Ideologické rozdíly mezi Ruskem a Západem jsou dnes větší než za komunismu

9. 3. 2022

čas čtení 2 minuty
  • Je nemyslitelné představit si, že by sovětští lídři někdy použili jazyk, jaký nyní putinský režim používá ve vztahu k Ukrajině, nebo že by tak učinili s takovým naprostým nedostatkem studu. Ve výsledku musíte konstatovat, že ideologická propast mezi Ruskem a Západem je dnes mnohem větší, než byla před rokem 1991, píše Alexandr Skobov.

Putinistické ideologické vize zavánějí feudalismem. Pro feudály neexistovaly půda bez vlastníka, člověk bez pána, stát bez vládce. A vládcem se rozhodně nemyslí lid. Vlastníkem každé země je "vládnoucí elita", kterou se lid snaží svrhnout.

Vzhledem k uvedenému neexistuje a nemůže existovat prostor pro rovnost mezi lidmi, ani pro svobodu lidu vybrat si spojence v zahraničí, ani pro právo lidu vybrat si vládnoucí elitu. Takové myšlenky ovšem naprosto odporují Univerzální deklaraci o lidských právech schválené OSN v roce 1948.

Putinistická vize je feudální, zatímco ta, která počítá s rovností, buržoazní. První je tradicionalistická, kdežto druhá modernistická. První je konzervativní, druhá liberální. A to znamená, že musíme uznat, že konflikt mezi putinismem a Západem má systémový charakter i ideologickou formu.

Nová ideologická propast dělící Rusko a Západ je mnohem širší a hlubší než ta, která oddělovala od Západu SSSR. Tehdy šlo o výrazně odlišné verze teorie modernizace. Dnes o střet antimoderny s modernou.

Během studené války obě strany zůstávaly ideologicky příbuzné. Obě zakládaly své přístupy na hodnotách renesance a osvícenství. Obě, svým způsobem, bojovaly za svobodu a rovnost, které ovšem chápaly velmi odlišně.

Lze debatovat o taktice, jak se postavit Putinovi, ale je zásadní, aby svobodný svět uznal, jaký je jeho strategický úkol. Musí si ujasnit, oč mu jde - a že Putinův režim je existenciálním nepřítelem, s nímž není možno uzavřít kompromis.

Celý text v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
5296

Diskuse

Obsah vydání | 11. 3. 2022