Druhý ruský generál zabit

8. 3. 2022

čas čtení 18 minut
Foto: Vasilij Gerasimov, ruský generál, který bojoval v Čečensku, v Sýrii a účastnil se anexe Krymu. Nyní ho zabila ukrajinská armáda

- CIA tvrdí, že bylo na Ukrajině zabito 2 000-4 000 ruských vojáků

Podle šéfa CIA Williama Burnse bylo při invazi na Ukrajinu zabito 2 000 až 4 000 ruských vojáků.

Tento zkušený diplomat, bývalý americký velvyslanec v Moskvě, rovněž uvedl, že USA s Ukrajinou "intenzivně sdílely zpravodajské informace", včetně podrobností o ruském vojenském plánování, a nadále v tom denně pokračují.

Podle Burnse je nepravděpodobné, že by Vladimir Putin ustoupil, ale ani CIA nevidí způsob, jak by ruský prezident mohl dosáhnout svého cíle - obsadit Kyjev a nahradit vládu prezidenta Volodymyra Zelenského promoskevským nebo loutkovým vedením.

Odhad CIA o počtu ruských obětí daleko přesahuje údaj téměř 500 mrtvých v akci, který před šesti dny uvedlo ruské ministerstvo obrany.

Burns uvedl: "Myslím, že Putin je nyní rozzlobený a frustrovaný. Pravděpodobně zdvojnásobí své úsilí a pokusí se rozdrtit ukrajinskou armádu bez ohledu na civilní oběti. Nechápu, jak může vytvořit takovou koncovku hry, a kam to podle mého názoru povede,   několik příštích týdnů bude ošklivých, on  zdvojnásobí vojenské síly ... s malým ohledem na civilní oběti."

- Šedesát jedna nemocnic na Ukrajině je mimo provoz v důsledku útoků ruských sil, uvedl ukrajinský ministr zdravotnictví.

Agentura Reuters cituje ministra zdravotnictví Viktora Ljaška, který uvedl, že "teroristé ze země agresora" vyřadili z provozu 61 nemocnic. Úřady podle něj nemohou dodávat kriticky důležité zdravotnické zásoby do obcí na frontě kvůli nedostatku humanitárních koridorů.

Dříve během dne ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov uvedl, že ruské údery zničily více než 200 ukrajinských škol, 34 nemocnic a 1 500 obytných budov.


- OSN popřela, že by její zaměstnanci dostali příkaz nepoužívat o konfliktu na Ukrajině slova "válka nebo invaze".


Mluvčí OSN Stephane Dujarric v e-mailu pro  deník Guardian uvedl, že "jednoduše není pravda, že by zaměstnanci dostali pokyn nepoužívat slova jako "válka" a "invaze" k popisu situace".

Poukázal na nedávný tweet náměstkyně generálního tajemníka OSN Rosemary DiCarlové, který obsahoval komentář: "tato válka je nesmyslná".

"Stejně tak generální tajemník ve svých prohlášeních a výrocích pro tisk použil širokou škálu slov k popisu toho, co se děje," řekl Dujarric.

Dujarric rovněž uvedl, že zaměstnanci jsou "žádáni, aby veškerá sdělení týkající se Ukrajiny i dalších politických záležitostí formulovali způsobem, který je v souladu s postojem organizace a prohlášeními generálního tajemníka".

Řekl, že nemůže vyloučit, že nějaký manažer některé části OSN mohl takový e-mail poslat, ale že na to zatím nebyl upozorněn.

Jiní zaměstnanci OSN, které Guardian oslovil, e-mail se zákazem těchto slov neobdrželi.

- Brusel vyzývá k ukončení závislosti EU na ruském plynu

Evropská komise uvedla, že EU může letos snížit svou závislost na ruském plynu o dvě třetiny a ukončit závislost na dodávkách tohoto paliva z Ruska "mnohem dříve než v roce 2030".

- Videozáznam údajně ukazuje následky výbuchu v Kalynivce na Ukrajině.


- OSN údajně zakázala svým zaměstnancům charakterizovat situaci na Ukrajině jako "válku" nebo "invazi", napsal list Irish Times. OSN to popírá.

Organizace spojených národů zakázala svým zaměstnancům používat slova "válka" nebo "invaze" při popisu situace na Ukrajině, píše list Irish Times.

Cílem tohoto kroku, o němž byli zaměstnanci OSN informováni v pondělí e-mailem, je údajně "být politicky nestranný",  poté, co tato slova zakázalo i Rusko.

Zaměstnancům se místo toho doporučuje označovat válku jako "konflikt" nebo "vojenskou ofenzívu" - navzdory skutečnosti, že stovky civilistů byly zabity a dva miliony obyvatel byly nuceny uprchnout.

Bylo jim také zakázáno používat ukrajinskou vlajku na osobních nebo oficiálních účtech na sociálních sítích nebo webových stránkách.


- Ukrajina obvinila Rusko z porušení příměří ostřelováním humanitárního koridoru z obléhaného Mariupolu v době, kdy autobusy začaly opouštět další dvě ukrajinská města a počet lidí, kteří uprchli ze země, překročil 2 miliony.

Lidé v Mariupolu, v jižním přístavním městě, které by v případě dobytí mohlo Moskvě umožnit zřízení pozemního koridoru na Krym, trpí nejen bombardováním, ale od pátku nemají k dispozici teplo, vodu, hygienické zařízení ani telefony.

Autobusy měly dopravit humanitární zásoby včetně potravin a léků a poté vyzvednout civilisty a odvézt je na bezpečné místo, ale krátce poté, co činitelé oznámili, že vozidla jsou na cestě, kancelář ukrajinského prezidenta uvedla, že byla informována o ostřelování koridoru. Praxe systematického ostřelování humanitárních koridorů pro civilisty ruskými vojáky je dobře známá ze Sýrie, kde si Rusko s civilisty pohrávalo jako kočka s myší, konstatoval v úterý v poledne v britském rozhlase jeden vojenský odborník.

Autobusy z Mariupolu jsou označeny velkým nápisem LIDÉ:



- V Petrohradu stále odvážně demonstrují lidé proti útoku na Ukrajinu a jsou okamžitě brutálně zatýkáni:


- Ruský gubernátor na Sibiři se dostal do střetu s rozzlobenými občany, kteří mu vyčítají, že na Ukrajinu vyslal jednotku místní pořádkové policie, aby se stala "potravou pro děla", ukázal videoklip, který v pondělí koloval po internetu. 

Záběry, které jako první zveřejnilo Rádio Svobodná Evropa (RFE), ukazují ohnivou výměnu názorů mezi Sergejem Civiljovem, gubernátorem Kemerovské oblasti, a lidmi ve městě Novokuzněck.

"Všem lhali, všechny podvedli... Proč jste je tam poslali?" ptá se jedna žena Civiljova s tím, že vojáci si mysleli, že jedou na vojenské cvičení do Běloruska.

"Neznali svůj cíl... Poslali je jako potravu pro děla," dodává žena.
 


- Někteří čínští studenti pobývající na Ukrajině, kteří strávili několik dní  v protiatomových krytech, kritizují svou vládu za pomalé poskytování instrukcí a matoucí sdělení.


Bezprostředně po ruské invazi na Ukrajinu 24. února zavolal Yang Yanhua, dvaadvacetiletý studentka klasické hudby v Kyjevě, na čínské velvyslanectví ve městě o pomoc. Pokoušel se o to několikrát, ale linka byla obsazená.

"Nevím, proč nám velvyslanectví neřeklo, že vypukne válka, když ostatní země svým občanům doporučily odejít několik dní předtím," řekl. Yang - není to jeho pravé jméno - se pak řídil nouzovými protokoly své univerzity a uchýlil se do protiatomového krytu.

- Ukrajina vyzývá firmy k bojkotu Ruska. Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba vyzval mezinárodní firmy, aby  se vzdaly svých operací v Rusku.



- Rusko se připravuje k útoku na Kyjev, upozorňuje americký Institut pro studium války (ISW)

Tento pozorně sledovaný americký vojenský thinktank se domnívá, že "ruské síly se soustřeďují na východním, severozápadním a západním okraji Kyjeva, aby v nadcházejících 24-96 hodinách zaútočily na hlavní město". Ruské síly, které sužují logistické problémy, v poslední době téměř nepostupovaly, ale podle ISW "přivážejí zásoby a posily a provádějí dělostřelecké, letecké a raketové útoky, aby oslabily obranu a zastrašily obránce před takovým útokem".
To by mohlo předznamenat začátek kritického okamžiku války, píší analytici ve svém nejnovějším denním přehledu.

 

- Estonská premiérka Kaja Kallas  vyzvala k odstranění mezer v západních sankcích proti Rusku
.

Na tiskové konferenci s americkým ministrem zahraničí Antony Blinkenem Kallasová řekla, že západní země musí omezit kryptoměny, aby se uzavřely mezery v sankcích. Vyzvala také k úplnému vyloučení Ruska a jeho spojence Běloruska ze systému mezibankovních zpráv Swift.

EU se dohodla, že  ze systému Swift by mělo být vyloučeno sedm ruských bank. Země střední a východní Evropy však chtějí, aby EU šla ještě dál a zaměřila se na první a třetí největší ruskou banku, Sberbank a Gazprombank. Země, jako je Německo, se zdráhají vyřadit tyto banky ze systému Swift, protože obě se používají pro platby za energie.

Kallasová rovněž uvedla, že nová situace vyžaduje rychlé změny v oblasti evropské bezpečnosti, včetně obrany Estonska.


- Ukrajinské ministerstvo zahraničních věcí oznámilo, že v nejnovějším hodnocení dosavadních ztrát bylo zabito 12 000 ruských vojáků. Uvedlo, že ruské síly dosud rovněž ztratily 48 letadel, 80 vrtulníků, 303 tanků, 1 036 ozbrojených vozidel, 120 dělostřeleckých zbraní a 27 systémů protiletadlového boje.

- Americká velvyslankyně u OSN Linda Thomas-Greenfield obvinila Vladimíra Putina, že se snaží "zbrutalizovat Ukrajinu". Ruský velvyslanec u OSN na ni zaútočil tvrzením, že Ukrajinci se ostřelují sami.
 

- Vysoký komisař OSN pro uprchlíky Filippo Grandi uvedl, že počet lidí, kteří opustili Ukrajinu od ruské invaze, dnes dosáhl 2 milionů.

- Kreml pohrozil přerušením dodávek plynu do Evropy a varoval, že cena ropy by se mohla vyšplhat až na 300 dolarů za barel, pokud západní spojenci vystupňují svou ekonomickou válku proti Rusku zákazem dovozu energie.

V době, kdy se evropští představitelé připravují na čtvrteční setkání ve Versailles, kde budou jednat o odpojení kontinentu od ruského plynu a ropy, Moskva varovala, že jakýkoli takový krok by mohl znamenat katastrofu pro globální trh.

"Odmítnutí ruské ropy by vedlo ke katastrofálním důsledkům pro světový trh," uvedl ruský vicepremiér Alexander Novak s tím, že cena by se mohla více než zdvojnásobit na více než 300 dolarů za barel.

S poukazem na to, že Německo minulý měsíc zmrazilo certifikaci plynovodu Nord Stream 2, který měl vést plyn z Ruska do Německa, řekl, že Rusko by mohlo přerušit stávající plynovod Nord Stream 1 - jeden z hlavních zdrojů zemního plynu do Evropy.

"Máme plné právo přijmout odpovídající rozhodnutí a uvalit embargo na čerpání plynu plynovodem Nord Stream 1," řekl Novak.


- Vitalij Gerasimov: druhý ruský generál zabit, informuje ukrajinské ministerstvo obrany


Ukrajinská rozvědka uvádí, že generálmajor ruské 41. armády zahynul u Charkova spolu s dalšími vysokými důstojníky

Podle údajů ukrajinské rozvědky byl v bojích v okolí Charkova zabit ruský generál, což by znamenalo, že se jedná o druhého generála, kterého ruská armáda na Ukrajině ztratila během jednoho týdne.

Zpravodajská složka ukrajinského ministerstva obrany uvedla, že generálmajor Vitalij Gerasimov, náčelník štábu 41. armády, byl spolu s dalšími vysokými důstojníky zabit u východoukrajinského města Charkov.

Ministerstvo rovněž odvysílalo údajný rozhovor mezi dvěma důstojníky ruské FSB, kteří o smrti hovořili a stěžovali si, že jejich zabezpečená komunikace na Ukrajině již nefunguje.

Ruská média minulý týden uvedla, že při akci byl zabit také generálmajor Andrej Suchoveckij, zástupce velitele 41. armády.

- V Sumy byly zabity děti, říká regionální gubernátor


Podle náčelníka vojenské správy regionu Sumy bylo při ruském ostřelování zabito několik lidí včetně dětí.

- Česká firma PPF nezastavila svou podnikatelskou činnost v Rusku, dále tam provozuje HomeCredit a dokocne tam láká na vklady.  PPF bude také dál v Rusku provozovat úvěrové karty VISA a Mastercard. Spolupráce české firmy PPF  s Telekomem Serbia, který vysílá Russia Today na západním Balkáně, je totální a neomluvitleńa praśarna, konstatuje Albín Sybera.

- Česká organizace "Komunistický svaz mládeže" se identifikuje s putinovskou propagandou šířící se z Ruska a tvrdí, že na Ukrajině vládne "fašistický" režim. Nutkání levice se identifikovat s vražedným ultrapravicovým režimem v Rusku je pozoruhodné.


- Světová zdravotnická organizace varovala, že útoky na ukrajinské nemocnice, sanitky a další zdravotnická zařízení v posledních dnech "rapidně" vzrostly a dochází životně důležité zdravotnické zásoby. Tento úřad OSN uvádí,, že se snaží na Ukrajinu urychleně dopravit zdravotnické potřeby. Mezi nedostatkové zásoby patří kyslík, inzulín, osobní ochranné prostředky, chirurgické potřeby a krevní přípravky.

- Evropská komise připravila nový balík sankcí proti Rusku a Bělorusku, který zasáhne další ruské oligarchy a politiky a tři běloruské banky.

- Mezi Mariupolem a Záporožím byl zahájen druhý humanitární koridor, oznámil ukrajinský vicepremiér.

 
- Ukrajinský vicepremiér varoval, že ačkoli první etapa evakuace z města Sumy již začala, Rusko se ji "chystá narušit". Centrum pro strategickou komunikaci a informační bezpečnost na Ukrajině uvedlo, že ačkoli ruské ministerstvo obrany oficiálně souhlasilo s humanitárním koridorem, Irina Vereščuková varovala: "Ruská strana se připravuje narušit práci humanitárních koridorů a manipulovat s trasou, aby donutila lidi jít jinudy.

 - V Sumy se otevře humanitární koridor

V Sumy se dnes otevře humanitární koridor, oznámil ukrajinský vicepremiér. Podle zpráv ukrajinské vlády už evakuace začala:

Iryna Vereščuková uvedla, že civilisté začnou opouštět město na severovýchodě země autobusy v 8 hodin ráno SEČ, informuje agentura Reuters.

- Titulní strana úterních britských Timesů:

- Evakuace Irpinu údajně probíhá

Evakuace civilistů z Irpinu nedaleko Kyjeva je v plném proudu, informuje agentura Reuters s odvoláním na ukrajinského představitele.

- Ukrajinská vláda uvedla, že občané z oblastí s nejtěžšími boji budou mít nárok na finanční pomoc.


Státní služba speciální komunikace a ochrany informací Ukrajiny uvedla, že platba ve výši 6 500 ukrajinských hřiven může být vyplacena najatým zaměstnancům a jednotlivým podnikatelům.


- Druhá vlna uprchlíků z Ukrajiny bude zranitelnější než ta první, varoval šéf agentury OSN pro uprchlíky.

Filippo Grandi na tiskové konferenci uvedl, že pokud bude válka pokračovat, lidem "bez prostředků a bez konexí" nezbude nic jiného než uprchnout, informuje agentura Reuters.

"To bude pro evropské země do budoucna složitější situace, kterou budou muset zvládnout, a bude zapotřebí ještě větší solidarity všech v Evropě i mimo ni," řekl.


- Humanitární koridory byly údajně otevřeny z Kyjeva, Čerhihova, Sumy, Charkova a Mariupolu.

Rusko údajně otevřelo humanitární koridory z Kyjeva, Čerhihova, Sum, Charkova a Mariupolu, aby mohli být evakuováni civilisté.

Oznámilo to dnes ruské ministerstvo obrany, informuje agentura Reuters s odvoláním na agenturu Interfax.

Ministerstvo obrany rovněž údajně uvedlo, že ruské síly na Ukrajině zavedly od 7:00 SEČ "tichý režim".

- Británie podpoří Polsko

Britský ministr obrany Ben Wallace prohlásil, že Spojené království podpoří Polsko, pokud se rozhodne poskytnout Ukrajině stíhací letouny, ale varoval, že by to mohlo zemi přivést "do přímé palebné linie".

"Podpořil bych Poláky a jakoukoli jejich volbu," uvedl Wallace v rozhovoru pro Sky News, informuje agentura Reuters, a dodal, že Spojené království nemůže nabídnout letouny, které by Ukrajinci mohli využít.

"Polsko bychom chránili, pomůžeme jim se vším, co budou potřebovat," dodal. "Polsko pochopí, že rozhodnutí, která učiní, nejenže přímo pomohou Ukrajině, což je dobrá věc, ale také je mohou přivést do přímé palebné linie ze zemí, jako je Rusko nebo Bělorusko."

- Od začátku ruské invaze uprchlo do Polska přibližně 1,2 milionu Ukrajinců

Od začátku ruské invaze přešlo do Polska přibližně 1,2 milionu Ukrajinců, uvedla polská pohraniční stráž.

Jen v pondělí uprchlo do Polska 141 500 lidí, informuje agentura Reuters.


- Spojené království uvedlo, že Rusko "pravděpodobně" stupňuje tvrzení, že Ukrajina vyvíjí jaderné nebo biologické zbraně jako "zpětné ospravedlnění" své invaze.



- Jedním z nepravděpodobných důsledků ruské invaze na Ukrajinu by mohlo být rozmrazení vztahů mezi USA a Venezuelou, protože Washington se snaží vrazit klín mezi Moskvu a svého spojence bohatého na ropu.


Venezuelský prezident Nicolás Maduro v pondělí večer uvedl, že se dohodl na programu budoucích rozhovorů s americkou delegací, s níž se setkal v sobotu, což bylo první setkání na vysoké úrovni mezi oběma zeměmi za poslední roky, napsala agentura Reuters.


- Ruský postup se "výrazně" zpomalil, uvádí Ukrajina

Ruský postup na Ukrajině se "výrazně" zpomalil a jeho jednotky jsou podle nejnovější aktualizace bojů ze strany ukrajinské armády "demoralizované".

Náčelník generálního štábu ukrajinských ozbrojených sil v úterý ráno ve svém příspěvku na Facebooku uvedl, že se stále brání invazi po celé zemi. To zahrnovalo "hrdinnou" obranu pokračující v Černihově, boje probíhaly na předměstí Mykolajova a letectvo odráželo raketové údery.


- Podle agentury Reuters se v Německu v pátek uskuteční virtuální schůzka ministrů zemědělství zemí G7, na které se bude diskutovat o dopadu ruské invaze na Ukrajinu na globální potravinovou bezpečnost a o tom, jak nejlépe stabilizovat potravinové trhy, uvedla vláda.


"Zásobování potravinami v Německu a Evropské unii je bezpečné, ale větší nedostatek lze očekávat v některých zemích mimo EU - zejména tam, kde již dnes panuje nedostatek kvůli problémům, jako je sucho," uvedl v prohlášení německý ministr zemědělství Cem Oezdemir.

"Zvýšení cen zemědělských produktů nelze vyloučit ani v průmyslově vyspělých zemích."

0
Vytisknout
7812

Diskuse

Obsah vydání | 9. 3. 2022