Den dvaadvacátý: Ruská pozemní ofenzíva se zastavila, Putin proto zintenzivňuje vraždění civilního obyvatelstva

17. 3. 2022

čas čtení < 1 minuta




Reportáže jsou opět děsivé a znepokojující:.

Ruská armáda "nebombarduje města", lhalo ve čtvrtek ruské ministerstvo zahraničí.

"Tito lidé netuší, proč se jim to děje. Co udělali a co se bude dít dál..."
 


Jak Rusové naprosto zlikvidovali jednu tichou obytnou ulici v městě Sumy. Zabili při tom dost jejích obyvate, jednadvacet lidí, včetně tří dětí:

Rozhovor Britských listů 477. Proč je český stát v uprchlické krizi tak neefektivní?

17. 3. 2022

čas čtení 1 minuta


Historik a teolog Richard Vlasák informuje v tomto rozhovoru s Janem Čulíkem ze Šluknovska, že se tam velmi efektivním způsobem zaktivizovala občanská společnost pro pomoc ukrajinským uprchlíkům. Jenže tato aktivita nutně potřebuje, aby ji efektivními kroky podpořila současná česká vláda Petra Fialy a osvobodila se od zastaralých ideologických pouček z devadesátých let. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 18. března 2022.




Ruská pozemní operace v Ukrajině se nedaří, Rusko však dále bombarduje civilní oblasti

17. 3. 2022

čas čtení 19 minut

- Zelenskij byl nominován na Nobelovu cenu míru:

- Tisková mluvčí Bílého domu Jen Psakiová prohlásila, že administrativa prezidenta Joea Bidena neviděla "žádné důkazy" o tom, že by Rusko zmírňovalo svou agresi na Ukrajině.


- Antony Blinken konstatoval, že souhlasí s výrokem  Joea Bidena, že je Putin válečný zločinec.

"Záměrné útoky na civilisty jsou válečným zločinem. Považuji za obtížné dojít k závěru, že Rusové postupují jinak," řekl Blinken.

Jako příklad uvedl ruské letecké bombardování, při kterém byla mezi četnými civilními cíli napadena nemocnice, lidé čekající ve frontě na chleba a nejnovější zvěrstvo, kdy se záchranáři stále snaží pomoci lidem dostat se z trosek divadla v Mariupolu, kde se jich ukrývaly stovky.

Blinken uvedl, že tyto agrese "se připojují k dlouhé řadě útoků na civilní místa na Ukrajině" a jsou ozvěnou minulého nemilosrdného zabíjení páchaného ruskými silami v Grozném v Čečensku a v syrském Aleppu, kde "cílem je zlomit vůli lidí".

- Americký ministr obrany Lloyd Austin cestou na Slovensko, kde se setkal s ministry ostatních členských zemí NATO, uvedl, že jednání Ruska je vyšetřováno v rámci podezření z válečných zločinů.

- Na dnešní akci ke Dni svatého Patrika ve Washingtonu označil Biden Putina za "vražedného diktátora" a "ryzího zločince".



- Jak Rusové už zničili Ukrajinu:

Kvetoucí města proměněná v trosky, domovy zničeny, nemocnice bombardovány.



- Abyste porozuměli, zda je Putin vítán na Ukrajině, podívejte se, jak se Ukrajina loučí s jediným zabitým ukrajinským vojákem:



- Při ruském ostřelování ukrajinské obce Novi Petrivci severně od Kyjeva zemřelo dvouleté dítě a čtyři lidé byli zraněni, uvedla regionální policie.


- Z Mariupolu uprchlo 30 000 lidí, ale více než 350 000 jich zůstává - radnice

Z obléhaného ukrajinského města Mariupol uprchlo asi 30 000 civilistů, uvedly místní úřady.

Mariupolská radnice na Telegramu uvedla, že "asi 30 000 lidí odjelo svými dopravními prostředky", a dodala, že "80 % obytných domů bylo zničeno", informuje agentura AFP.

- Rusko se snaží dosáhnout vojenského pokroku v Kyjevě a jeho okolí, uvedli ve čtvrtek odpoledne západní představitelé, a "je otázkou, zda se Moskva nyní hodlá pokusit o útok na Kyjev, nebo ne".

Odhaduje se, že v bojích dosud zahynulo 7 000 ruských vojáků a 10 % vybavení invazní armády bylo rovněž zničeno, což vyvolává otázky, zda má pozemní armáda vůli pokračovat v boji.

 16578

Podaří se uprchlickou krizi využít k změně sociální práce v ČR?

17. 3. 2022 / Pavel Veleman

čas čtení 8 minut

Světový den sociální práce dne 15. 3. 2022 patřil  nejvíce všem dobrovolníkům v sociální práci, „Iniciativě Hlavák“ a politiky zničené „ Klinice“ (jak by se dnes tyto prostory hodily pro běžence z Ukrajiny). Podaří se využít uprchlickou krizi ke změně  sociální práce?

Zdá se mi, že by bylo možné ukázat, že fronta není jen linií ohně, místem, kde korodují lidské masy, které na sebe útočí, ale v jistém smyslu i „čelem vlny“, jež unáší lidský svět k novým osudům…zdá se, že se tu člověk nalézá na nejzazší hranici toho, co se uskutečnilo, a toho, co se připravuje…

Pierre Teilhard de Chardin, Dopisy z války 1914 - 1919

„Věnováno dvěma statečným ženám této doby - paní Anežce Poláškové z „Iniciativy Hlavák“ a paní Tereze Virtové z dnes již neexistujícího „Autonomního sociálního centra Klinika“ zlikvidovaného zejména komunálními politiky Prahy 3 (udělali to tehdejší starostka Vladislava Hujová a místostarosta Alexander Bellu).

Každá společenská krize má v sobě ukrytu ohromnou možnost změny, nápravy, katarze. Najednou vidíme úplně jinak naší každodennost a zejména ve zdravotně/sociální oblasti je vždy toto „nasvícení“ systému šancí uvidět to, co dlouhodobě vytěsňujeme, popíráme, nechceme vidět pravdu, krizi praxe v mezní situaci a již vůbec nechceme měnit své naučené myšlení, chování, své tolik opotřebované jízdní řády na každou situaci, předem připravenou odpověď na každou otázku klienta, autocenzuru směrem k nadřízeným …

Rozhovor Britských listů 476. Jedinou možností Ruska jak zvítězit je Ukrajinu úplně zničit

14. 3. 2022

čas čtení < 1 minuta



Vojtěch Boháč ze serveru Voxpot, specializujícího se na přinášení zahraničně-politických analýz českým čtenářům, byl s kolegy donedávna měsíc na Ukrajině. Před začátkem brutální ruské invaze i během ní. Co tam zažil a jak analyzuje, co se stane? O tom s ním hovoří Jan Čulík. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 15. března 2022.

 18549

Mají umřít hladem děti v Afghánistánu, nebo na Ukrajině? Kdo to rozhodne?

17. 3. 2022

čas čtení 3 minuty

Foto: David Beasley, Světový potravinový program

Reportér: Mluvil jsem tady ve Lvově s Davidem Beasleym, vedoucím Světového potravinového programu, o potravinové krizi, která zachvátila část Ukrajiny, a o dopadech, které to bude mít na světové zásobování potravinami. Začal jsem tím, že jsem se ho zeptal, jak daleko jsou lidé na Ukrajině od hladomoru.

David Beasley: Po týdnu nebou dvou bez jídla byste umírali hlady. Víte, máme tu lidi, kteří jsou podle mého názoru už na pokraji, už na hraně. Nemáme času nazbyt. To je důvod, proč se snažíme o takové zrychlení té pomoci.


Británie šťastná kvůli propuštění jedné maminky

17. 3. 2022 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Uprostřed chmurných zpráv z Ukrajiny a z celého světa vítají upřímně Britové jednu dobrou zprávu: Po šesti letech nesmyslného věznění propustil Írán Nazanin Zagari-Ratcliffe (44), íránskou manželku Brita Richarda Ratcliffa a také inženýra britsko-íránského inženýra Annosheha Ashooriho (67). Třetí vězněný Brit, Morad Tahbaz, byl sice propuštěn z vězení, ale zůstává v Íránu v domácím vězení.

Britové se nad tím radují. Nazanin Zagari-Radfliffová byla před šesti lety  nesmyslně zatčena na letišti při pokusu o návrat do Británie po návštěvě u svých rodičů, jimž přivezla ukázat své nemluvně, malou dceru Gabrielu, které je nyní sedm let.

Novináři zaslechli, že při přivítání přiletěvší Nazanin se Gabriela ptala otce: "To je maminka?"

 18029

Jsou úvahy o možném příměří při ruské agresi proti Ukrajině realistické?

17. 3. 2022

čas čtení 5 minut

Zatímco Rusko pokračovalo ve válce s Ukrajinou, vedlo  jednání s Kyjevem.

Podle analytiků však jakýkoli trvalý mír závisí na přesvědčení Kremlu, že na bojišti nemůže dosáhnout vítězství.

"Určité šance tu jsou, ale jsem dost skeptický k tomu, že se v těchto rozhovorech podaří dosáhnout vyjednaného řešení," řekl Alexander Gabujev, vedoucí pracovník moskevského centra Carnegie. "Rusko bude nejen vyhrožovat svým jednání na bojišti, ale bude usilovat o vítězství na bojišti. Pokud mírnější - pokud se to tak dá nazvat - taktika nebude fungovat, pak Rusko prostě rozpoutá veškerou svou palebnou sílu. Zejména na Kyjev."

 18546

Gazprom dál nerušeně prodává ruský plyn do Evropy

16. 3. 2022

čas čtení 18 minut


- Ruské síly bombardovaly divadlo, kde se v obklíčeném ukrajinském přístavním městě Mariupol ukrývali civilisté, uvedla městská rada. Mariupolská rada zveřejnila snímek městského divadla, na němž je vidět, že při dnešním útoku utrpělo těžké škody, a uvedla, že počty obětí se potvrzují.

Před budovou divadla i za ní byl na zemi velký nápis DĚTI! Přesto bylo divadlo vybombardováno vysoce ničivou bombou.


- Těla pěti lidí, včetně tří dětí, byla dnes nalezena při prohlídkách obytných domů poškozených ostřelováním v severoukrajinském městě Černihiv, uvedla ukrajinská záchranná služba. Těla byla nalezena v troskách budovy ubytovny.

- Mezinárodní soudní dvůr OSN nařídil Rusku zastavit invazi s tím, že neviděl žádné důkazy, které by podporovaly ospravedlnění války ze strany Kremlu.
Proti příkazu hlasovali pouze ruští a čínští soudci soudu.

- Od začátku invaze došlo k 43 útokům na ukrajinská zdravotnická zařízení, infrastrukturu a pracovníky, uvedl šéf WHO, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus. Při útocích byli zabiti dva zdravotničtí pracovníci a nejméně osm jich bylo zraněno, uvedla WHO.


Rozhovor Britských listů 475. O podstatě Putinova režimu

10. 3. 2022

čas čtení < 1 minuta



S politologem Jaroslavem Bílkem hovoří při příležitosti pokračujícího vraždění na Ukrajině Jan Čulík o podstatě Putinova režimu. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 11. března 2022.

 18551

Monitor Jana Paula: Není tak trochu přeputinováno?

17. 3. 2022 / Jan Paul

čas čtení 1 minuta


Jistě si už lidé všimli, že koronavirus zmizel, respektive on je, ale zmizel z médií. Roztomilý bleděmodrý míček s červenými výčnělky, všudypřítomný i zde v Britských listech, vystřídaly obrázky chladnokrevně se tvářícího Putina. To je také invaze, ale vizuální. Kladu si otázku, proč je nutné doplňovat informace z Ukrajiny stále stejnými obrázky diktátora. Putin vyzývavě v maršálském obleku, výtvarné stylizovaný, za stolem, jako Joker a pořád dokola.

30027

Názor: Čínský velvyslanec: Jaký je náš postoj k Ukrajině?

16. 3. 2022

čas čtení 5 minut

Čínský velvyslanec v USA  Qin Gang argumentuje ve svém článku publikovaném v deníku Washington Post, že Čina nemá s Putinovou agresí na Ukrajině nic společného

Mnoho Američanů se pochopitelně snaží pochopit, jak se Čína staví k vývoji krize na Ukrajině, a proto chci využít této příležitosti k úplnému vysvětlení a rozptýlení všech nedorozumění a fám.


Objevují se tvrzení, že Čína o ruské vojenské akci předem věděla a požadovala, aby ji Rusko odložilo až do ukončení zimních olympijských her. Nedávné zvěsti dále tvrdily, že Rusko žádá Čínu o vojenskou pomoc. Dovolte mi, abych to řekl zodpovědně: Tvrzení, že Čína o této válce věděla, souhlasila s ní nebo ji tiše podporovala, jsou čistě dezinformační. Všechna tato tvrzení slouží pouze k přesunutí viny na Čínu a házení špíny na ni. Na Ukrajině bylo více než 6 000 čínských občanů. Čína je největším obchodním partnerem Ruska i Ukrajiny a největším dovozcem ropy a zemního plynu na světě. Konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou nepřináší Číně nic dobrého. Kdyby Čína o hrozící krizi věděla, snažila by se jí ze všech sil zabránit.

Rozhovor Britských listů 474. Putinova agrese. Co bude dál?

7. 3. 2022

čas čtení < 1 minuta



Putinova útočná válka na Ukrajině pokračuje neuvěřitelnými zvěrstvy proti civilnímu obyvatelstvu, matkám s dětmi, novinářům a Putinova ekipa stále ještě hrozí jaderným úderem. Co se stane teď a v nejbližší budoucnosti, jak na to reagovat a dokáže to Česká republika. Jan Čulík o tom hovoří s Bohumilem Kartousem. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 8. března 2022.

 16510

Jaký je rozdíl mezi Putinovým vražděním na Ukrajině a vražděním Saúdské Arábie v Jemenu

16. 3. 2022 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Neetický, idiotský britský "premiér" a darebák Boris Johnson se vydal do Saúdské Arábie přesvědčovat tamější vládnoucí vrahy, aby zlevnili vyváženou ropu a plyn do Evropy, aby se mohla "osvobodit" od ruských dodávek plynu a ropy. Saúdská Arábie před několika dny popravila 81 osob.

Jaký je ovšem rozdíl mezi vrahy v Saúdské Arábii, kteří usmrtili novináře Džamála Chašákdžího a provádějí genocidu v Jemenu, a hromadným vrahem Vladimírem Putinem?

Britský televizní satirický pořad Have I Got News for You k tomu vydal na Twitteru ironický status:

Jak se Boris Johnson vydává do Saúdské Arábie, aby snížil závislost na ruské ropě, 30 milionů Jemenců chce s ním krátce mluvit...

Nemůžeme spoléhat na brutální diktaturu, aby nám poskytovala zdroje energie, tak já jedu najít jinou brutální diktaturu, na kterou budeme spoléhat.



Spolupracovnice Britských listů v MSNBC

16. 3. 2022

čas čtení < 1 minuta

Amy Mackinnon, absolventka českých studií na Glasgow University, analytička amerického časopisu Foreign Policy pro bezpečnostní otázky, která nám nedávno poskytla po svém návratu z Kyjeva Rozhovor Britských listů, byla včera interviewována v americké televizi MSNBC o firmě ruských proputinských žoldáků, Wagner Group, jejíž vojáci pronikají do celé Afriky.

Tento klip je jen krátkou ukázkou, rozhovor byl delší.



Dalšími hosty v tomto pořadu byli:

Případ Ukrajina: Pozor na ultrapravicové strany!

16. 3. 2022

čas čtení < 1 minuta

 
Andrew Stroehlein, Human Rights Watch:


Pokud by někoho zajímalo, jak se extrémně pravicové strany v EU stavějí k otázce ukrajinských uprchlíků...

Krok 1 (probíhá): Použít ji jako záminku k útokům na neukrajinské občany a blokovat jejich žádosti o azyl.

Krok 2 (jak dlouho to bude trvat?): Zaútočit i na ukrajinské uprchlíky.
 
Je důležité to sledovat, protože pravicové a středopravicové strany často otrocky následují tyto extremistické strany v otázkách týkajících se uprchlíků a imigrace - jsou žalostně neschopné myslet samy za sebe a realizovat humánní politiku.



 18544

Zhodnocení ruského tažení na Ukrajině, 15. březen

16. 3. 2022

čas čtení 4 minuty

Lokální útoky na úrovni roty nebo praporu severozápadně od Kyjeva ve dnech 14.-15. března zřejmě indikují ofenzívní operace největšího rozsahu, jaký teď ruské síly dokážou podporovat ve snaze obklíčit ukrajinské hlavní město. Ruské síly neprovádějí ofenzívní operace severovýchodně od města, kolem Sum, a provedly jen omezené (a neúspěšné) útoky jihovýchodně od Charkova, napsali Mason Clark, George Barros a Kateryna Stěpaněnková.

Rozhovor Britských listů 473. Ukrajina. Zahyneme všichni?

3. 3. 2022

čas čtení 1 minuta


Změnilo se všechno a více než týden nyní všichni žijeme v nesmírně nebezpečné, dosud nevídané éře. Šílená, iracionální, šokující a nyní nesmírně brutálně Ruskem vedená Putinova válka proti Ukrajině a jejímu civilnímu obyvatelstvu ohrožuje válečnými zločiny Vladimíra Putina nás všechny. Jan Čulík o tom hovoří s vojenským odborníkem Britských listů Karlem Dolejším. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 4. března 2022.

Rozhovor Britských listů 471. Jak jsme se díky Putinovi probudili v katastrofální nové éře

25. 2. 2022

čas čtení < 1 minuta

O invazi Vladimíra Putina a o jejích dopadech na Evropu a svět hovoří Jan Čulík s běloruským politologem vyučujícím na bratislavské univerzitě Aliaksejem Kažarským. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 25. února 2022.




Lord Dubs o tom, jaké to je být dětským uprchlíkem

16. 3. 2022

čas čtení < 1 minuta

V souvislosti s tím, že do evropských zemích už přišly tři miliony ukrajinských uprchlíků a téměř polovina z nich jsou děti, interviewovaly v úterý Channel 4 News lorda Alfa Dubse, někdejšího šestiletého kluka ze Zlína, jemuž se podařilo v létě 1939 ve Wintonově Kindertransportu uprchnout z Československa do Británie, a tak přežít. Ptali se ho, jaké to je být dětským uprchlíkem. Dnes je mu 89 let.

Lorda Alfa Dubse jsme před nedávnem interviewovali v Rozhovoru Britských listů.  Hovořil s námi na tatáž témata. Také i trochu česky.

Je načase si tento rozhovor v nynější pohnuté situaci připomenout:

 18446

Alexej Navalnyj o novém návrhu uvěznit ho na 13 let

16. 3. 2022

čas čtení 1 minuta

 


Prokurátorka pro mě žádala 13 let v kolonii s přísným režimem.

Pokud je tento termín cenou za mé lidské právo říkat, co považuji za nutné, a občanské právo bojovat za lepší budoucnost Ruska, pak mohou žádat i 113 let. Neodvolám svá slova ani své činy.

Neodvolají to ani moji  kolegové a dnes jsem oznámil, že Nadační fond proti korupci nejenže nezanikne, ale vstoupí na novou globální úroveň činnosti, stane se mezinárodní organizací, přičemž se bude nadále soustřeďovat na vyšetřování kremelských zlodějů.

O mě se nebojte. Jsem naprosto v pořádku a dělám si starosti jen proto, že si o mě dělají starosti jiní.

V posledním slově jsem samozřejmě mluvil o válce. O tom, jak se stala přímým důsledkem korupce a degradace. Krvavou zástěrkou pro selhání Putinova režimu.

Teď bychom všichni neměli jen křičet, nadávat, kát se a naříkat. Každý musí jednat. Po svém, jak může, s ohledem na okolnosti, ale přesto jednat.

Jednat jasně, jak to odkázal Lev Tolstoj, jeden z našich velkých spisovatelů, jehož citátem jsem svůj projev zakončil: "Válka je produktem despotismu. Kdo chce bojovat proti válce, musí bojovat pouze proti despotismu."

 18446

Ruská prokuratura žádá pro Alexeje Navalného 13 let vězení

16. 3. 2022

čas čtení 4 minuty

 
Po nových obviněních z  údajného podvodu stát pro nejhlasitějšího Putinova kritika žádá nový trest odnětí svobody v přísné trestanecké kolonii.

Ruská prokuratura v úterý požadovala, aby vězněnž kritik Kremlu Alexej Navalnyj byl odsouzen na dalších 13 let vězení.

Navalnyj, nejhlasitější domácí kritik prezidenta Putina, byl loni uvězněn poté, co přežil pokus o zavraždění jeden.

Polský, český a slovinský premiér přijeli do Kyjeva

16. 3. 2022

čas čtení 6 minut

 


Volodymyr Zelenskij sdělil novinářům: "S takovými spojenci tuto válku vyhrajeme" poté, co premiéři Polska, České republiky a Slovinska podnikli nebezpečnou cestu vlakem do Kyjeva, aby nabídli svou podporu.

Řekl to  po mimořádném setkání se třemi  představiteli členských zemí EU v hlavním městě Ukrajiny, jemuž hrozí  obklíčení ruskými silami. Jedná se o první západní návštěvníky Kyjeva od začátku války před téměř třemi týdny.

Na záběrech ze schůzky zveřejněných na sociálních sítích bylo slyšet, jak Zelenskyj informuje vedoucí představitele EU o nejnovější vojenské a humanitární situaci a o jednáních s Ruskem.

"Všude ostřelují," je slyšet, jak jim Zelenskij říká. "Nejen Kyjev, ale i západní oblasti."


Informoval také českého, polského a slovinského premiéra, Petra Fialu, Mateusze Morawieckého a Janeze Janšu, že mezi ruskými silami byly identifikovány tři čečenské brigády.

Zelenskyj jim za návštěvu poděkoval a označil ji za "silné svědectví podpory".




 18235

Xenofobie a nacionalismus v Rusku

16. 3. 2022

čas čtení 1 minuta

  • Mezi Rusy jsou to především věková kohorta a preferovaná média, co nejlépe předpovídá, kolik nacionalismu a xenofobie dotazovaný vykazuje, zjistil průzkum Levada Center.  

 18448

Tisková zpráva:

Putin využívá umělou inteligenci pro detekci demonstrantů. Systémy rozpoznávání obličejů by měly být na veřejných místech zakázány, říká Kolaja

16. 3. 2022

čas čtení 2 minuty

Ruský režim zneužívá systémy na rozpoznávání obličejů k identifikaci účastníků protiválečných demonstrací. Díky tomu je může později dohledat a perzekuovat. Podle Amnesty International tyto systémy Putin zneužíval už pro sledování aktivistů a novinářů, kteří vyšli do ulic na podporu Alexeje Navalného. Europoslanec Marcel Kolaja v Evropském parlamentu bojuje za zákaz využívání těchto systému ve veřejných prostorech. Aktivně usiluje o prosazení tohoto zákazu v právě vznikajícím aktu o umělé inteligenci.

30898

Panika v Kremlu a dva scénáře pro válku na Ukrajině

16. 3. 2022

čas čtení 2 minuty

  • Rusko nedokázalo řádně naplánovat okupaci Ukrajiny. Nyní v Kremlu vypukla panika, protože neexistuje plán B. Elity otevřeně prohlašují, že směřování Ruska je šílené, válku je třeba ukončit. Mezitím začaly represe v bezpečnostních službách, upozorňuje Christo Grozev.

Jak Rusko verbovalo slovenského dezinformátora

15. 3. 2022

čas čtení < 1 minuta

Videozáznam slovenských tajných služieb ako pracovník ruskej ambasády verbuje prispievateľa na dezinfoweb Hlavné správy a vypláca mu peniaze:

Národná kriminálna agentúra (NAKA) podľa informácií Denníka N zadržala plukovníka zo slovenského ministerstva obrany, príslušníka Slovenskej informačnej služby (SIS) a osobu, ktorá je spojená s dnes už vypnutým webom Hlavné správy. Minimálne jeden zo zadržaných sa už k trestnému činu priznal. Osoby mal podplácať zamestnanec ruského veľvyslanectva na Slovensku.



 16879

Ukrajina potřebuje větší vojenskou pomoc NATO - a rychle

15. 3. 2022

čas čtení 4 minuty

  • Zatímco se ruský postup na Ukrajině začíná lehce obnovovat a hrozí obklíčení Kyjeva, Západ musí zvážit své možnosti. Navzdory heroickému úsilí Ukrajinců znásobenému přílivem zbraní ze západních zemí "kvantita má kvalitu sama o sobě" a Rusové dál masivně bombardují, ostřelují raketami dlouhého doletu a posílají další vojáky na ukrajinskou armádu a civilisty, napsal James Stavridis.

 18544

Rusko požádalo Čínu o rakety, drony a obrněná vozidla

15. 3. 2022

čas čtení 19 minut

- Jak Rusové zabíjejí civilisty:



- Objevily se zprávy, že ruské síly vzaly pacienty a zdravotnický personál nemocnice v obléhaném ukrajinském městě Mariupol jako rukojmí.

Podle BBC to řekl náměstek starosty Mariupolu Sergej Orlov:

Dostali jsme informaci, že ruská armáda obsadila naši největší nemocnici ... a naše pacienty a lékaře využívá jako rukojmí.

Tuto informaci můžeme potvrdit a potvrdil ji i gubernátor Doněcké oblasti. Dostali jsme informaci, že je tam 400 lidí.


Morawiecki, Kaczyński, Janša a Fiala jsou v Kyjevě. (Nicméně, Gazeta wyborcza píše, že představa, že Kaczyński tam zastupuje Evropskou unii, je "ponurá".)

 

30027

USA na intenzivním jednání v Římě vyzvaly Čínu, aby nedodávala zbraně Rusku

15. 3. 2022

čas čtení 7 minut

 

Čína odsoudila zprávy o tom, že Moskva požádala o vojenské vybavení, jako "zlovolnou dezinformaci".

Spojené státy vedly "intenzivní" jednání na vysoké úrovni s Čínou ve snaze odradit Peking od dodávek zbraní Rusku na schůzce v Římě, kterou Bílý dům považuje za kriticky důležitou nejen pro válku na Ukrajině, ale i pro budoucnost globální rovnováhy sil.

Jake Sullivan, americký poradce pro národní bezpečnost, se v pondělí setkal se svým čínským protějškem Jangem Ťie-čchim na celodenním jednání v italském hlavním městě v souvislosti se zprávami, že Rusko požádalo Čínu o zbraně na podporu své slábnoucí invaze na Ukrajinu.

 18409

Nesnesitelná těžkost žití Vladimira Gitlera na KGB1938A1968

15. 3. 2022 / Milan Čech

čas čtení 20 minut

V galaxii s pracovním názvem VVP2022, v jejím nejmenším rameni, u jedné z miliard tamních hvězd probíhá na jedné zdánlivě bezvýznamné planetě (astronomové v té galaxii ji bůhvíproč říkají KGB1938A1968, ale takových synchronicit je vesmír plný), velmi kritická situace, která vám bude něco připomínat. Zajímavé je, že tato situace je tam velmi dávnou historií (stalo se to již před několika miliardami let), ale proto, že její vzdálenost od nás je shodou okolností ve světelných letech stejná číslovka, vidíme ji jako by se děla právě Teď. Někomu to může dodat uspokojující pocit že v tom nejsme sami a tak vám tu situaci popíšu.

Točí se kolem jedné bytosti tamního dominantního biologického druhu, která se jmenuje Vladimir Gitler, pochází z druhu co se z hlediska vesmíru “nedávno” na té planetě vyvinul z jednoho druhu bezvýznamné, poměrně vzteklé a občas násilné opice. Podobnost s námi a naší planetou které nevěříte, ale děláte chybu. Vědci by vám vysvětlili, že když je náš Vesmír nekonečný, je takových téměř identických planet opravdu hódně moc. 

 16578

Růst preferencí ODS, uprchlíci a podivné představy o OSN

15. 3. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

Můj hlavní dojem z nedělních Otázek V. Moravce byl ten, že se právě hraje politická hra o to, jaký vliv budou mít uprchlíci na rozpočet. Hnutí Ano se těší, až bude moci ukázat, že když se stane katastrofa, musí jít „rozpočtová odpovědnost“ stranou, zatímco vláda se snaží tvářit, že to zvládneme bez velkých změn v rozpočtu.

Paní ministryně obrany z ODS dokonce tvrdila, že my musíme zajistit, aby se uprchlíci brzy vrátili domů (asi tak, že vyženeme Rusko z Ukrajiny a lusknutím prstu postavíme z ruin zpátky ta města?), ba spustila obvyklou tirádu o stavu rozpočtu, až se zdálo, že se pořad utopí v klasické předvolební hádce (mezi ní a bývalým ministrem obrany Metnarem z Ano), jako by žádné uprchlické krize nebylo. Jen chudák pan hejtman Kuba, taky z ODS, mluvil o tom, že bez zvýšených nákladů uprchlíky asi neubytujeme.

 18542

Protest v ruské televizi: "Zastavte válku: Lžou vám!"

14. 3. 2022

čas čtení 4 minuty


Sabotáž kremelské propagandy v přímém přenosu! upozornil na Facebooku Filip Remunda.




Podle zatím předběžných informací osvěžila zprávy prvního programu ruské televize  redaktorka Marina Ovsjannikova s plakátem v ruce na němž stálo: Zastavte válku, tady vám lžou.

Po akci měla být zadržena. Tass píše, že incident s plakátem se prověřuje. O textu a smyslu akce mlčí.

Britské Channel 4 News, které ve zprávách vystoupení odvysílaly (přineseme), uvedly, že záběr se rozšířil virálně.

Napsala na Facebooku: "Celý svět se k nám obrátil zády. A ani dalších deset generací nesmyje skvrnu této bratrovražedné války. My Rusové jsme myslící a inteligentní lidi. Je plně v naší moci zastavit toto šílenství. Jděte protestovat. Nebojte se ničeho."


 18533

Rusové volně vraždí ukrajinské vesničany

14. 3. 2022

čas čtení 5 minut

Podle prchajících obyvatel ruští vojáci při obsazování ukrajinských vesnic střílejí do lidí přímo na ulici.

Vojáci střílejí náhodně na budovy, házejí granáty po silnicích a chodí od domu k domu a zabavují telefony a notebooky, uvedli svědci.

Internetové skupiny vytvořené pro rodinné příslušníky nebo přátele, kteří hledají informace o lidech v postižených oblastech, dostávají
denně stovky nebo dokonce tisíce žádostí o pomoc při hledání příbuzných.

Jeden ze svědků, Mykola, popsal, jak vojáci přijeli do Andriivky, vesnice nedaleko Kyjeva. "Házeli po ulici granáty. Jeden člověk přišel o nohu a druhý den tento člověk zemřel," řekl. "Pak přišli do hlavní  ulice a začali střílet do oken a zasáhli jednu ženu. Jejím dětem se podařilo schovat."
 
Mykola bydlel v docházkové vzdálenosti od svého bratra Dymtra. "Můj bratr vyšel z domu s rukama nad hlavou. Zbili ho a pak ho popravili na ulici," řekl.

 18540

Dva lidé zahynuli a tři byli zraněni v pondělí ráno při ruském útoku na Kyjev

14. 3. 2022

čas čtení 16 minut

Foto: Útok na dům v Kyjevě v pondělí 14.3. v 5 ráno

- Dva lidé zahynuli a tři byli zraněni, když v pondělí ráno zasáhl granát obytný dům na severozápadě Kyjeva, uvedla ukrajinská státní záchranná služba. Devítipatrový obytný dům údajně začal hořet od ruského ostřelování po páté hodině ranní.

Foto: Černihiv


- Od ruské invaze 24. února bylo na Ukrajině zabito devadesát dětí a více než sto jich bylo zraněno, uvedla v pondělí ukrajinská generální prokuratura.

"Nejvíce obětí je v Kyjevské, Charkovské, Doněcké, Černihovské, Sumské, Chersonské, Mykolajivské a Žytomyrské oblasti," uvedla v prohlášení.
 
- Uživatelé Facebooku a Instagramu nesmějí požadovat zavraždění Vladimíra Putina. Uživatelé Facebooku a Instagramu nesmějí vyzývat k smrti Putina

Podle aktualizace mateřské společnosti Meta jsou zakázány "výzvy k usmrcení hlavy státu".

Agentura Reuters minulý týden uvedla, že výzvy k zabití Putina a jeho běloruského protějšku a spojence Alexandra Lukašenka budou na platformách Meta v omezeném počtu zemí povoleny, pokud nebudou obsahovat jiné cíle nebo nebudou mít dva ukazatele důvěryhodnosti, jako je místo nebo způsob.

Podle interních e-mailů moderátorům obsahu společnosti Meta by tyto příspěvky byly povoleny v zemích východní Evropy a Kavkazu včetně Ruska, Ukrajiny, Gruzie a Polska, uvedla agentura Reuters.

V neděli však Facebook určil, že revidovaná politika umožňující vyhrožovat násilím ruské armádě platí pouze na Ukrajině, a to "pouze v kontextu projevů týkajících se ruské vojenské invaze na Ukrajinu".

Navzdory tomuto upřesnění Rusko v pondělí platformu Instagram zrušilo a odřízlo od ní 80 milionů uživatelů. Facebook zakázalo 4. března.

- Blízký spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina přiznal, že ruská vojenská operace na Ukrajině neprobíhá tak rychle, jak si Kreml přál.

Šéf Národní gardy Viktor Zolotov z pomalejšího než očekávaného postupu obvinil podle něj krajně pravicové ukrajinské síly, které se schovávají za civilisty, což je obvinění, které opakovaně vznášejí ruští představitelé.

Zolotov je vlivný bezpečnostní činitel, který měl kdysi na starosti Putinovu osobní ochranku a nyní stojí v čele Národní gardy.

Jeho komentáře signalizují nejsilnější veřejné přiznání Moskvy, že postup Ruska nešel podle plánu. Zdálo se, že jsou také v rozporu s pátečním hodnocením ruského ministra obrany Sergeje Šojgua, který Putinovi řekl, že "vše jde podle plánu".
 

 18539

Odborník na Stalina hovoří o Putinovi, o Rusku a o Západu

14. 3. 2022

čas čtení 34 minut


 
Osobnost roku 2014 časopisu Time


Stephen Kotkin je jedním z nejhlubších a nejpodivuhodnějších znalců ruských dějin. Jeho mistrovským dílem je životopis Josifa Stalina. Dosud vydal dva svazky - svazek "Paradoxy moci, 1878-1928", který se stal finalistou Pulitzerovy ceny, a "Čekání na Hitlera, 1929-1941". Třetí svazek přiblíží historii druhé světové války, Stalinovu smrt v roce 1953 a totalitní dědictví, které formovalo zbytek sovětské zkušenosti. S využitím dlouho zakázaných archivů v Moskvě i mimo ně napsal Kotkin Stalinův životopis, který předčí životopisy Isaaca Deutschera, Roberta Conquesta, Roberta C. Tuckera a nesčetných dalších autorů.

Kotkin má v akademických kruzích vynikající pověst. Je profesorem historie na Princetonské univerzitě a vedoucím pracovníkem Hooverova institutu na Stanfordově univerzitě. Má nesčetné zdroje z různých oblastí současného Ruska: vlády, obchodu, kultury. Je zásadový i pragmatický a zároveň je více zasvěcený než kterýkoli jiný reportér nebo analytik, kterého znám, píše autor tohoto rozhovoru  David Remnick. Od chvíle, kdy jsme se před mnoha lety setkali v Moskvě - Kotkin prováděl výzkum stalinského průmyslového města Magnitogorsk -, považuji jeho informace o všem, od struktury Putinova režimu až po jeho kořeny v ruských dějinách, za neocenitelné.


Začátkem minulého týdne Remnick s Kotkinem hovořil o Putinovi, o invazi na Ukrajinu, o americké a evropské reakci a o tom, co bude následovat, včetně možnosti palácového převratu v Moskvě.


Slyšeli jsme hlasy z minulosti i současnosti, že příčinou toho, co se stalo, je, jak řekl George Kennan, strategická chyba rozšíření nato na východ. Historik velmocenské realistické školy John Mearsheimer trvá na tom, že velkou část viny za to, čeho jsme svědky, musí nést Spojené státy. Napadlo mě, že bychom mohli začít vaší analýzou tohoto argumentu.

 18186

Rusko eskalovalo válku bombardováním těsného pohraničí Ukrajiny u polských hranic

14. 3. 2022

čas čtení 7 minut



Poradce USA pro národní bezpečnost prohlásil, že jakákoli palba na souseda Ukrajiny by vyvolala plnou reakci NATO



Rusko  v neděli vyvolalo  varování od  NATO poté, co eskalovalo svou válku na Ukrajině údery na velkou vojenskou základnu poblíž aliančních hranic, při nichž zahynulo nejméně 35 lidí a dalších 134 bylo zraněno. Ve městě u Kyjeva byl ruskými silami zabit americký novinář.

Letecké údery na základnu Javorov na dalekém západě Ukrajiny přišly několik hodin poté, co Kreml, který uvedl, že v objektu je skladováno západní vojenské vybavení určené pro ukrajinské jednotky a označil západní zásobovací linky na Ukrajinu za "legitimní cíle".

Ruský vojenský mluvčí prohlásil, že při útoku bylo zničeno až 180 "zahraničních žoldáků a velká zásilka zahraničních zbraní".

 18207

Není vláda jako vláda

14. 3. 2022 / Jan Sláma

čas čtení 1 minuta

Způsob vládnutí pana premiéra Fialy na mne nedělá dobrý dojem. Připomíná mi příliš období kdy jsem působil jako vysokoškolský učitel a kdy jsme se pravidelně scházeli na schůzce katedry. Mluvím o době kdy nám po převratu nastoupil nový vedoucí. Ty schůze katedry pod novým vedením se staly promarněným časem. Na řešení aktuálních problémů by byl stačil jen zlomek času. Zbytek se promarnil nekonkrétními debatami nikam nevedoucími.

 18399

Monitor Jana Paula: Postavte nepříteli most třeba ze zlata, aby měl kudy odejít (Alexander Makedonský)

14. 3. 2022

čas čtení 11 minut

Aneb o psychologii vůdců s Janou Bryjovou

Jan Paul: Paní Bryjová, všichni víme, že Putinova intervence na Ukrajině vyvolává kromě vlny solidarity i obavy. Strach ale omezuje rozumnost, a expanduje obvykle do extrémů, třeba do zbrklých řešení. Pojďme se na problém podívat čistě z hlediska psychologie, bez morálních kontextů, a citového angažmá, jak by podle Vás měli jednat politici v této krizi, pak ti, co rozhodují o vojenských věcech a jak by k Ruské agresi, která může způsobit světový konflikt, měli přistupovat lidé?

 18448

Bylo, nebylo, nebude aneb zruské

14. 3. 2022 / Petr Haraším

čas čtení 13 minut

 



Bylo to nedobré, pak to bylo zlé a teď je to zoufalé. Data, fakta a dokumenty byly? Ano! Věděl svět, co vůdce Putin již dlouho dělá? Věděl! Proč nekonal? Protože zavřít oči a strčit hlavu do písku je tak jednoduché a stalo se tradicí. A vždy se najdou ochotní komici a komici, kteří Putina a ruské zločiny omluví jakoukoli marginální chybou západu, jihu, východu, severu, nebe i pekla počítaje od doby slečny Lucy. A pokud adekvátní prohřešek nenajdou, prostě si jej vesele vymyslí. Když pak agresivní Zrusko začne válčit a vraždit svou slovanskou přízeň na Ukrajině, tak se přidrzle omluví, přiznají menší, lehce smazatelný omyl a chybu v úsudku. Nazítří neohroženě poté kráčejí dál stejnou vyšlapanou cestou k stejnému závěru opásáni třaskavinami prošpikovanými právem na názor založený na lži. Mrtvé na Ukrajině nevidí, zhovadilou nápodobu svastiky přehlížejí a donekonečna Rusko a Putina omlouvají. Putina by hájili, i kdyby stáli před vstupem do tábora pod nadpisem: „Železnou pěstí dovedeme lidstvo ke štěstí!“

 18538

Situace ruské armády na Ukrajině

14. 3. 2022

čas čtení 2 minuty

Mluvil jsem s analytikem, který má přístup k informacím a kterého považuji za jednoho z nejlepších u nás v Estonsku. Jeho hlavní závěr zní: "Nebezpečí ještě zdaleka není zažehnáno, ale je důvod k velmi opatrnému optimismu. Ruský postup se zjevně zastavil," píše Holger Roonemaa, investigativní novinář portálu Delfi.ee.

 Od minulé soboty je situace na frontách relativně stabilní. Očekává se přeformování ruských jednotek a nová linie útoku, ale zatím je o tom jen málo důkazů. "Pokud Rusko do konce týdne nedosáhne výrazného postupu, těžko říct, jak by k němu vůbec mělo dojít."

Jižní linie útoku se rozdělila na dvě, jedna postupuje směr Mykolajiv, druhá na Kryvyj Rih. To pro ruské síly představuje vážné riziko, protože zásobovací linie, o kterých už víme, že stojí za prd, se ještě protáhnou. "To ponechává Ukrajincům spoustu šancí, jak je "rozbít na kusy".

 18535

Francis Fukuyama: Putin je racionální. Jen má jiné cíle než my

14. 3. 2022

čas čtení 6 minut

Reportér BBC: Znamená konflikt na Ukrajině zlom v globálních dějinách? Otřásá to našimi předpoklady, že liberální demokracie je preferovanou formou vlády, která přináší největší množství štěstí pro největší počet lidí, a proto má největší šanci zvítězit a neexistuje žádný vývoj k lepšímu systému, což zhruba nastínil politolog Francis Fukuyama ve své známé knize Konec dějin, napsané po skončení studené války a pádu Sovětského svazu. Zeptal jsem se ho proto, zda tento konflikt, který dějiny znovu zahájily, a zda jejich další směřování závisí na tom, kdo v tomto konfliktu zvítězí.

Francis Fukuyama: Putinova válka skutečně není o Ukrajině a o nějaké údajné hrozbě, kterou Ukrajina představuje pro bezpečnost Ruska. Ve skutečnosti jde o celé evropské uspořádání po roce 1991, kdy se demokracie rozvinula v celé východní Evropě a zasáhla i do bývalého Sovětského svazu To je skutečně to, co Putin chce nyní zvrátit, a myslím, že věřil, že mu to projde, protože se změnilo to, čemu se říká souvztažnost sil. Ale pokud se mu to nepodaří, tak si myslím, že vlastně bude posílena pevnost demokratické Evropy, a tak jsou v sázce vlastně  dvě zcela protichůdné vize politiky evropského kontinentu.

Rusko žádá Čínu o vojenskou pomoc při invazi na Ukrajinu

13. 3. 2022

čas čtení 2 minuty

Aktualizace: V reakci na zprávy, že Rusko usiluje o vojenské vybavení a další podporu ze strany Číny, čínské velvyslanectví v USA podle agentury Reuters uvedlo, že prioritou je nyní zajistit, aby se situace nevyhrotila a nevymkla se kontrole.

"Současná situace na Ukrajině je skutečně znepokojivá," uvedl v prohlášení mluvčí Liu Pengyu.

Agentura Reuters rovněž uvádí, že mluvčí čínského velvyslanectví v USA na dotaz ohledně žádosti o vojenské vybavení ze strany Ruska odpověděl: "O tom jsem nikdy neslyšel".
 



Bílý dům se obává, že tento krok je známkou stále těsnějších vazeb mezi Pekingem a Moskvou, píše Financial Times

Jang Ťie-čchi, nejvyšší čínský představitel pro zahraniční politiku, se tento týden setká v Římě s americkým poradcem pro národní bezpečnost Jakem Sullivanem. Bude s ním jednat o Ukrajině


Rusko požádalo Čínu o vojenské vybavení na podporu své invaze na Ukrajinu, což v Bílém domě vyvolalo obavy, že Peking může podkopat snahy Západu pomoci ukrajinským silám bránit svou zemi.

Američtí představitelé sdělili listu Financial Times, že Rusko žádá o vojenské vybavení a další pomoc od Číny  od začátku invaze. Odmítli uvést podrobnosti o tom, o jaký materiál Rusko požádalo.

USA se připravují varovat spojence před situací v souvislosti s některými náznaky, že Čína se možná chystá Rusku pomoci. Jiní američtí představitelé rovněž uvedli, že existují známky toho, že Rusku docházejí některé druhy zbraní.

 Jake Sullivan, poradce pro národní bezpečnost USA, míří do Říma na pondělní jednání s Jang Ťie-čchi, nejvyšším představitelem čínské zahraniční politiky.  Sullivan bude Čínu důrazně varovat, že jakákoli snaha pomoci Rusku v invazi na Ukrajině  nebo vyhnout se západním sankcím bude mít následky.

Čína se v ukrajinské krizi prezentuje jako neutrální aktér a odmítá odsoudit Rusko za invazi do země. USA rovněž nezaznamenaly žádné známky toho, že by čínský prezident Si Ťin-pching byl ochoten vyvíjet jakýkoli tlak na protějška Vladimira Putina.

Oba lídři minulý měsíc v Pekingu podepsali společné prohlášení, v němž popsali partnerství mezi Pekingem a Moskvou jako "bez hranic".

 Zdroj v angličtině ZDE

Možné výsledky rusko-ukrajinské války a volba Číny

13. 3. 2022

čas čtení 14 minut


Toto je neuvěřitelná analýza toho, jak Putinova invaze do světa změní uspořádání globálního světa, a to převážně k lepšímu.  Autor: přední čínský politický myslitel, Šanghaj, původně napsáno v čínštině.

Píše, že Putinova invaze na Ukrajinu povede k:
1. Možné eskalaci války mimo Ukrajinu.
2. Určitě k Putinovu pádu.
3. Spojené státy znovu získají vedoucí postavení v západním světě a Západ bude jednotnější.
4. Globálně padá nová "železná opona", která tentokrát odděluje demokracie od autoritářských režimů a zasahuje i do Asie.
5. Růst moci Západu, a to jak vojenské síly, tak síly a významu západních institucí. Větší tvrdá i měkká síla.
6. Další izolace Číny, protože USA, Evropa, ale i Japonsko, Jižní Korea, Tchaj-wan a Austrálie se obrátí proti Číně.

Na závěr autor říká, že Čína má 1-2 TÝDNY na to, aby se rozhodla. A v podstatě říká, že Čína by si měla vybrat Západ a využít svého vlivu na Putina, aby ukončila válku a dala ho na lopatky. Říká, že Čína je jediný stát, který to může udělat. S tím nemohu nesouhlasit.



 


Aktualizace: Dostalo se nám upozornění, že text byl vydán  na americkém serveru a není vůbec zjevné, zda je v Číně přístupný.

Autor, Hu Wei je místopředsedou Centra pro výzkum veřejné politiky poradního úřadu Státní rady, předsedou Šanghajské asociace pro výzkum veřejné politiky, předsedou akademického výboru Chaharského institutu, profesorem a školitelem doktorandů.



Rusko-ukrajinská válka je nejzávažnějším geopolitickým konfliktem od druhé světové války a bude mít mnohem větší globální důsledky než útoky z 11. září. V tomto kritickém okamžiku musí Čína přesně analyzovat a posoudit směřování války a její potenciální dopad na mezinárodní scénu. Současně, aby mohla usilovat o relativně příznivé vnější prostředí, musí Čína pružně reagovat a činit strategická rozhodnutí, která odpovídají jejím dlouhodobým zájmům.

Ruská "speciální vojenská operace" proti Ukrajině vyvolala v Číně velké kontroverze a její příznivci a odpůrci se rozdělili na dvě nesmiřitelně protichůdné strany. Tento článek nezastupuje žádnou stranu a pro posouzení a doporučení nejvyšší rozhodovací úrovně v Číně provádí objektivní analýzu možných válečných důsledků spolu s odpovídajícími možnostmi protiopatření.

V ruské státní televizi se debatovalo o připravované invazi do pobaltských zemí a do Švédska

13. 3. 2022

čas čtení 1 minuta

V ruské státní televizi diskutují odborníci o tom, jak nejlépe napadnout severovýchodní Polsko, všechny tři pobaltské státy a švédský ostrov Gotland, který se nachází na strategickém místě v Baltském moři.

S Ruskem je něco vážně špatně.


Objeví se zdvořilí lidé a vesele zdraví místní obyvatele, kteří je vítají. Ti,  kteří je nevítají, budou prostě zamčeni  ve svých bytech.

Zároveň na území Západního vojenského okruhu vstoupí kontingenty do Estonska, do Lotyšska a do Litvy.

V tomto okamžiku se zapne zařízení pro elektronické rušení. Západ a NATO s údivem zjišťují, že Rusko vyhlásilo bezletovou zónu o poloměru 400 km.

Kolem ostrova Gotland. Celé Baltské moře je také pod dozorem ruských jednotek,  které jsou zde také rozmístěny.


Dostali jsme upozornění, že tento záběr je z minulého prosince.  Jde zřejmě o reprízu.


 18186

Proč sakra Putinovi pořád říkáme, co neuděláme?

13. 3. 2022

čas čtení 3 minuty

Toto řekl v diskusním pořadu Any Questions v rozhlase BBC bývalý šéfredaktor deníku Daily Telegraph Charles Moore:

 
Červená linie je důležitá a v syrském konfliktu, který byl přípravou na to, co se děje teď, stanovil prezident Obama červené linie a pak se britský parlament rozhodl, že se tím nebude řídit, a tak se nic nestalo.  

A Putin se z toho hodně poučil v náš neprospěch.

Jedna věc, která mě na tom znepokojuje, je, že si myslím, že bychom neměli přesně říkat, co bychom udělali v každé z těchto situací. Protože tím jenom dáváme Putinovi informace, které jsou pro něj užitečné.

Takže když řekneme, my, to či ono neuděláme, jemu to pomáhá. My říkáme, že například nevytvoříme bezletovou zónu.

Záběry z Ukrajiny ukazují, že jde o příběh dvou způsobů vedení války: skryté síly a brutální síly

13. 3. 2022

čas čtení 5 minut

 

Analýza: Ukrajinské jednotky s protitankovými zbraněmi nastražují léčky, zatímco jejich nepřítel pomalu obkličuje města



Ruské síly v posledních dnech výrazně zesílily obléhání klíčových ukrajinských měst, včetně soustředění asi 21-22 praporních taktických skupin kolem hlavního města Kyjeva. Jde o dva velmi odlišné způsoby vedení války.

Na ukrajinské straně - v taktice připomínající finský odboj během zimní války v roce 1939, kdy invazi sovětských vojsk v obrovské převaze přesto zastavil finský odboj - se úspěchy Kyjeva opírají o vysoce mobilní útoky typu "udeř a uteč" na pomalu se pohybující a přeplněné ruské vojenské kolony.

Další ruský konvoj eliminovaný Ukrajinci:



 18186

Toxický Putin realizuje nejextremnější možnou strategii. Západ ho musí zastavit, než se nákaza rozšíří

13. 3. 2022

čas čtení 6 minut

 
 
Analýza: Pokud se necháme vydírat a nezasáhneme, abychom Rusko zastavili, bude Ukrajina jen začátek



Z politického hlediska je Vladimir Putin chodící mrtvola. Jak to diktátoři vždycky dělají, fatálně přestřelil. Směřuje do bunkru, zbláznil se, návrat k normálu pro něj už není možný. I doma v Rusku se zdá být stále izolovanější, píše Simon Tisdall.

Ale vojensky se nevzdává. Zvolil na Ukrajině to nejextremnější řešení. Znepokojivá otázka: co udělá dál?

 18536

S lháři a zločinci se nedá vyjednávat

13. 3. 2022 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Doporučování Daniela Veselého, že by Ukrajina měla "splnit požadavky Ruska", je naivní a pošetilé, z jednoho zásadního důvodu: ničivou agresi proti Ukrajině vedou masoví vrazi, lháři a zločinci.

Není možné s nimi vyjednávat, neplní žádné dohody, lžou jako když tiskne. Mezinárodni zločinec Sergej Lavrov tvrdil v Turecku, že Rusko "žádnou invazi na Ukrajinu neprovedlo".

K tomu britská velvyslankyně v OSN:


Rusko dnes v Radě bezpečnosti předložilo řadu divokých, zcela nepodložených a nezodpovědných konspiračních teorií. Řeknu to diplomaticky. Jsou to naprosté nesmysly. Neexistuje jediný věrohodný důkaz, že Ukrajina má program biologických zbraní. Ukrajina je řádným smluvním státem Úmluvy o zákazu biologických a toxinových zbraní.
Jak jsme slyšeli, jedná se o výzkumná zařízení, naše zavedená zařízení zřízená k řešení zdravotních rizik. dnešní brífinky OSN to potvrdily.
Jedná se o další lež v rámci ruské dezinformační kampaně.
Tvrdili, že Ukrajinu nenapadnou. Pak ji napadli.
Ministr zahraničí Lavrov pak řekl, že nenapadli.
A včera tuto absurditu zopakoval. Celá snůška lží.
Řekli, že Ukrajina připravuje špinavou bombu. To byla také lež.
Včera řekli, že těhotná žena zinscenovala své zranění při bombardování nemocnice v Mariupolu.
To byla groteskní lež.
Rusko dnes klesá na nové dno.
Ale tato Rada se nesmí nechat stáhnout s ním.
Vraťme se tedy k faktům.
Rusko napadá Ukrajinu v rozporu s mezinárodním právem.
Rusko zabíjí stovky civilistů nevybíravým ostřelováním ukrajinských měst.
Používá kazetovou munici a termobarické rakety. Zbraně navržené tak, aby způsobily maximální škody, ať jsou rozmístěny kdekoli.
Rusko se zaměřuje na nemocnice a školy a dopouští se válečných zločinů.
Tisíce ruských a ukrajinských vojáků jsou mrtvé. Smrtí, která zničí životy rodin, jež za sebou zanechali.
Z 2,5 milionu Ukrajinců se stali uprchlíci.
Jeden milion dětí byl nucen uprchnout před invazí prezidenta Putina.
Tuto válku musí Rusko ukončit.


Masoví vrazi z Moskvy, kteří vedou válku z Kremlu, musejí skončit u mezinárodního trestního soudního dvora. Není žádná jiná možnost, než aby Západ poskytl Ukrajině co nejsilnější vojenskou podporu, především obranu proti dělostřelectvu.

Nemylme se, že zločinci z Kremlu jsme ohroženi všichni. Po ústupcích Kreml téměř jistě zaútočí i na středovýchodní Evropu.

Je to děsivá situace, ale mnichovanství nepomůže.

Jeden ukrajinský expert situaci předvídal už v roce 2019:
 



 18536

Rusové bombardovali cíl 12 km od polské hranice. Usmrtili tam pětatřicet lidí

13. 3. 2022

čas čtení 19 minut

Foto: Zničená tramvaj v remíze v Charkově


- Ruské jednotky kompletně zničily 7 nemocnic, poškodily další 104 nemocnice. Ruští vojáci také usmrtili 6 zdravotníků a vážně zranili dalších 12.




- Rusko použilo bílý fosfor proti civilistům. Je to válečný zločin.


- Zelenskij v neděli navštívil nemocnici a dával tam vyznamenání raněným vojákům:


- V neděli v Rusku zatkli dalších 800 osob protestujících proti invazi na Ukrajinu:

 - Klavír v zničeném bytě:


 18493

Vpád na Ukrajinu je vyvrcholením Putinovy politické kariéry. Vsadil na ni vše. Nemá smysl předstírat, že existuje "diplomatické řešení"

13. 3. 2022 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Existují pouze dvě možnosti, jak ukončit válku na Ukrajině: přijetí ruských požadavků, anebo naprostá destrukce země

13. 3. 2022 / Daniel Veselý

čas čtení 10 minut

Když jsem před několika dny ve svém posledním textu uvedl, že ruská invaze na Ukrajinu se v určitých rysech podobá vzdušné kampani NATO v Kosovu, zároveň jsem napsal, že konflikt charakterizují některé aspekty irácké invaze a že vstupuje do tzv. „čečenské fáze“, tj. masivní destrukce nejen vojenských cílů a logistických „hubů“, ale i civilní zástavby. Ačkoli to převážně v českých médiích a na sociálních sítích vypadá, jako by vypukla třetí světová válka, je třeba zachovat soudnost a vycházet z daných faktů. Monitoring OSN k 11. březnu hlásí celkově 564 potvrzených civilních obětí, přičemž reálný počet bude dozajista vyšší. Úřady v obléhaném Mariupolu ke 12. březnu informují o nejméně 1582 zabitých civilistech, což monitoři OSN prozatím nebyli schopni ověřit. Civilních obětí bude bohužel nyní rapidně přibývat, a to v přímé úměře s brutalitou ruského dobývání Kyjeva.

V ruské válce na Ukrajině bylo zabito nejméně 79 dětí a více než 100 jich bylo zraněno

13. 3. 2022

čas čtení 8 minut

 -  V ruské válce na Ukrajině bylo zabito nejméně 79 dětí a více než 100 jich bylo zraněno.

Kromě mrtvých a zraněných se v chaosu při pokusech o útěk před krveprolitím na ukrajinských hranicích ztrácejí i děti a skupiny humanitární pomoci hlásí případy obchodování s lidmi.






- Po celých Spojených státech se protestující shromáždili na shromážděních "Zavřete nebe". Vyzývají k vytvoření bezletové zóny nad Ukrajinou.

- Země sousedící s Ukrajinou se snaží najít útočiště pro uprchlíky.

Tempo uprchlíků proudících přes ukrajinské hranice se ode dneška zpomalilo, avšak sousední země Ukrajiny se stále snaží zajistit přístřeší pro přibližně 2,6 milionu uprchlíků, informuje agentura Reuters.

Maďarsko přijalo více než 230 000 uprchlíků, přičemž v pátek jich dorazilo 10 530. Rumunsko hlásí 380 866, z toho 16 348 v pátek. Slovensko uvedlo 185 660 příchozích, přičemž většina z nich pokračuje v cestě dále na západ, často do České republiky, kde úředníci v pátek odhadli počet uprchlíků na 200 000.

Dvě třetiny prchajících zamířily do Polska, odhadem 1,3 milionu - polská pohraniční stráž uvedla, že v pátek dorazilo 76 200 lidí, což byl  12% pokles oproti předchozímu dni.



Den sedmnáctý ruských zvěrstev: Systematické bombardování obytných čtvrtí, prchajících uprchlíků a skladišť s potravinami

12. 3. 2022

čas čtení < 1 minuta

Rusko se zřejmě snaží místní ukrajinské obyvatelstvo vyhladovět, zbavit přístupu k potravinám. Je to také válečný zločin:





Smrtka prezentuje Vladimíru Putinovi seznam osob, které zavraždil. "Tohle zaplatíš."



 18533

Putinova válka na Ukrajině otřese naším světem stejně jako 11. září 2001. Neudělejme stejné chyby

12. 3. 2022

čas čtení 6 minut

 Útoky na New York a Washington byly tehdy chápány jako výzva demokratickému světu k obraně základního principu svobody. Tato výzva je nyní hlasitější, v neposlední řadě proto, že hrozba, kterou představuje Vladimir Putin, je ostřejší než ta, kterou představovali únosci z 11. září, a napadený princip je jasnější. Invazí na Ukrajinu porušil Putin základní koncept suverenity a sebeurčení, na jehož základě národy koexistují. Prosazuje, že velké státy mohou pohltit ty menší a udělat z jejich obyvatel otroky. Tímto krokem zasekl sekeru do způsobu uspořádání našeho světa a jediného způsobu, jakým může fungovat, píše Jonathan Freedland.

 18530

Ukrajina bojuje se zbraněmi ze Západu - ale pravděpodobně to nebude stačit

12. 3. 2022

čas čtení 6 minut

 

Analýza: Nedostatek těžkých děl, tanků a letadel ponechává Ukrajince v těžké situaci vůči Rusku

 
 
Krok za krokem postupují ukrajinští vojáci a zaujímají pozice v lese.  Pokud existovaly nějaké pochybnosti o tom, zda se západní zbraně dostávají do rukou ukrajinských jednotek, záběry zveřejněné ve čtvrtek na sociálních sítích tyto obavy rozptýlily.

Je na nich vidět ukrajinskou lehkou pěchotu, z níž někteří mají na rukou charakteristické žluté pásky, jak v rámco protiútoku proti ruským silám poblíž Kyjeva nesou několik typů protitankových zbraní, včetně britských NLAW, a granátometů. Ale i když se to může zdát hrdinské, stále to není ani zdaleka spravedlivý boj.

Od začátku války na Ukrajině se intenzivně věnuje pozornost ruské strategii, taktice a nasazení, ale o přístupu Ukrajiny se mluví poměrně málo. Záběry nabídlypohled na to, co Ukrajina má  v terénu: lehké síly bojující, aby zabránily obklíčení Kyjeva ruskou armádou.

 18532

Rusové utíkají do EU přes Srbsko

12. 3. 2022

čas čtení 1 minuta

 

Společnost Air Serbia zdvojnásobila počet letů mezi Moskvou a Bělehradem


Rusové používají "srbská zadní vrátka" k útěku do Evropy a obcházení celoevropského zákazu letů do Ruska a z Ruska

Společnost Air Serbia, která je z větší části ve vlastnictví státu, zdvojnásobila počet přímých letů z Moskvy do Bělehradu na 15 týdně, aby uspokojila rychle rostoucí poptávku poté, co EU po invazi Vladimira Putina na Ukrajinu zakázala vstup ruských letadel a leteckých společností do svého vzdušného prostoru. Rusko reagovalo uzavřením svého vzdušného prostoru pro letadla EU a Spojeného království.

 18029

Rusko zřejmě v důsledku své drtivé vojenské převahy v Ukrajině zvítězí

12. 3. 2022

čas čtení 6 minut

 

Začátkem tohoto týdne ruské ministerstvo obrany přiznalo, že do války v Ukrajině byli vysláni i mladí odvedenci a někteří z nich byli zajati.

Toto přiznání, které je samo o sobě pozoruhodné vzhledem k pečlivým pokusům Ruska kontrolovat vyprávění o válce, přišlo jen den poté, co prezident Vladimir Putin ve videoposelství ujistil svůj národ, že se branci "neúčastní a nebudou účastnit" konfliktu. Zpětný krok přiměl některé k otázce, zda ruský vůdce ve svém prohlášení lhal, nebo zda mu prostě byly poskytnuty nepřesné informace.
 
"Tento incident odhaluje některá nerealistická očekávání, která měl Putin při zahájení této vojenské operace," uvedla Taťjana Stanovaya, zakladatelka R.Politik.

U Kyjeva hoří sklady ropy

12. 3. 2022

čas čtení 12 minut

 - Jestliže nepoznáváte tuto taktiku, nedávali jste pozor. Znepokojující reportáž Quentina Sommervilla, reportéra BBC z Ukrajiny:


- Mnoho prchajících rodin má na autě nápis DĚTI ve snaze zabránit tomu, aby po nich ruští vojáci stříleli:


- Muži pláčí. Děsivá reportáž televize BBC z města Buča nedaleko Kyjeva:


- Tohle je Evropa roku 2022, ne 1941. Malé děti pevně držící své hračky v situaci hororu:




- Rusko může dobýt Kyjev, jen když ho srovná se zemí, říká Zelenskij

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vystoupil na tiskové konferenci v Kyjevě, kde novinářům řekl, že Rusko může ukrajinské hlavní město dobýt pouze tehdy, pokud ho "srovná se zemí", informuje agentura Reuters.

 


- Kyjevský Independent informuje, že Bezpečnostní služba Ukrajiny zachytila telefonické hovory, které dokazují, že ruské jednotky poblíž Charkova dostaly rozkaz střílet na civilisty, včetně dětí.

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva zdokumentoval od úterý nejméně 170 zabitých lidí v Charkovské oblasti - včetně pěti dětí.
- Přehled sobotních událostí v 18 hodin:

    Podle ukrajinské zpravodajské služby zemřelo sedm civilistů poté, co ruské jednotky ostřelovaly evakuační konvoj v Kyjevské oblasti. Ukrajina obvinila Rusko, že střílelo na konvoj civilních evakuantů z obce Peremoha.

    Americký prezident Joe Biden povolil Ukrajině zbrojní a jinou pomoc ve výši 200 milionů dolarů, uvedl Bílý dům. V memorandu ministru zahraničí Antonymu Blinkenovi Biden nařídil, aby byly finanční prostředky přiděleny prostřednictvím zákona o zahraniční pomoci a určeny na obranu Ukrajiny.

    Ukrajinský ministr zahraničí uvedl, že Rusko používá na Ukrajině podobnou taktiku jako v Sýrii a že Mariupol je sice obléhaný, ale stále pod ukrajinskou kontrolou. Dmytro Kuleba rovněž uvedl, že se Rusko pokusilo vytvořit logistickou základnu poblíž Černobylu.

    USA uvedly, že jsou ochotny podniknout diplomatické kroky na pomoc ukrajinské vládě. Mluvčí ministerstva zahraničí se tak vyjádřil v sobotu poté, co ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prohlásil, že Západ by se měl více zapojit do jednání o ukončení války.


    Podle nejnovější zprávy britského obranného zpravodajství ruské síly postupují směrem ke Kyjevu, přičemž většina pozemních sil je nyní vzdálena asi 25 km od centra hlavního města. V sobotu brzy ráno se v Kyjevě rozezněly sirény.

    Ruské síly v pátek bombardovaly města po celé zemi a zdálo se, že se přeskupují k možnému útoku. Po ruských útocích vzplály dva ropné sklady poblíž Kyjeva, jeden z nich ve městě Vasylkiv, kde se nachází také velká letecká základna a které se stalo hlavním ruským cílem, informovala místní média.

    Více než 2 000 lidí se zúčastnilo protestu před radnicí v jihoukrajinském městě Melitopol po  zatčení jeho starosty Ivana Fedorova ruskými silami, uvedla ukrajinská státní televize. Ukrajinské úřady obvinily Rusko z porušení mezinárodního práva tím, že starostu uneslo poté, co byl falešně obviněn z terorismu.

    Bělorusko popřelo, že by se chtělo k ruské invazi připojit. Náčelník generálního štábu ozbrojených sil země Viktor Gulevič uvedl, že Bělorusko nemá v plánu vstoupit do války, ale vysílá na hranici s Ukrajinou pět praporních taktických skupin na rotaci, aby nahradily síly, které tam již jsou.

    Podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského utrpěla ruská armáda největší ztráty za poslední desetiletí. Zelenskij uvedl, že 31 ruských praporních taktických skupin je nyní neschopných boje a že 500 až 600 ruských vojáků se v pátek vzdalo.

    V sobotním projevu na tiskovém brífinku Zelenskij zdůraznil, že jakákoli jednání s Ruskem musí začít příměřím, ale že je otevřen rozhovorům s Putinem. Ukrajinský prezident dodal, že s izraelským premiérem Naftalim Bennettem projednal možnost, že by se jednání konala v Jeruzalémě.

    Francouzský prezident Emmanuel Macron a německý kancléř Olaf Scholz hovořili s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Zopakovali Zelenského výzvu k příměří jako podmínce pro strukturovaná jednání, ale představitel francouzského prezidentství uvedl, že Putin se nezdá být připraven ukončit válku.

    Ruské síly údajně plánují provést "pseudoreferendum" v Chersonu, ukrajinském městě pod ruskou okupací. Zástupce předsedy místní rady v Chersonu agentuře Reuters řekl, že chce vytvořit novou separatistickou republiku.

    Italské úřady v rámci sankcí EU zabavily superjachtu v hodnotě 530 milionů eur, kterou vlastní ruský podnikatel Andrej Melničenko. 


- Ruské síly ostřelovaly mešitu v obléhaném ukrajinském přístavním městě Mariupol, kam se uchýlilo více než 80 dospělých a dětí, včetně tureckých občanů, uvedlo ukrajinské ministerstvo zahraničí.
 

- V chaosu uprchlické krize vyvolané ruskou invazí se podél ukrajinských hranic pohřešují děti a humanitární skupiny a dobrovolníci hlásí případy obchodování s lidmi.
Také již přicházejí zprávy o případech obchodování s lidmi a o tom, že ženám je v Polsku nabízena práce, aby se pak ukázalo, že jde o nelegální pracoviště, zaměstnavatel s nimi špatně zachází a odmítá jim včas vyplatit mzdu. Objevují se případy vydírání osobních dokladů nebo peněz.

Před zločineckým vydíráním a podváděním uprchlíků varuje i Policie ČR:

Ruský pilot: Věděl jsem, že bombarduji obytné domy

12. 3. 2022

čas čtení < 1 minuta

 

 

Na palubě byly 4 tuny vysoce explozivních leteckých pum.
Po provedení přijímání příkazů k předávání souřadnic procesu bojové mise jsem pochopil, že cílem nejsou vojenské objekty, ale obytné budovy. Mírumilovní lidé.
Ale já jsem tento kriminální rozkaz vykonal.
Po bombardování jsem byl sestřelen ukrajinskou protivzdušnou obranou.
Po přistání jsem byl zajat Národní gardou Ukrajiny.

Bezdomovectví | Rakousko | Automobilismus | Drogy | Zakázaný film ČT o Andreji Babišovi Selský rozum | Přímá demokracie | Norsko | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Katolická církev | Brexit | Islamofobie | Slovensko | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Očkování a racionalita | Srbsko | Japonsko | Státní správa v České republice | Budoucnost médií | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Film | Donald Trump | Popkultura a společnost | Vědecký výzkum, Akademie věd a společnost | Povodně a změna klimatu | Demokratický proces se zasekl | Mučení | Český film | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Český památník z velkého roku | Írán | Genderová nerovnost ve společnosti | Řádění exekutorů v České republice | Druhá světová válka | Školství | Venezuela | Kuba | Václav Havel - dramatik a politik | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Wikileaks | Korupce | 21. srpen 1968 | Čína | Německo dnes | Chudoba | Jemen | Nobelova cena míru | Turecko | Technologie | Globalizace | Životní prostředí | Občanská společnost | Ekonomika | Lidská práva | Kulturník | Extremismus | Sýrie | Spam a šíření dezinformací na internetu | Sociální poměry | Joe Biden | PPF | ISIS, Islámský stát | Česká literatura | Babiš | Léková politika, zdravotnictví | Rozhovory Britských listů | Doprava | Energetické úspory | Imigrace do Evropy | Česká republika | Velká Británie - politika a společnost | Polsko | Francie | Ekologie | Lidské zdraví | Zdravotnictví a reformy | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Evropská unie | USA | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Linefall | Petr Fiala | Sdělovací prostředky | Koronavirus | Česká politická scéna | Identita | Budoucnost NATO a OSN | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Globální oteplování | Rusko za Vladimíra Putina | Ukrajina
24471