U Kyjeva hoří sklady ropy

12. 3. 2022

čas čtení 12 minut
 - Jestliže nepoznáváte tuto taktiku, nedávali jste pozor. Znepokojující reportáž Quentina Sommervilla, reportéra BBC z Ukrajiny:


- Mnoho prchajících rodin má na autě nápis DĚTI ve snaze zabránit tomu, aby po nich ruští vojáci stříleli:


- Muži pláčí. Děsivá reportáž televize BBC z města Buča nedaleko Kyjeva:


- Tohle je Evropa roku 2022, ne 1941. Malé děti pevně držící své hračky v situaci hororu:




- Rusko může dobýt Kyjev, jen když ho srovná se zemí, říká Zelenskij

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vystoupil na tiskové konferenci v Kyjevě, kde novinářům řekl, že Rusko může ukrajinské hlavní město dobýt pouze tehdy, pokud ho "srovná se zemí", informuje agentura Reuters.

 


- Kyjevský Independent informuje, že Bezpečnostní služba Ukrajiny zachytila telefonické hovory, které dokazují, že ruské jednotky poblíž Charkova dostaly rozkaz střílet na civilisty, včetně dětí.

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva zdokumentoval od úterý nejméně 170 zabitých lidí v Charkovské oblasti - včetně pěti dětí.
- Přehled sobotních událostí v 18 hodin:

    Podle ukrajinské zpravodajské služby zemřelo sedm civilistů poté, co ruské jednotky ostřelovaly evakuační konvoj v Kyjevské oblasti. Ukrajina obvinila Rusko, že střílelo na konvoj civilních evakuantů z obce Peremoha.

    Americký prezident Joe Biden povolil Ukrajině zbrojní a jinou pomoc ve výši 200 milionů dolarů, uvedl Bílý dům. V memorandu ministru zahraničí Antonymu Blinkenovi Biden nařídil, aby byly finanční prostředky přiděleny prostřednictvím zákona o zahraniční pomoci a určeny na obranu Ukrajiny.

    Ukrajinský ministr zahraničí uvedl, že Rusko používá na Ukrajině podobnou taktiku jako v Sýrii a že Mariupol je sice obléhaný, ale stále pod ukrajinskou kontrolou. Dmytro Kuleba rovněž uvedl, že se Rusko pokusilo vytvořit logistickou základnu poblíž Černobylu.

    USA uvedly, že jsou ochotny podniknout diplomatické kroky na pomoc ukrajinské vládě. Mluvčí ministerstva zahraničí se tak vyjádřil v sobotu poté, co ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prohlásil, že Západ by se měl více zapojit do jednání o ukončení války.


    Podle nejnovější zprávy britského obranného zpravodajství ruské síly postupují směrem ke Kyjevu, přičemž většina pozemních sil je nyní vzdálena asi 25 km od centra hlavního města. V sobotu brzy ráno se v Kyjevě rozezněly sirény.

    Ruské síly v pátek bombardovaly města po celé zemi a zdálo se, že se přeskupují k možnému útoku. Po ruských útocích vzplály dva ropné sklady poblíž Kyjeva, jeden z nich ve městě Vasylkiv, kde se nachází také velká letecká základna a které se stalo hlavním ruským cílem, informovala místní média.

    Více než 2 000 lidí se zúčastnilo protestu před radnicí v jihoukrajinském městě Melitopol po  zatčení jeho starosty Ivana Fedorova ruskými silami, uvedla ukrajinská státní televize. Ukrajinské úřady obvinily Rusko z porušení mezinárodního práva tím, že starostu uneslo poté, co byl falešně obviněn z terorismu.

    Bělorusko popřelo, že by se chtělo k ruské invazi připojit. Náčelník generálního štábu ozbrojených sil země Viktor Gulevič uvedl, že Bělorusko nemá v plánu vstoupit do války, ale vysílá na hranici s Ukrajinou pět praporních taktických skupin na rotaci, aby nahradily síly, které tam již jsou.

    Podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského utrpěla ruská armáda největší ztráty za poslední desetiletí. Zelenskij uvedl, že 31 ruských praporních taktických skupin je nyní neschopných boje a že 500 až 600 ruských vojáků se v pátek vzdalo.

    V sobotním projevu na tiskovém brífinku Zelenskij zdůraznil, že jakákoli jednání s Ruskem musí začít příměřím, ale že je otevřen rozhovorům s Putinem. Ukrajinský prezident dodal, že s izraelským premiérem Naftalim Bennettem projednal možnost, že by se jednání konala v Jeruzalémě.

    Francouzský prezident Emmanuel Macron a německý kancléř Olaf Scholz hovořili s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Zopakovali Zelenského výzvu k příměří jako podmínce pro strukturovaná jednání, ale představitel francouzského prezidentství uvedl, že Putin se nezdá být připraven ukončit válku.

    Ruské síly údajně plánují provést "pseudoreferendum" v Chersonu, ukrajinském městě pod ruskou okupací. Zástupce předsedy místní rady v Chersonu agentuře Reuters řekl, že chce vytvořit novou separatistickou republiku.

    Italské úřady v rámci sankcí EU zabavily superjachtu v hodnotě 530 milionů eur, kterou vlastní ruský podnikatel Andrej Melničenko. 


- Ruské síly ostřelovaly mešitu v obléhaném ukrajinském přístavním městě Mariupol, kam se uchýlilo více než 80 dospělých a dětí, včetně tureckých občanů, uvedlo ukrajinské ministerstvo zahraničí.
 

- V chaosu uprchlické krize vyvolané ruskou invazí se podél ukrajinských hranic pohřešují děti a humanitární skupiny a dobrovolníci hlásí případy obchodování s lidmi.
Také již přicházejí zprávy o případech obchodování s lidmi a o tom, že ženám je v Polsku nabízena práce, aby se pak ukázalo, že jde o nelegální pracoviště, zaměstnavatel s nimi špatně zachází a odmítá jim včas vyplatit mzdu. Objevují se případy vydírání osobních dokladů nebo peněz.

Před zločineckým vydíráním a podváděním uprchlíků varuje i Policie ČR:


V ranní zprávě na Telegramu ukrajinská Státní služba pro mimořádné události (SES) uvedla, že záchranáři v Charkově nalezli těla pěti lidí včetně dvou dětí, kteří zahynuli při zásahu ruských bomb v obytném domě v obci Slobožanske u města.

Dále uvedla, že pracovníci navštívili 40 různých adres, aby zlikvidovali nevybuchlou munici.

V hlavním městě Kyjevě SES uvedla, že po ostřelování v sobotu brzy ráno vypukl požár ve skladu mražených potravin, a zveřejnila snímky budovy, z níž šlehají plameny a kouř. Nebyly hlášeny žádné oběti.





- Více než 2 000 lidí se zúčastnilo protestu před radnicí v jihoukrajinském městě Melitopol po údajném zatčení jeho starosty Ivana Fedorova ruskými silami, uvedla ukrajinská státní televize.

Ukrajinské úřady obvinily Rusko z porušení mezinárodního práva tím, že uneslo starostu Melitopolu, ukrajinského města, které se během invaze dostalo pod kontrolu Ruska, poté, co byl falešně obviněn z terorismu.



- Místní média na Ukrajině informují, že po ruských útocích hoří dva sklady ropy nedaleko Kyjeva.

Podle listu Kyiv Independent byl jeden sklad zasažen ve městě Vasylkiv, 36 km jižně od hlavního města, a druhý ve vesnici Kriačky.

Ve Vasylkivu se nachází také velká letecká základna a stal se hlavním ruským cílem.


Německá televize odvysílala zkrácenou verzi  výše citované reportáže  britského reportéra Quentina Sommervila z BBC (vyhodila z ní většinu záběrů mrtvých ruských vojáků, toto je pro čtenáře znalé němčiny):

 

- Ukrajinští představitelé prohlásili, že Kyjev je "připraven bojovat", protože ruské síly obnovily bombardování hlavního města a pozorovatelé varovali před "nepředstavitelnou tragédií", která se odehrává po více než dvou týdnech války.

- Nad Kyjevem a dalšími velkými ukrajinskými městy se v sobotu ráno rozezněly sirény a ostřelování v souvislosti s varováním západních představitelů obrany, že Rusové začínají získávat půdu pod nohama v okolí hlavního města.


- V sobotu byly hlášeny hlasité exploze v Dněpru na východě země, stejně jako v Mykolajivu, Nikolajevu a Kropyvnyckém.


- Poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak však prohlásil, že hlavní město je "připraveno bojovat". Označil jej za "obléhané město", s připravenými kontrolními stanovišti a zásobovacími liniemi.





- Satelitní snímky společnosti Maxar Technologies v sobotu ukázaly hořící domy a budovy a ruské dělostřelecké prapory, které podle všeho ostřelují města v okolí severozápadně od ukrajinského hlavního města, jak jednotky postupují. 

- Jeden z vysokých představitelů americké obrany v pátek na brífinku v Pentagonu uvedl: "Vyhodnocujeme, že Rusové začínají na zemi postupovat směrem ke Kyjevu s větší dynamikou, zejména z východu."


- Britské ministerstvo obrany v sobotu ráno uvedlo, že "většina ruských pozemních sil" se nachází asi 25 km od centra Kyjeva, zatímco města Charkov, Černihov, Sumy a Mariupol zůstávají v obklíčení a nadále trpí silným ruským ostřelováním.


- Několik humanitárních koridorů na Ukrajině, včetně z obléhaného jižního přístavního města Mariupol, bude dnes otevřeno pro evakuaci civilistů, uvedla místopředsedkyně ukrajinské vlády Iryna Vereščuk.


- V týdnu, kdy Kreml zablokoval Facebook, se stovky tisíc Rusů snažily zákaz obejít pomocí virtuální privátní sítě, píše redaktor globálních technologií deníku Guardian Dan Milmo.

VPN vytváří šifrované spojení mezi vaším zařízením a vzdáleným serverem, který může být kdekoli na světě, takže teoreticky můžete přistupovat na stránky blokované ve vaší zemi.

- Italské úřady údajně zabavily obrovskou jachtu patřící ruskému oligarchovi Andreji Melničenkovi, uvádí CNN s odvoláním na prohlášení italské finanční policie.
 .

- Ukrajina brzy dostane novou poštovní známku s názvem "Ruská válečná loď, jdi do prdele!", uvedla první náměstkyně ministra zahraničí Emine Džepparová.


Známka, která odkazuje na nechvalně proslulý incident na Hadím ostrově, obsahuje skicu od výtvarníka Borise Groha a v anketě získala nejvíce hlasů, uvedla.

Třináct pohraničníků umístěných na Hadím ostrově, zhruba 16hektarovém skalnatém ostrově, který se nachází asi 186 mil (300 km) západně od Krymu, údajně na výzvu ke kapitulaci na počátku konfliktu řeklo ruské válečné lodi: "Ruská válečná loď táhni do prdele" a poté bylo zabito.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poté oznámil, že všem vojákům posmrtně udělí vyznamenání Hrdina Ukrajiny, i když se později objevily zprávy, že ve skutečnosti mohou být stále naživu.

 



2
Vytisknout
6891

Diskuse

Obsah vydání | 17. 3. 2022