Polský, český a slovinský premiér přijeli do Kyjeva

16. 3. 2022

čas čtení 6 minut
 

Volodymyr Zelenskij sdělil novinářům: "S takovými spojenci tuto válku vyhrajeme" poté, co premiéři Polska, České republiky a Slovinska podnikli nebezpečnou cestu vlakem do Kyjeva, aby nabídli svou podporu.

Řekl to  po mimořádném setkání se třemi  představiteli členských zemí EU v hlavním městě Ukrajiny, jemuž hrozí  obklíčení ruskými silami. Jedná se o první západní návštěvníky Kyjeva od začátku války před téměř třemi týdny.

Na záběrech ze schůzky zveřejněných na sociálních sítích bylo slyšet, jak Zelenskyj informuje vedoucí představitele EU o nejnovější vojenské a humanitární situaci a o jednáních s Ruskem.

"Všude ostřelují," je slyšet, jak jim Zelenskij říká. "Nejen Kyjev, ale i západní oblasti."


Informoval také českého, polského a slovinského premiéra, Petra Fialu, Mateusze Morawieckého a Janeze Janšu, že mezi ruskými silami byly identifikovány tři čečenské brigády.

Zelenskyj jim za návštěvu poděkoval a označil ji za "silné svědectví podpory".






Na tiskové konferenci v Kyjevě po boku Zelenského Jaroslaw Kaczyński, předseda polské vládnoucí strany uvedl, že na Ukrajinu by měla být vyslána mezinárodní mírová mise.

"Myslím si, že je nutné mít mírovou misi - NATO, případně nějakou širší mezinárodní strukturu - ale misi, která bude schopna se bránit, která bude operovat na ukrajinském území," řekl Jaroslaw Kaczynski během tiskové konference, kterou přenášela polská televize.

Po příjezdu do Kyjeva, po tříhodinové cestě, byla zveřejněna fotografie tří vůdců a Kaczyńského, který je doprovázel, jak studují mapu Ukrajiny v dřevem obložené místnosti ve vlaku.

Morawiecki napsal na Twitteru: "Zde, ve válkou zničeném Kyjevě, se tvoří dějiny. Právě zde bojuje svoboda proti světu tyranie. Právě zde visí na vlásku budoucnost nás všech. EU podporuje Ukrajinu, která může počítat s pomocí svých přátel - toto poselství jsme dnes přivezli do Kyjeva."

Fiala napsal na Twitteru: "Cílem návštěvy je vyjádřit jednoznačnou podporu Evropské unie Ukrajině, její svobodě a nezávislosti. Zároveň během návštěvy představíme široký balíček podpory Ukrajině a jejím občanům. Mezinárodní organizace, včetně Organizace spojených národů, informovaly mezinárodní společenství o naší cestě."

V prohlášeních ze svých hlavních měst vydaném před setkáním se Zelenským zaznělo, že svou podporu ukrajinskému prezidentovi nabídnou jako zástupci ostatních 24 hlav států a předsedů vlád EU.

Janša to napsal na Twitteru: "Evropa musí zaručit nezávislost Ukrajiny a ujistit, že je připravena pomoci při její obnově."

Návštěva se uskutečnila v době, kdy záchranné služby v Kyjevě oznámily, že v důsledku ostřelování v hlavním městě zahynulo nejméně pět dalších lidí, mimo jiné v úterý krátce před svítáním v patnáctipatrovém činžovním domě.

Poškozena byla také stanice metra v centru města, která sloužila jako protiatomový kryt. Městské úřady na Twitteru zveřejnily snímek její rozstřílené fasády.


Polská vláda uvedla, že návštěva tří vedoucích představitelů EU na Ukrajině a v jejím hlavním městě se uskutečnila po dohodě s předsedy Evropské komise a Rady Ursulou von der Leyenovou a Charlesem Michelem.

Vedoucí představitelé byli v Kyjevě, jak se uvádělo v prohlášení, jako "zástupci Evropské rady".

"Účelem návštěvy je potvrdit jednoznačnou podporu celé Evropské unie svrchovanosti a nezávislosti Ukrajiny a představit široký balíček podpory ukrajinskému státu a společnosti," uvádí se v prohlášení polské vlády.

Představitelé EU v Bruselu však uvedli, že v souvislosti s návštěvou panuje určitá nervozita, a diplomaté některých hlavních městsdělili, že byli o cestě informováni teprve několik minut před zveřejněním informace, že se cesta koná.


Schůzka se uskutečnila v době, kdy poslanci z celého kontinentu hlasovali o vyloučení Ruska z Rady Evropy, přední evropské organizace pro lidská práva, kvůli invazi na Ukrajinu, což je další známka izolace Ruska o západního demokratického řádu.

Hlasování má symbolickou hodnotu, ačkoli se stalo formalitou poté, co Rusko v úterý oznámilo, že z Rady odchází, a fakticky tak odešlo dříve, než bylo vyloučeno.

Poslanci z dalších 46 členských zemí Rady Evropy hlasovali pro rezoluci, která zněla: "Ve společném evropském domě není místo pro agresora."

Členské státy EU se v úterý ráno rovněž formálně dohodly na čtvrtém balíku sankcí, který zahrnuje zmrazení majetku a zákaz cestování pro majitele fotbalového klubu Chelsea Romana Abramoviče.

Podrobnosti v angličtině ZDE 

0
Vytisknout
6545

Diskuse

Obsah vydání | 18. 3. 2022