Zhodnocení ruského tažení na Ukrajině, 15. březen

16. 3. 2022

čas čtení 4 minuty
Lokální útoky na úrovni roty nebo praporu severozápadně od Kyjeva ve dnech 14.-15. března zřejmě indikují ofenzívní operace největšího rozsahu, jaký teď ruské síly dokážou podporovat ve snaze obklíčit ukrajinské hlavní město. Ruské síly neprovádějí ofenzívní operace severovýchodně od města, kolem Sum, a provedly jen omezené (a neúspěšné) útoky jihovýchodně od Charkova, napsali Mason Clark, George Barros a Kateryna Stěpaněnková.

Úsilí o generaci jednotek, včetně záložníků a povolání branců, a probíhající převoz syrských jednotek do Ruska a Běloruska, nemohou v nadcházejícím týdnu změnit poměr sil kolem Kyjeva. Ruské síly neprovedly simultánní útoky podél řady útočných os od 4. března a není pravděpodobné, že by tak učinily v příštím týdnu.

Ruské síly na jihovýchodní Ukrajině dál ukazují největší schopnosti a vytrvale postupují ve třech směrech: Severovýchodním z Chersonu na území Doněcké a Luhanské oblasti a redukují ukrajinskou kapsu v Mariupolu. Je nepravděpodobné, že by ruské síly v blízké budoucnosti úspěšně obklíčily Mykolajev a ohrozily Oděsu, ale udržují nepoužitou zálohu námořní pěchoty, která může provést obojživelnou operaci, nebo se vylodit, aby posílila ruské pozemní operace. Rusko se může snažit obklíčit Záporoží postupem na severovýchod až k západnímu břehu Dněpru, poté co nedokázalo prorazit přímo na jih z města po východním břehu. Ruské síly pomalu, ale vytrvale postupují proti ukrajinským obráncům na linii kontaktu v Donbasu a zřejmě se snaží vyhnat je z jejich připravených obranných pozic.

Když jsou ruské síly v blízké budoucnosti neschopné dokončit obklíčení Kyjeva nebo obnovit mobilní operace na severovýchodní Ukrajině, obsazení Mariupolu se zřejmě stane dalším klíčovým zlomovým bodem ruské invaze. Ruské síly úspěšně obklíčily Mariupol a provádějí každodenní útoky na západní a východní předměstí. Ruské letecké, raketové a dělostřelecké údery dál zasahují obytné oblasti a civilní infrastrukturu, aby donutily město kapitulovat. Ruské síly obklíčily město do takové hloubky, že zřejmě znemožní obráncům průlom a zabrání ukrajinské snaze o vyproštění obránců. Ruské síly zřejmě dokáží obsadit Mariupol nebo vynutit si kapitulaci navzdory silné ukrajinské obraně. Obsazení Mariupolu uvolní ruské síly, zřejmě včetně velké části 8. vševojskové armády, které pak ohrozí ukrajinské obránce podél kontaktní linie v Donbasu obklíčením, nebo alternativně posílí ruskou ofenzívu směrem na Mykolajev a Oděsu. Toto hodnocení předpokládá, že obráncům Mariupolu v relativně blízké budoucnosti dojde munice a voda. Mariupol byl nicméně po léta silně opevňován a je možné, že obránci si předem zajistili zásoby, aby se udrželi déle. Rusové budou zřejmě dál eskalovat ostřelování až do bodu, kdy město prostě zničí, ale redukce Mariupolu tímto způsobem může trvat výrazně déle.

Klíčové body:

Je nepravděpodobné, že by ruské síly v příštím týdnu zahájily ofenzívní operace k obklíčení Kyjeva větší než roztříštěné ruské útoky pozorované na severozápadě, které 14. -15. března směřovaly na Irpiň a na Gutu-Mežyhorskou, ale mohou zahájit další taktické útoky.

Ruské síly dál z východu a západu útočí na Mariupol.

Ruské síly v posledních 24 hodinách neprovedly větší ofenzívní operace severovýchodně od Kyjeva.

Ruské síly usilující o obklíčení Charkova dál čelí nedostatečnému zásobování, zejména pokud jde o munici.

Ruské ozbrojené síly falešně tvrdily, že se zmocnily celé Chersonské oblasti, ale nevedou žádné větší operace ve směru Záporoží nebo Mykolajev.

Je nepravděpodobné, že by Rusko provedlo nepodporovaný obojživelný útok proti Oděse, dokud ruské síly nezajistí pozemní komunikační linie směrem k městu, ale námořní pěchota si udržuje schopnost provést vylodění na černomořském pobřeží.

Ruské síly dál mají potíže s rychlou mobilizací posil za bojové ztráty, ale snaží se získávat brance a zahraniční vojáky. Ukrajinská rozvědka hlásí, že Rusko bylo nuceno zrušit mobilizaci některých kategorií pracovníků v Doněcké a Luhanské lidové republice, aby udrželo místní vládu, ale dál odvádí některé obyvatele DNR/LNR, aby nahradilo ruské ztráty. Ukrajinský generální štáb 15. března ohlásil, že Rusko zřídilo výcviková centra pro žoldnéře ve Smolensku a běloruském Homelu a Bobrujsku.

Celý text v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
6766

Diskuse

Obsah vydání | 18. 3. 2022