi popisují jako vojenskou operaci.

- Putin dnes podepsal zákon, který zavádí trest odnětí svobody až na 15 let pro osoby, které zveřejňují "falešné zprávy" o ruské armádě, protože Rusko postupuje v invazi na Ukrajinu, informuje agentura France-Presse.

- Polsko zatklo španělského novináře pro podezření, že je ruským špionem, který se chystal "odjet na Ukrajinu, aby pokračoval ve své činnosti", uvedla v pátek agentura pro vnitřní bezpečnost (ABW).

Podezřelý, který byl identifikován jako "agent ruské vojenské rozvědky (GRU)", je v současné době zadržován v Przemyslu - nedaleko polských hranic s Ukrajinou v noci na neděli, uvedla ABW v prohlášení.

V poznámce zveřejněné policií se uvádí, že je ruského původu.

ABW uvedla, že muž prováděl operace ve prospěch Ruska a cestoval po Evropě i jinde pod rouškou novináře.

- Po útoku na Záporožskou JE byla svolána mimořádná schůze Rady bezpečnosti OSN
. Velvyslankyně USA při OSN Linda Thomas-Greenfieldová uvedla, že svět jen těsně zabránil "jaderné katastrofě", a odsoudila jednání Ruska jako "bezohledné" a "nebezpečné".

-  Sedm lidí, včetně dvou dětí, zahynulo poté, co ruský letecký úder v pátek zasáhl venkovskou obytnou oblast v Kyjevské oblasti, uvedla ukrajinská policie. Policie uvedla, že úder zasáhl vesnici Marchalovka, asi 6 km od jihozápadního okraje ukrajinského hlavního města.

- Ukrajinské město Mariupol nemá vodu, teplo ani elektřinu a dochází mu potraviny poté, co bylo posledních pět dní pod útokem ruských sil, uvedl jeho starosta v televizní výzvě. Vyzval k vytvoření humanitárního koridoru pro evakuaci civilistů z jihovýchodního přístavního města.

0
Vytisknout
6063

Diskuse

Obsah vydání | 8. 3. 2022